ReviewsHiFi-TVRSS PaginaDeMediaTECH

Am incercat 4 perechi de casti bluetooth over-ear de top!

Apple AirPods Max vs Huawei FreeBuds Studio vs Sennheiser Momentum vs Bang&Olufsen H95

Acum cateva saptamani, nu multe, si Apple si Huawei au anuntat cam in acelasi timp doua perechi de casti bluetooth over-ear destinate ascultatorilor mai pretentiosi de muzici: AirPods Max, respectiv FreeBuds Studio.

Incepem cu pretul

Pretul 550 de dolari pe site-ul Apple si cei aproximativ 3000 de lei in Romania „trivializeaza” un pic eventualele calitati audio sau de design ale noilor Max. Cat despre Freebuds Studio, le-am vazut pe net intre 1300 si 1500 de lei, hai sa zicem o medie de 1400. Oarecum tipic, adica la jumatate de pret fata de propunerea Apple.

Ce casti bluetooth over-ear testam si cu ce comparam?

La precedentul review de casti, cel despre modelele bluetooth in-ear, am avut doar doua perechi, AirPods Pro si FreeBuds Pro, pentru ca erau proaspat aparute si am preferat sa ma concentrez doar pe ele, dar au fost destui cei care au cerut o selectie mai larga pentru o comparatie mai echilibrata. Asa ca astazi am zis sa repar aceasta limitare, si pe langa AirPods Max si Freebuds Studio, am adus si niste artilerie grea si consacrata: Sennheisser Momentum si Bang&Olufsen Beoplay H95.

Casti Bluetooth Over-Ear

Cum am testat?

Am sa le iau pe rand, si desi observatiile mele s-ar putea dovedi prea „impresioniste” pentru unii, va spun din capul locului ca ceea ce m-a interesat mai mult experienta muzicala, decat specificatiile tehnice. Am luat 4 dispozitive, am instalat pe toate Tidal, ca sa fie fix acelasi seviciu muzical, care mai are si avantajul unei calitati bune spre foarte bune a pieselor si streamingului, si am facut o selectie de cateva piese din genuri si stiluri diferite pe care apoi am ascultat-o pe fiecare dintre cele 4 perechi de casti.

Apoi, un alt aspect important asupra caruia am stat in cumpana o bucata buna de vreme, a fost daca sa folosesc sau nu un DAC de casti care sa imbunatateasca experienta, si am decis in cele din urma ca nu, pentru ca ar sfida insasi ideea de simplitate si portabilitate in care aceste casti bluetooth over-ear au fost gandite. Sunt niste casti bluetooth pe care sa le conectezi la telefon si sa asculti muzica acasa, pe drum, la sala, la munca sau oriunde altundeva iti vine cheful. In plus, cele doua perechi provenind la Apple si Huawei, spre deosebire de cele de la Sennheiser sau Bang and Olufsen nici macar nu au o intrare analogica, adica jack de casti, ci evident sunt gandite pentru a fi imperecheate direct cu dispozitivele, adica telefoanele, tabletele eventual chiar laptopurile respectivilor producatori.

Odata stabilita treaba asta am tinut cont de trei criterii: in primul rand calitatea sunetului, probabil 70-80% din evaluarea mea, restul de procente mergand spre alte doua chestii. Pe de-o parte design si constructie, cu consecintele lor de aspect, confort si ergonomie si pe de alta parte software si control, adica aplicatia corespunzatoare de pe dispozitivul corespondent.

Pe fiecare dintre cele 4 le-am conectat la cate un alt device, am dat drumul la Tidal si am ascultat cu luare aminte. AC/DC, vreo doua piese de pe ultimul album Shot in the Drak si Through the Mists of Time, Pink Floyd cu Comfortably Numb si Money, Dire Straits, evident pentru spatiere si streofonie, apoi ceva Dream Theatre si Sepultura Roots, remasterul din 2017, apoi am trecut la Taylor Swift, 2-3 piese, Lil Nas X, Snoop Dog, chiar si briliantul Romaniei Florin Salam, ca tot s-a barfit nesfarsit pe tema acestei asocieri, si am incheiat cu superbissimul concert pentru vioara in Re Major Opus 35 al lui Ceiakovsky.

