ReviewsRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Apple AirPods Pro sau Huawei Freebuds Pro: care sunt mai bune?

Versiunile Pro a doua dintre cele mai bune casti in ear si ce ofera ele

Zilele astea am avut ocazia sa testez doua dintre cele mai bune casti in-ear ale momentului: Apple AirPods Pro si Huawei Freebuds Pro. Ambele poarta denumirea Pro in coada, ambele provin de la producatori foarte mari, ambele sunt ale mele si ambele sunt urmarea unei evolutii de cativa ani buni.

Evolutie, provenienta si motive

La inceputuri, astfel de casti in ear erau relativ exotice, gandite mai degraba ca o solutie de hands-free pentru convorbiri si eventual niste muzica mai casual, dar acum se pare ca lucrurile s-au schimbat radical. Ai despre ce sa vorbesti, ai functii din ce in ce mai avansate, ai sunet din ce in ce mai bun pe ele, exista diversitate, in sensul ca jucatorii mari, cu mici exceptii, ofera cam toti asa ceva si exista interes si popularitate asa ca astazi am nu una, ci doua perechi de astfel de casti despre care merita in sfarsit vorbit.

Sunt absolut constient ca probabil ar fi fost oportuna o comparatie mai ampla, in care sa includ si modele de la Sennheiser sau de la alti producatori reputati, dar prefer sa ma concentrez pe acestea doua. Am ales AirPods Pro pentru ca sunt un benchmark in domeniu, in paranteza fie spus unul destul de scump, iar cele de la Huawei, Freebuds Pro, sunt un challenger veritabil la suprematia Apple.

Casti in ear
Casti in ear

Trebuie sa va mai spun ca ambele perechi sunt ale mele, nu le-am primit, ci le-am platit la pret intreg, FreeBuds Pro mi le-am cumparat pentru P40 Pro, la putin timp dupa ce au aparut si la noi, prin Octombrie, iar pe AirPods Pro le-am achizitionat acum cateva zile dupa ce mi-am cumparat 12 Pro Max-ul care mi-a inlocuit Xs Max-ul. Ca sa fiu sincer, Air Pods Pro au fost o cumparatura de impuls, am avut Freebuds Pro cateva zile imperecheate la iPhone, dar nu le puteam controla, asa ca am vazut ca am niste puncte acumulate la iStyle in urma cumpararii altor dispozitive Apple, si am zis sa profit de ele. Asa ca in loc de ametitoarea si aberanta suna de aproape 1300 de lei, am dat doar vreo 650 de lei. Fair enough. Si am decis ca daca tot le am pe ambele, telefoanele corespondente si cateva abonamente la niste servicii muzicale, de ce sa nu le compar?

Conditiile de test

Am incercat AirPods Pro pe Apple Music si Tidal pe 12 Pro Max si Freebuds Pro pe Spotify si Tidal pe P40 Pro. Cel mai scump abonament la Tidal mi-a dat acces la o calitate audio greu de egalat, am si descarcat piese de pe Tidal pe ambele telefoane, ca sa compar mere cu mere. Si aici am o observatie apropo de Huawei. P40 Pro-ul meu nu este in niciun fel „Google-uit,” nu i-am adaugat Playstore si GMS, dar Tidal se gaseste nativ in AppGallery-ul lor propriu, ceea ce mi-a facut o impresie foarte buna. Nu acelasi lucru pot spune despre Spotify, pe care l-am descarcat tot de la ei cumva, dar prin More Apps ca APK. Interesant, nu?

Tidal pe P40 Pro
Tidal pe P40 Pro

Deci oricum, ideea e ca dupa ce m-am prostit un pic cu Apple Music pe iPhone si cu Spotify pe P40 Pro, am recurs la Tidal pentru comparatie din mai multe motive. Intai pentru ca era nativ pe ambele, apoi pentru calitatea exceptionala a fisierelor, si pentru faptul ca le-am putut asculta nu doar ca stream, ci si descarcate pe telefon. Nu am simtit diferente intre cele doua variante, dar am zis sa fiu cat mai riguros. Am ascultat genuri, stiluri, artisti, toate cat mai diverse. Am pus de la AC/DC, Metallica, Guns N Roses, Megateth, Sex Pistols si Dream Theatre pana la Mozart si Brahms, si de la Rolling Stones si Janis Joplin pana la Lil Nas X, Cardy B, Bruno Mars, Ed Sheeran si Justin Timberlake.

