Reviews

Urbanista Los Angeles, Phoenix și Malibu – cum ar fi să nu îți încarci niciodată căștile wireless? Acum se poate! (review)

Una dintre principalele probleme ale căștilor wireless este că trebuie încărcate. Mai devreme sau mai târziu, toate dispozitivele care nu se alimentează direct din priză vor avea nevoie de ceva timp conectate la cablu, dar cum ar fi dacă noile tale căști s-ar alimenta de la soare? Ei bine, fix despre așa ceva vom vorbi azi, două perechi de căști și o boxă portabilă care vin la pachet cu niște mini panouri solare gândite să îți ofere cea mai bună autonomie posibilă.

Urbanista Los Angeles (over-ear)

Începem cu perechea de căști cea mare, adică cu Urbanista Los Angeles, și fără îndoială cel mai mare selling point este autonomia. Cu o valoare declarată de producător de până la 80 de ore de playback fără noise cancelling activ și 50 cu el pornit, astea sunt cele mai longevive căști pe care le-am testat noi vreodată, de departe. Media industriei e pe undeva pe la 30-40 de ore maxim la genul ăsta de căști, și deși nu există niciun zbor pe lumea asta care să dureze atât de mult, nu am să mă plâng de o autonomie dublă.

Urbanista review26

Chestia asta e posibilă, așa cum ziceam mai devreme, grație panourilor solare montate pe partea superioară a headband-ului, care livrează energie în acumulator chiar și atunci când le folosești. E o chestie foarte interesantă, și un artificiu care m-a făcut să mă întreb de ce nu implementează și alți producători ceva similar. Boost-ul de autonomie este prea mare pentru a fi ignorat zic eu, deci mi-ar plăcea să văd mai multe modele de căști și nu numai cu așa ceva.

În teorie, căștile astea (și toate produsele de azi for that matter) se pot încărca atât în lumina de afară cât și înăuntru, deci ai putea uita complet de încărcarea pe cablu dacă expui căștile la suficientă lumină. În condiții ideale, consumul nu depășește producția, și căștile se încarcă pe cap în timp ce le folosești, dar dacă e înnorat afară sau ai draperiile trase, energia stocată scade. Există și un port USB-C pe una dintre cupe pentru încărcare, deci sesiunile tale de ascultare nu depind doar de vremea bună.

Urbanista review26

Dar chiar și așa, vor fi foarte puține momentele când vei avea nevoie să bagi căștile astea în priză. Sistemul e foarte ingenios și funcționează extrem de bine, și deși nu aș zice că ajung la claim-ul companiei de „infinite playtime”, trebuie să recunosc că se apropie destul de mult. Sunt fără dar și poate căștile cu cea mai bună autonomie, iar dacă asta e ce contează pentru tine cel mai mult, nu există o pereche mai bună ca asta.

O unealtă bună care îți poate spune cât de multă energie produc și cât consumă căștile tale este aplicația dedicată. O găsești pe App Store și Play Store iar în meniu există un tab dedicat fix pentru asta, care îți arată în timp real și în numere situația energiei. În rest, aplicația în sine e cam spartană, și lipsește cu desăvârșire un EQ configurabil, pe lângă preset-urile incluse care nu m-au dat pe spate. Am lăsat egalizatorul la default pentru testele de sunet, la care vom ajunge acuși.

Urbanista review26

Dar până atunci, următorul aspect extrem de important la o pereche de căști, mai ales una de dimensiuni mari cum este aceasta, este design-ul și construcția. Pentru că, pe lângă muzica pe care o asculți, o pereche ca asta este și un fashion statement, dat fiind că le vei purta pe cap destul de mult timp. Deci, te interesează să arate și bine. Din fericire, Urbanista Los Angeles sunt niște căști elegante și arătoase, construite din aluminiu acolo unde contează și dintr-un plastic care se simte moale la atingere în rest.

Căștile nu se pliază, așa fac multe alte modele pentru a salva spațiu, dar cupele se rotesc la 90 de grade pentru a le face mai ușor de purtat după gât, spre exemplu. Bureții cupelor sunt acoperiți de o piele ecologică moale și, overall, am fost impresionat de build quality-ul acestor căști. Sunt construite cu simț de răspundere și nu am găsit nici un punct slab nicăieri. Sunt disponibile în trei culori: negru (modelul testat de noi), gri și roz iar în pachet găsești și un carrying case foarte rigid și bine construit pe care l-am apreciat.

Urbanista review26

În schimb, am câteva virgule legate de confort. Cel puțin pe bostanul meu mare, căștile astea au o forță de strângere prea puternică, lucru care s-a dovedit a fi obositor și incomod pe perioade mai lungi de ascultare. Știu că, în timp, există șanse ca situația să se îmbunătățească și căștile în sine să se lărgească puțin, dar ca să ajungi acolo trebuie să te confrunți cu o presiune pe cap destul de mare pentru cine știe cât de mult timp. Dacă te știi cu un cap mai mic nu cred că vei avea probleme, dar este ceva de luat în calcul.