AirPods Max

Calitate Audio

Noile casti bluetooth over-ear de la Apple au stranit mare valva, fiind promise si asteptate de cativa ani buni, au fost un mare eveniment pentru fanii brandului, dar mai putin relevante pentru toti ceilalti, si asta mai ales pentru ca pretul le duce intr-o zona destul de… complicata. La banii acestia gasesti casti exceptionale, cum este aceasta pereche de H95-uri de la Bang and Olufsen din acest test, care este 3700 de lei.

AirPods Max

Sunetul este… splendid. Clar AirPods Max au o inclinatie clara catre piesele Pop si Hip Hop, au un bas un pic prea agresiv, si desi este profund si plin, este cam reverberant pentru gustul meu, dar oricum bun. Se aud destul de bine pe cam orice gen, si categoric din punct de vedere strict audio, al calitatii sunetului, primesc nota mare, nu sunt o pacaleala in niciun caz. Deci din punctul asta de vedere Apple a livrat si si-a tinut promisiunea. Repet, singura observatie este aici, ca in vreme ce livreaza bine pe mai toate genurile, exceleaza cu adevarat acolo unde exceleaza si Beats, un brand aflat tot in gradina Apple: si anume la muzica pop si hip-hop contemporana.

Design, constructie, ergonomie, confort

AirPods Max mi s-au parut… mari si grele, no less premium fara indoiala, dar sunt masive. Cupele sunt enorme, heavy metal, banda de sustinere este tot metal invelit in cauciuc aderent, si pe crestet este dubla, ca sa distribuie mai bine aceasta tona de otel pe scafarlie. Cred ca Apple le-a gandit sa reziste unui atac atomic, sau ca sa intaresti muschii gatului cu ele. Intre cele doua elemente se gaseste un soi de sita textila, si per ansablu castile au o usoara nota retro, pastrand insa stralucirea si aerul premium tipic Apple. Imi place aspectul lor? Nu, deloc! Sunt prea mari, prea grele.

Ergonomia insa nu este rea, stau bine si comod pe cap, si mai au un gimmick interesant, pernele sunt cu magnet, se ataseaza si se detaseaza si prin urmare se pot inlocui foarte usor. 70 de dolari alta pereche, adica foarte scump.

Software si control

Pe casca dreapta sunt doua butoane: un potentiometru care seamana cu cel de pe Apple Watch de unde reglezi volumul, iar la apasare se intampla play si pauza si un al doilea care controleaza anularea zgomotului de fond, adica Noise Cancellation. Acesta din urma este… extraordinara. Casca devine aproape surda in momentul in care activezi optiunea. Daca esti un disperat al acestei functii, Airpods Max rup la capitolul acesta. Poti s-o pui si pe Off, si iti vei da repede seama ca izolarea asta excelenta nu este data doar de soft si de cupele foarte mari, ci si de casca fizica insasi, care te izoleaza foarte bine de ambianta prin constructia ei.

Si apoi ai… suportul magnetic in care le pui si care este… o tampenie. Sistemul este ca la AirPods-urile in-ear, pe care in momentul in care le-ai scos din cutie ele devin automat active si se conecteaza la telefon. Dar daca la acestea vei cara suportul cu tine, ca in el se incarca respectivele casti, si oricum e foarte mic, sa te cari cu „prelata” asta doar ca sa poti opri castile mi se pare o greseala de design.

Pe parte de conectare AirPods Max merg foarte usor insa, asa cum va asteptati. Softul de pe telefon dubleaza practic comenzile fizice. Noise Cancellation On, Off si Transparenta, adica AirPods Max-urile iti permit sa auzi perfect ce se intampla in jurul tau. Si mai ai tot aici acel Spatial Audio care este bun pentru filme la care vrei sa largesti sound stage-ul.