AirPods Pro vs FreeBuds Pro: care se aud mai bine?

Si ceea ce urmeaza sa spun acum este parerea mea si mi-o asum: Freebuds Pro sunt castile mai bune. Le-am pus cand pe unele cand pe altele, pe fix aceleasi piese si ele sunt destul de apropiate, dar: desi AirPods Pro mi se par mai puternice, mai basoase, mai vanoase, sunt si mai fuzzy, mai confuze putin, mai amestecate. Freebuds Pro pierd un pic la putere bruta, dar castiga la limpezime si claritate.

FreeBuds Pro (stanga) AirPods Pro (dreapta)
FreeBuds Pro (stanga) AirPods Pro (dreapta)

Cumva zgomotul, sunetul mai aglomerat de pe AirPods Pro m-a obosit la moment dat. In schimb sunetul desi mai incet si mai putin agresiv de pe Freebuds Pro, dar mai spatiat, mai aerisit, m-a facut sa simt ca as fi putut asculta inca mult si bine. Sound stage-ul, scena de sunet de pe Freebuds este mai detaliata, mai putin stridenta si parca mai clara. FreeBuds Pro sunt mai soft, mai echilibrate. Mie nu-mi place sa umblu prin egalizatoare si sa fac pe acolo tot felul de „setari”; imi doresc ca sunetul sa fie cat mai aproape de masterizarea originala. Nu imi place basul exagerat, nu-mi plac inaltele ascutite, nu-mi palce muzica in care nu pot deosebi sunetele, instrumentele, subtilitatile. De fapt fug de ele ca de Covid.

Si ca sa ma asigur ca nu ma inseala auzul, am ales cu predilectie piese aglomerate gen orchestra simfonica, sau rock progresiv cu chitari multe si pedale duble. Ascultam Panic Attack de la Dream Theater in varianta HiFi, si am fost atent la momentele de stereofonie cand se aude ceva intr-o casca si altceva in cealalta, si da, clar spatierea e mai buna pe Freebuds Pro. Ce ar fi de spus insa in apararea AirPod-urilor este ca mi s-au parut mai prezente, mai agresive si mai de head-banging. Oricum, in acesti cativa ani de la primele mele AirPod-uri si pana la aceste Pro-uri, pentru oricare din acestea doua testate, saltul a fost gigantic. Pentru mine este o sursa imensa de wow faptul ca pot sa vorbesc in termenii acestia despre niste casti in ear si ca pot sa le iau in serios.

Tidal pe iPhone 12 Pro Max
Tidal pe iPhone 12 Pro Max

Ok, aceste casti in ear inca nu se compara cu castile de auditie, de multe mii de lei, asta clar, si cel mai probabil nici nu se vor bate vreodata, electronica si diafragmele minuscule isi spun cuvantul, dar atat AirPods Pro cat si FreeBuds Pro nu sunt doar decente, ci de-a dreptul bune. Deci pe oricare dintre ele le-ai alege pentru ascultat muzica, nu vei da gres. Sunetul este clar, este plin, si este mare fara a da senzatia aia de umflare fortata a unor frecvente asa cum se intampla cu incintele prea mici. Da, eu am simtit un plus la claritate pentru Freebuds Pro si un plus la prezenta si forta pentru AirPods. Sincer, nu mi-as fi imaginat ca aceste Freebuds Pro vor fi atat de amenintatoare pentru suprematia Apple. Ii astept si pe Samsung in Ianuarie sa imperchez la Note 20 Ultra Buds Pro-urile lor, si cu cat batalia se va da in mai multi, cu atat va fi mai bine.

AirPods Pro vs FreeBuds Pro: caracteristici, functii, control si pret

Hardware wise, iata cum se compara aceste doua modele de casti in ear: sunt aproape identice ca greutate si marime, vorbesc despre castile in sine, 5-6 grame bucata, cu jumatate de gram mai grele cele de la Huawei, dar cutia, case-ul de la Huwei e mai mare si mai greu. De fapt ele seamana, si unii mai rautaciosi asa ar fi chiar inclinati sa spuna ca Freebuds Pro pot fi considerate ca fiind inspirate, daca nu de-a dreptul copiate dupa AirPods. Dar nu-i chiar asa.

