ȘtiriTech&IT

Autoritățile UE ar putea amenda Apple cu până la 40 miliarde de dolari pentru iPadOS

Apple ar putea primi o amendă uriașă, de până la 40 miliarde de dolari pentru încălcarea legislației europene Digital Markets Act (DMA), compania fiind acuzată de îngrădirea accesului în ecosistemul iPadOS pentru alte companii din industrie interesate să-și ofere serviciile către utilizatorii iPad.

Chiar dacă subiectul tablete la modul general nu preocupă foarte mult consumatorii de rând, iPad și iPadOS reprezintă o miză mare când vine vorba de clienții business. Cert este că Apple nu este singura companie de tehnologie intrată sub spectrul amenzilor UE, Microsoft, Apple, Google/Alphabet, Amazon, Meta și TikTok/ByteDance primind la rândul lor eticheta de „gatekeepers”, sugerând că aceștia controlează cu strășnicie accesul la ecosistemele administrate, descurajând prin diverse mijloace competiția.

În contextul DMA, termenul de „gatekeeper” se referă la o platformă online dominantă care are o influență semnificativă asupra pieței și acționează ca un punct de control pentru alte afaceri care încearcă să-și găsească utilizatori sau clienți. Jucătorii gatekeepers au de obicei o putere substanțială de piață, permițându-le să stabilească termeni și condiții care pot afecta competitivitatea ecosistemului digital.

În conformitate cu DMA, companiile gatekeepers sunt supuse unor obligații de reglementare specifice care vizează promovarea echității, concurenței și a inovației pe piața digitală. Aceste obligații pot include măsuri pentru prevenirea practicilor de concurență neloială, asigurarea transparenței și facilitarea accesului întreprinderilor mai mici și startup-urilor.

De unde 40 miliarde amendă pentru Apple iPadOS

Companiile care nu respectă legislația DMA pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală globală. Pentru veniturile Apple din 2023, declarate la 385,70 miliarde de dolari, o penalizare de 10% se traduce într-o amendă de aproape 40 de miliarde de dolari.

Iar amenda preconizată din partea autorităților europene ar putea fi destul de aproape de confirmare fiind bazată pe o anchetă demarată în luna septembrie a anului trecut. În cadrul acestei anchete, atât sistemul de operare iOS, browser-ul Safari și App Store au primit eticheta de gatekeepers, intrând sub umbrela  legislației DMA corespunzătoare.

Urmând înștiințării primite, Apple are la dispoziție 6 luni pentru a se alinia prevederilor legislației DMA. Momentan virgula reprezentanții companiei declară doar că vor continua să colaboreze în mod constructiv cu Comisia Europeană pentru a respecta DMA în toate serviciile desemnate”.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button