In concluzie, desi adesea iau apararea produselor Apple, chiar si atunci cand sunt over-priced, as zice Max sunt categoric overpriced si ca in aceiasi bani ai variante categoric mai bune. Si acum hai sa ne mutam la cea de-a doua pereche din discutia de azi.

Freebuds Studio

Daca Apple mai are oarece experienta cu casti bluetooth over-ear pentru auditie, ma gandesc la achizitia cu ani in urma a Beats, pentru Huawei, FreeBuds Studio sunt primele de acest facute de ei vreodata. Huawei nu a mai facut niciodata asa ceva, si in mod nomal nici macar nu m-ar fi interesat sa le iau in discutie, adica as fi asteptat varianta a doua, poate mai tarziu anul acesta sau la anul, dar am avut o retinere. Si anume ca Huawei stiu sa faca hardware. Telefoanele lor de top sunt bune, solide, extrem de bine construite, au camere fabuloase, laptopurile sunt exceptionale, castile in ear, ma refer inclusiv la Freebuds Pro-urile testate de mine cu cateva saptamani in urma sunt top notch, si intotdeauna au venit cu preturi extrem de bune pentru jucariile lor. Si FreeBuds Studio nu fac exceptie.

FreeBuds Pro

Pret si valoare

Sunt jumatate de pret fata de cele de la Apple, dar exista un catch. AirPods Max sunt mult mai scumpe, dar nici FreeBuds Studio nu sunt ieftine. Le-am vazut la 1300, 1400 sau 1500 de lei, in functie de vanzator, deci hai sa zicem o medie de 1400. Si in zona aceasta de pret gasesti casti foarte bune, poate chiar mai bune. Dar dincolo de consideratiile astea de pozitionare si pret, haideti sa vedem cum sunt.

Calitate Audio

Deci previzibil si evident la banii astia si data fiind reputatia producatorului se aud foarte, foarte bine. Am rulat aceleasi muzici si genuri, de la rock la metal si de la hip-hop, pop si manele la clasica, aceleasi piese ca si pe Max. Concluzia mea este urmatoarea: sunt in primul si in primul rand corecte. Sunetul este frumos spatiat, curat, nu are acute si agresivitati care sa ma enerveze, este soft si placut, iar soundstage-ul este mare fara sa fie bubuitor sau reverberant. Dar tocmai acesta este cumva si calcaiul lui Ahile. Sunetul este cumva… lipsit de personalitate. Comparate cu Max-urile sunt mult mai putin agresive, nu urca in volum atat de sus si de tare, si le lipseste prezenta si caldura celor de la Apple. Sigur, vorbim despre un pret la jumatate fata de acelea, deci trebuie tinut serios cont de treaba asta, si de experienta clar mai redusa in domeniu.

Este ca si cum Huawei nu si-au asumat niciun fel de riscuri. Au mers pe un sunet curat si clar, ingrijit si corect, fara sa mearga intr-o anume directie de sound and feel. Dar prudenta asta are si avantaje: toate genurile pe care le-am ascultat se aud bine, deci Freebuds Studio sunt un all-rounder excelent, nu este absolut nimic care sa ma supere sau sa ma zgarie pe urechi, dar aceasta cumintenie a tonurilor face ca ele sa nu se transforme din niste casti foarte bune intr-unele exceptionale. Poate cu un DAC, cu un equalizer, vei obtine sigur acea prezenta, dar ar incalca regulile acestui test, in care am hotarat ca vom merge exclusiv pe ceea ce ofera doar produsele insele, asa cum sunt ele. Daca insa nu esti un priceput in ale customizarii, aceasta corectitudine a lor iti va prinde bine si te vei bucura de cam orice gen de muzica fara mari batai de cap.

Constructie si design, ergonomie si confort

Si apropo de batai de cap si pe cap, la constructie si design le prefer de 1000 de ori Max-urilor de mai inainte. Sunt exceptionale si stralucesc in acest departament. Sunt de o simplitate absolut rapitoare. Cupele sunt de dimensiuni medii, si se ingusteaza spre exterior, un design atemporal pe care il gasim si pe cele de la Bang& Olufsen, sunt simple, sobre, usoare si extrem de comode. Minim de elemente, o singura banda extrem de felixibila, moale si bine garnisita cu burete le sustine pe cap, poti sa te zbengui sau sa alergi cu ele fara sa te simti ca Atlas cu tot Pamantul in spinare, pernitele cupelor sunt moi si rezistente, otelul care prinde cupele de suport este matuit si elegant, tot ansamblul respira lejeritate si frumusete.