FreeBuds Pro-Stanga AirPods Pro-Dreapta
FreeBuds Pro-Stanga AirPods Pro-Dreapta

Case-ul la FreeBuds Pro e mai rotund, la Airpods Pro e mai patratos, la casti e invers. Partea care iese din ureche la Huawei e patrata, la Apple e cilindrica. Autonomia mie mi s-a parut a fi cam tot pe acolo, desi specificatiile spun altceva: AirPods Pro revendica 5 ore, FreeBuds Pro 7 ore cu noise cancelation off, ajungem imediat si acolo, si 4.5 ore cu anularea zgomotului de fond pornita. Case-ul ar oferi inca 5 extra incarcari la Freebuds Pro, 6 la AirPods Pro.

Cases
Cases

FreeBuds Pro sunt Bluetooth 5.2, AirPods Pro sunt 5.0. Dar toate acestea sunt pe hartie. Va spun eu ca in realitate sunt cam la fel si sunt greu de simtit aceste diferente din specificatii. Si inainte sa intru in partea asta de functionalitate si control, hai sa vorbim un pic despre design si ergonomie, asa cum le-am simtit eu. De exemplu la FreeBuds Pro m-a enervat din start faptul ca le-am scos greu din cutie. Dar dupa faza enervanta cu cutia, mi s-a parut ca Freebuds Pro sunt mai comode pentru simplul fapt ca nu iti penetreaza la fel de adanc urechea. Tip-urile acelea, varfurile din silicon, sunt parca un pic mai groase si mai moi la Freebuds, desi pe de alta parte ai crede ca nu izoleaza la fel de bine. Ba da, izoleaza si sunt mai comode. Sigur, poti sa schimbi aceste varfuri cu unele mai groase sau mai subtiri, deci mai potrivite pentru urechile tale. Cert este insa ca amadoua se fixeaza bine si fata de AirPod-urile mele vechi, sigur nu-ti vor zbura din urechi la miscari bruste sau activitate fizica.

FreeBuds Pro-Stanga AirPods Pro-Dreapta in case
FreeBuds Pro-Stanga AirPods Pro-Dreapta in case

Apoi, in vreme ce AirPods Pro sunt iPX4, adica suporta stropi de apa din orice directie, oriunde pe suprafata lor, FreeBuds Pro sunt IPX5, adica suporta jet directionat pe ele. FreeBuds Pro sunt construite in unghiuri drepte, ceea ce le face un pic mai caraghioase, mai butucanoase si mai putin elegante, dar sunt mai usor de prins, de pus si de scos din ureche si de controlat, iar la pipait, avand muchii drepte, iti dai seama mult mai usor de unde accesezi diversele functii de pe ele. In plus, asta le face sa nu mai arate a clone de AirPods Pro. Si in sfarsit, acum ambii producatori au scurtat aceste terminatii urate care se iteau din urechile tale.

Dimensiuni
Dimensiuni

Dar aceste terminatii ascund acum ceva foarte misto. Suprafetele raspund acum haptic la atingere. Deci nu mai atingi suprafata si atat, ci in momentul in care apesi, casca face click si stii ca ai executat comanda. Asta este fain de tot fata de primele mele AirPoduri, care desi nu raspundeau prost la atingere, nu aveau acel click satisfacator, cum zic gamerii. In plus, daca nu apesi, ci doar le atingi accidental nu se mai intampla nimic, o chestie care ma enerva la toate celelalte casti in ear pe care le-am avut sau le-am incercat. Trebuie sa apesi deliberat pe astea ca ele sa ia comanda.

Controlul este asemanator la cele doua: Play si Pauza la o singura apasare, dubla apasare este trecerea la urmatoarea piesa, apasarea lunga schimba setarile din anularea zgomotului de fond in transparenta si apoi off. Dar aici Freebuds mai au o smecherie in plus care mi se pare foarte tare: prin swipe poti controla volumul. Si chiar merge si inca bine. Nu odata mi-am dorit sa pot da mai incet sau mai tare volumul, fara sa scot telefonul din buzunar si voila, am acum fix asa ceva.

