ȘtiriTech&IT

Ce funcții AI sunt așteptate pe telefoanele iPhone 16

Nu ar fi prima dată când Samsung aduce primul pe piață un produs sau inovație de succes, iar Apple urmează direcția arătată câteva luni mai târziu. Și dacă încă așteptăm după telefoane pliabile Apple, cu siguranță nu va fi cazul și cu funcțiile iPhone 16 bazate pe AI generativ.

Oricum am privi lucrurile, Google și Samsung conduc detașat la capitolul inovație cu actualele serii Pixel 8 și Galaxy S24. Iar cum anunțul de lansare iPhone 16 este așteptat peste doar câteva luni, Apple se vede pus în fața probabil celei mai costisitoare colaborări cu Google de până acum, creatorul iPhone urmând să preia sub licență cele mai avansate tehnologii AI dezvoltate de creatorul Android. Tot ce poate face Apple în acest moment este să „reîmpacheteze” tehnologiile închiriate într-o experiență potrivită fanilor iPhone.

Cert este că iPhone 16 va oferi multe funcții interesante bazate pe AI, unele ajungând și la posesorii de telefoane iPhone 15, sau mai vechi.

Deși nu știm exact care sunt acestea, informații obținute pe surse și estimările formulate de analiști cu experiență ne ajută să ne formăm o imagine despre cum va arata experiența iPhone 16 cu AI:

Siri intră în competiție cu Gemini

Știm cu toții că experiența Siri este mai aproape de cea obținută cu vechiul Google Assistant sau Bixby. iPhone 16 ar urma să schimbe toate astea licențiind sau dezvoltând în regie proprie tehnologii similare AI-ului Gemini. Cert este că noul Siri va avea capabilități similare ChatGPT, putând îndeplini sarcini complexe cum ar fi rezumare text, oferirea de răspunsuri mai cuprinzătoare la întrebări, corectare text și multe altele. Într-o declarație acordată pentru publicația Bloomberg, celebrul analist Mark Gurman susține și că Siri și aplicația Messages va putea ”răspunde la întrebări și oferi auto-completare propoziții…”. va fi capabil să editeze text pentru a schimba tonul mesajului transmis și chiar să adauge sugestii pentru structura mesajului”.

iPhone 16 cu editare imagine și video asistată de AI

Unul dintre scenariile în care folosirea modelelor de limbaj multimodale (MLLM) oferă rezultate cu adevărat impresionante este îmbunătățirea calității imaginii fotografiilor și videoclipurilor. Google face deja asta cu funcțiile Magic Editor și Video Boost, care transformă automat conținutul pentru a-l face să arate cât mai bine posibil.

Este practic o certitudine că iPhone 16 va include caracteristici similare pentru a spori performanța camerelor foto. Și în această direcție Apple a încheiat deja un parteneriat cu cercetătorii de la UC Santa Barbara pentru a dezvolta un model AI care poate edita imagini pe baza instrucțiunilor utilizatorului, rezultatul căruia l-am putea vedea în gama de telefoane de anul acesta.

Sugestii content-aware și recunoașterea conținutului din imagini

Același Mark Gurman susține că Apple ar putea integra AI în unele dintre aplicațiile proprii pentru iOS. Printre exemple avem liste de redare Apple Music generate automat și pentru slide-uri generate cu aplicația Keynote. De asemenea, Apple lucrează la o modalitate de a pune această funcționalitate la dispoziția creatorilor de aplicații pentru iOS.

Funcții AI cu procesare on-device vs Cloud

Apple va avea un echivalent pentru Galaxy AI, dar spre deosebire de Samsung compania va pune mai mult accent pe capabilitățile AI de tip on-device. Motivația principală ar fi securitatea, reputația Apple fiind aceea de a pune siguranța datelor utilizatorilor pe primul loc. Al doilea motiv ține de viteză, procesarea on-device fiind pur și simplu mai rapidă, totodată lăsând pentru Apple mai multe opțiuni de a pune în valoare capabilitățile familiei sale de chipseturi. Dar în particular este vorba de economie, funcțiile AI procesate direct pe dispozitivele utilizatorilor venind fără costuri suplimentare cu dezvoltarea și întreținerea unei vaste rețele de servere Cloud.

Dar dacă aceasta este strategia aleasă, atunci putem contura și câteva dezavantaje. Spre exemplu procesarea AI de tip on-device nu poate gestiona algoritmi extrem de complecși, lucru de care sunt perfect capabile serverele Cloud, precum cele folosite de Galaxy AI. Sigur, asta nu înseamnă că funcțiile AI mai avansate vor lipsi cu desăvârșire din arsenalul lui iPhone 16, dar ar putea fi mai puține și eventual, oferite de Apple pe bază de abonament.

iPhone 16 AI

 

Și ca să rezumăm, Apple s-ar putea baza pe AI-ul Gemini de la Google sau pe o altă platformă AI închiriată pentru  implementarea anumitor funcii AI bazate pe Cloud, totodată punând cât mai mult accent pe procesarea on-device disponibilă pe telefoanele iPhone 16 și prezentând acest lucru ca pe un avantaj pentru utilizatorii de rând. Iar probabil că în lunile post lansare vom auzi și de mai multe funcții AI bazate pe Cloud, unele gratuite altele iar altele incluse în abonamentul iCloud.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button