Control si conectare

Pe casca dreapta ai portul de incarcare, pairing-ul bluetooth si butonul de on-off, adica spre deosebire de AirPods Max, pe Freebuds Studio poti sa le opresti si sa le deconectezi atunci cand asculti la ele, iar volumul se controleaza elegant prin swipe pe suprafata tactila a aceleiasi cupe drepte printr-un simplu sus-jos. Elegant si destept. Ok, as reprosa totusi faptul ca butoanele sunt cam mici, mai ales pentru degetele mele marisoare, dar cam atat.

Pe casca stanga ai controlul anularii zgomotului de fond, tot trei pozitii, on, off si sunet ambient care sa patrunda in ele, comenzi care se regasesc si in AI Life, adica aplicatia de pe telefon. Apropo de Noise Cancellation, ca am vazut ca este o obsesie in piata in momentul asta cu anularea zgomotului de fond, pe acestea parca nu este la fel de agresiva ca pe cele de la Apple, dar ramane una foarte, foarte buna si zic eu suficienta.

Software si aplicatii

Pe FreeBuds Studio le-am imperecheat corespunzator cu un Huawei P40 Pro, si cu acelasi Tidal pe care l-am folosit in toate testele. Aplicatia este previzibila, ai nivel de baterie, Noise Cancelling On, Off si Awareness, poti seta calitatea audio care sa prioritizeze traficul de date sau calitatea sunetului, detectia la purtare si poti cutomiza un pic inclusiv comenzile touch de pe suprafata cupei, adica ce sa faca ele atunci cand atingi casca.

Partea software este bine facuta si merge like a charm. In concluzie Freebuds Studio din punct de vedere audio sunt foarte bune, dar cam neutre si cam cuminti, fara exagerari, dar tocmai de aceea si un pic lipsite de personalitate. Ca design si constructie sunt superbe, simple, elegante si extrem de functionale, cu observatia ca desi butoanele de control sunt cate trebuie si unde trebuie, ar fi putut fi o idee mai mari si mai bine spatiate. Ideea cu touchul este excelenta si functioneaza foarte bine, iar pe parte de soft se integreaza impecabil cu aplicatia, si ea, la fel ca la Apple, un pic spartana.

Si mai au de partea lor pretul la jumatate fata de Max. Am auzit comentarii si la Freebuds Studio si la AirPods Max, cum ca te fac prizonierul unui ecosistem, si ca daca ai Apple, atunci ia-ti Max, daca ai Huawei ia-ti Freebuds Studio. In principiu da, este adevarat, dar ideea este asa: le-am conectat si in cross, adica Freebuds-urile pe iPhone si Max-urile pe P40. Merg si unele si altele fara probleme. Chestia e ca acele controale de pe casca functioneaza perfect si fara interventia telefonului, deci poti controla din oricare dintre ele puse in cross inclusiv volumul de pe telefonul la care sunt imperecheate. Iar setarile de noise cancellation merg foarte bine si de fapt orice alta comanda pe care o dai de pe casca. Poti asadar sa le iei pe oricare dintre ele si va merge ok pe orice telefon.

Alte casti bluetooth over-ear cu care am comparat

Sennheiser Momentum

Sennheiser Momentum reprezinta un reper nemaipomenit in aceasta zona de calitate si pret. Designul si constructia nu mi-au placut, dar ramane o chestiune de gust. Aplicatia de pe iPad-ul la care le-am conectat mi s-a parut slaba. Este tot cea de telefon, si nici macar nu scaleaza cum trebuie pentru tableta, iar controlul din aplicatie este o problematic.