Control
Control

Si acum hai sa vorbim putin despre ce conteaza, despre acele functii care apropie aceste casti in ear de castile bune over ear. De exemplu povestea cu anularea zgomotului de fond, si aici Freebuds castiga din nou detasat. Aici Apple a dominat clar pana acum segmentul asta. Not anymore. Deci noise cancellingul de pe Freebuds Pro este atat de agresiv ca nu se mai aude nimic din ambianta. Pe autostrada sau in oras in masina nu se mai auzea literalmente nimic de afara. Nu ma intelegeti gresit, AirPods Pro fac o treaba buna, dar celelalte sunt alt film. Ceea ce fac Freebuds Pro este sa analizeze in timp real ambientul si sa-l elimine in mod dinamic si selectiv, adica in acord cu ceea ce aud ele. Acel asa numit Intelligent Dynamic Ambient Noise Cancellation… e pe bune, nu este doar o insiruire de cuvinte sforaitoare.

Si reciproca este la fel de uluitor valabila: cand le treci pe „Constientizare Ambianta”, adica sa-ti aduca zgomotele din jur in casca, vocile mai ales, juri ca ai de-a face cu un aparat auditiv, si in plus sunt printre extrem de putinele casti cu care, fixate in urechi, poti sa porti o conversatie normala fara sa strigi la interlocutor.

FreeBuds Pro AI Life pe P40 Pro
FreeBuds Pro AI Life pe P40 Pro

De instalat se instaleza ambele super-usor, le atingi de telefonul corespondent si gata. Abordarile sunt insa un pic diferite. Pe Freebuds Pro le controlezi de pe AI Life, si ai totul in varful degetelor. Pe AirPods Pro le controlezi direct din Control Center, functiile si volumul. Imi plac ambele variante, la AirPods Pro poti sa faci si niste setari in plus din Accesibility, adica din setarile telefonului, si sa le calibrezi cum iti pare tie ca suna mai bine. Iti dau niste sunete sa asculti, dai niste bife si castile se adapteaza cumva la gusturile si preferintele tale.

AirPods Pro customizare
AirPods Pro customizare

Pentru convorbirile telefonice, aspect important, Freebuds Pro au trei microfoane si AirPods Pro doar doua, dar eu nu am simtit diferente. Se aud cam la fel de bine si desi am vazut ca unii comenteaza ca Freebuds Pro ar fi superioare la acest capitol, eu as zice invers: ca AirPods Pro mi s-au parut mai clare si mai prezente la capitolul vorbit la telefon. Poate ca adevarul e undeva la mijloc si de fapt sunt cam la fel.

Functii
Functii

Latente n-am simtit la niciuna dintre perechi. M-am uitat la clipuri pe Youtube si la filme pe ambele, o fi vreun delay milisecundic, dar eu unul nu l-am simtit. Ar mai fi asa niste mici chestii de detaliu, ma enerveaza Lightning-ul de pe AirPods si ma frustreaza. Prin birou se itesc o gramada de USB C-uri de peste tot, dar pentru AirPods Pro treaba-i mai cu mot, trebuie musai sa le „bransez” la un Lightning, in vreme ce pe FreeBuds Pro le agat si le alimentez de oriunde apuc.

USB C vs Lightning
USB C vs Lightning

In rest, bateriile tin de rup, am sa vad insa cat vor tine ele si in timp. Da, sunt scumpe, si unele si altele, AirPods Pro le-am gasit oriunde intre 1000 si 1300 de lei, iar FreeBuds intre 800 si 1000 de lei, si as zice fara sa ezit ca FreeBuds Pro este casca mai buna. Sigur, poti sa zici ca sunt legate de un anume ecosistem si brand, dar cred ca asta este la fel de valabil si pentru AirPods Pro. Dar indiferent ce ai alege intre acestea doua nu vei gresi, sunt casti foarte, foarte bune si se simte evolutia si know-how acumulat in acesti cativa ani de cand specia aceasta de casti in ear a aparut pe piata.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button