Parte din efortul de „rescriere” a istoriei după viziunea actualei guvernări, Rusia a clonat Wikipedia și interzis originalul, versiunea arătată acum utilizatorilor de internet din Rusia excluzând orice informații sau referințe care ar pune într-o lumină proastă regimul de la Kremlin.
Existent de dinaintea aceste măsuri, echivalentul rusesc pentru Wikipedia era referit de editorii săi cu numele Ruwiki și lua forma unei enciclopedii cuprinzătoare cu informații relevante pentru publicul rus.
Noua versiune se numește Ruviki (încă are „ruwiki” în url-ul său) și apare ca o clonă grosolană a versiunii Wikipedia în limba rusă, cu articole editate strict pentru a respecta legile ruse. Noile articole exclud mențiunile „agenților străini” (definiția guvernului rus pentru orice persoană sau entitate care își exprimă opinii despre guvern și este susținută, financiar sau în alt mod, de o națiune străină). De asemenea, potrivit publicației independente Bumaga aproximativ 110 articole despre războiul din Ucraina lipsesc în întregime, în timp ce altele au fost editate sever. Ruviki exclude, de asemenea, articolele despre rapoartele de tortură în închisori și scandalurile reprezentanților guvernului rus.
Urmând interzicerii la sfârșitul anului 2023, Vladimir Medeyko, fostul șef al Wikimedia RU care acum administrează Ruviki a declarat pentru Novaya Gazeta Europe că credea că Wikipedia are probleme cu „fiabilitatea și neutralitatea”. Medeyko a anunțat ulterior proiectul de a copia și cenzura cele 1,9 milioane de articole Wikipedia în limba rusă. Scopul, spunea el la acea vreme, era să le edităm astfel încât informațiile să fie „de încredere” ca sursă pentru toți utilizatorii ruși.
Spre exemplu, articolul Wikipedia despre Invazia rusă a Ucrainei începe prin a sublinia cronologia invaziei și afirmă că aceasta a fost întâmpinată cu „condamnare internațională”. Articolul Ruviki, redenumit ”Acțiuni militare în Ucraina”, începe prin a afirma că războiul a fost întreprins pentru „a asigura securitatea Rusiei” și „demilitarizarea Ucrainei” și îl citează pe președintele rus Vladimir Putin.
Interesant este că articolul Ruviki despre romanul lui George Orwell ”1984” omite în întregime referințele la Ministerul Adevărului, ca principal mijloc de propagandă pe tema guvernării ”adevărului” în universul Orwellian.