Dar, cand le-am pus la urechi… pamantul s-a oprit in loc. Au corectitudinea Freebuds-urilor, prezenta si forta AirPod-urilor sau chiar mai bine. Momentum 3 nu sunt un fashion statement in primul rand, precum sunt celelalte doua, sunt mai intai casti pure pentru audiofili. Am rulat toate muzicile de pe Tidal pe care le-am pus si pe celelalte doua casti, si s-au auzit… superb. Clar, nu este o casca cu care sa iesi pe strada, dar altfel sunt extrem, extrem de bune, si cel putin prin comparatie cu pretul dublu al celor de la Apple par a fi un best buy.

Bang&Olufsen H95

Cred ca v-ati dat seama ca am pastrat the best for last. H95 este o casca that has it all si inca ceva pe deasupra. Din punct de vedere audio, ruland exact aceleasi lucruri de pe Tidal ca pe celelalte, s-a auzit dumnezeieste. In vreme ce mai toate castile pe care le-am ascultat vreodata se potrivesc mai mult unui anume gen muzical sau altuia, pe acestea indiferent ca am ascultat rock, metal, blues, pop, hip-hop sau clasica, totul s-a auzit absolut impecabil. Deci la capitolul calitate audio sunt de 10 din 10.

Bang&Olufsen H95

Oricum, per ansamblu toate cele 4 casti bluetooth over-ear incercate de mine sunt destul de „basoase”, ca acestea sunt cerintele actuale, dar basul la H95 este scurt, crisp, nereverberant si in acelasi timp profund, precis, viu si clar, nu face piesa confuza sau aglomerata. Inaltele sunt si ele clare si frumoase, iar in zona de medii, vocile sunt opera de arta. Au prezenta, claritate si forta. Si apropo de forta, volumul lor este multe trepte peste cele mai puternice dintre celelalte, adica Airpods si Momentum. Soundul ramane clar si definit inclusiv la volum mare. Constructia, designul ergonomia si confortul sunt toate din alta lume.

Controlul volumului se gaseste pe casca dreapta, pe un cerc zimtat ce inconjoara spatele cupei, ce idee faina si ce control intuitiv, iar pe cea stanga, in acelasi fel, se controleaza nivelul de reducere a zgomotului ambient sau nivelul de transparenta. Nu vezi asta la celelalte, unde sunt doar pozitii fixe, aici tu insuti faci fine tuning de cat de surda sau de deschisa vrei sa fie casca. Este fabulos.

Sunt niste casti bluetooth over-ear extrordinare si uitandu-ma la cei 700 de lei diferenta fata de Airpods Max, sa-mi fie cu iertare, dar prin comparatie cu acestea nu le pot recomanda pe acelea. Am ascultat H95-urile legate la un iPad, si nici aplicatia lor nu e rea deloc. De fapt mi se pare cea mai eleganta si mai complexa dintre toate, arata bine, se misca bine, iar controlul castilor este divin. Modurile Optimal si Clear mi s-au parut cele mai bune, dar daca nici astea nu te fac fericit atunci poti tu insusti sa le setezi tonalitatea, si raspund si reactioneaza foarte bine la modificarile tale. Sincer de H95 nu m-am mai saturat ascultand si probabil sunt printre putinele casti pe care le dau cu regret inapoi, dar la fel de sincer nici nu as da 3700 de lei pe o pereche de casti bluetooth, cat as fi eu de nebun si de pasionat de muzici.

Casti bluetooth over-ear: concluzie

Tragand linie, trebuie sa recunosc ca toate aceste casti bluetooth over-ear au fost o placere si o incantare si fiecare, in felul sau, are partile sale bune, ca e pretul, lookul, controlul sau calitatea audio. De fapt cand cele mai ieftine of the bunch sunt 1400 de lei, nici nu prea avea cum sa fie altfel. Si acum ca am stabilit ca avem cu ce, mai trebuie ce, adica muzica in sine, dar aici fiecare alege dupa sufletul, gustul, chipul si asemanarea sa. Iar cu gusturile stiti cum e: nu se discuta si nici nu se disputa 🙂

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button