Și diametrul cupelor mi s-a părut micuț. În ciuda faptului că aceste căști sunt descrise drept „over ear”, semn că ar trebui să acomodeze complet urechea, centrul cupelor are un diametru o idee cam mic, și partea superioară a pavilionului urechilor mele nu are suficient loc, deci cupele stau deasupra. Nu pot fi descrise drept on-ear, dat fiind faptul că acoperă totuși majoritatea urechii, dar eu am simțit un disconfort destul de pronunțat după vreo oră, tocmai din această cauză.

Bine, e de menționat că asta mi s-a întâmplat mie, și am mai dat perechea de căști și altor persoane care nu au raportat probleme similare. Your mileage will vary, așa cum zice americanul. Mai mult decât la orice alt produs, recomandarea mea e să le testați înainte să le cumpărați pentru a verifica dacă lucrurile expuse de mine până aici reprezintă probleme sau nu pentru voi.

Apoi intră în discuție și chestiunea sunetului, celălalt aspect important pe lângă autonomie și confort. Și calitatea audio o să îi satisfacă pe bass heads, deoarece căștile astea sunt băsoase, nu glumă! Și e un bass relativ curat, precis și punchy, cuvinte mari de laudă atunci când vin de la cineva care nu pune preț pe un bass puternic în general. Dar înțeleg cum el poate fi distractiv, și piesele mele preferate de electro sau hip-hop s-au auzit foarte bine.

Urbanista review26

Mediile sunt o idee cam slabe prin comparație și nu sunt atât de clare cum mi-aș fi dorit, lucru care îi poate deranja pe cei care ascultă într-un mod mai critic, cu mai multă atenție pe sunetele individuale și pe claritatea lor. E clar, Urbanista Los Angeles nu sunt pentru audiofilii clasici, ci sunt reglate mai mult după preferințele ascultătorului obișnuit, care preferă un bass mai puternic peste orice altceva. Astea fiind zise, înaltele sunt plăcute și sharp, ceea ce înseamnă că sunetele subțiri gen cinelele tobelor se vor auzi bine.

Nu ar fi o pereche de căști cu pretenții dacă nu am avea și noise canceling, bineînțeles. Și în timp ce el există, performanța nu este una incredibilă. Sistemul se descurcă bine în a filtra notele mai joase sau grave, dar nu face o treabă atât de bună atunci când vine vorba de voci sau zgomote ascuțite. Există acolo ceva, nu mă înțelegeți greșit, dar cu modul ANC activ și cu muzica dată la un volum mic tot puteam auzi conversațiile colegilor mei din jur, mai mult decât la numeroase alte căști testate de mine de-a lungul timpului.

Urbanista review26

Îți poți face treaba cu el însă, și în general nu am avut probleme cu zgomotele motoarelor de autobuz sau a mașinilor, spre exemplu. Am apreciat și modul Transparency, care funcționează surprinzător de bine, cu destul de puțin zgomot artificial de fond adăugat și cu o claritate ok.

În rest, căștile pot detecta atunci când le dai jos de pe cap, o chestie extrem de utilă care îți permite să întrerupi muzica și să o pornești înapoi exact acolo de unde ai rămas. Folosesc standardul Bluetooth 5.0 și nu au conexiune multipunct, ceea ce e un minus, dar sunt compatibile atât cu Siri cât și cu Google Assistant dacă folosești asistenții virtuali de pe telefon. Le-am găsit în magazine pe la 700 de lei, un preț o idee cam mare pentru calitatea sunetului oferită, dar întreg sistemul de încărcare și autonomia incredibilă pot face din acest model unul bun pentru tine.

Urbanista Phoenix (in-ear)

Continuăm cu a doua pereche de căști de azi, de această dată unele in-ear tradiționale. Bine, „tradiționale” nu cred că e un cuvânt tocmai potrivit, deoarece și astea, pe numele lor Urbanista Phoenix, se încarcă de la lumină. Pe carcasă există un panou destul de generos dedicat pentru asta, dar reversul medaliei este că întreg ansamblul este aproape comic de mare, pentru o pereche de căști in-ear.

Urbanista review26

Asta înseamnă că Urbanista Phoenix nu trec testul buzunarului mic de la blugi, deci sunt o idee mai puțin practice decât un model obișnuit gen AirPods Pro sau HUAWEI Freebuds Pro 3. E o chestie cu care te vei putea obișnui cu siguranță, dar e un sacrificiu destul de important pentru un tip de căști al cărui principal atuu este practicalitatea.

Revenind la lucruri mai bune, am fost impresionat de confort. Dimensiunea medie de dopuri s-a potrivit de minune în urechile mele, cu o izolare pasivă a zgomotului foarte bună. Nu am avut probleme nici în timpul sesiunilor mai lungi așa cum am pățit cu varianta mai mare, deci kudos aici. Ambele căști sunt inclusiv destul de ușoare și le poți scoate cu ușurință din carcasă.

Urbanista review26

Autonomia este și ea bună, cu 8h de playback în căști și încă 32 de ore în carcasă. Fiind vorba despre niște căști mult mai mici care consumă mai puțin curent, șansele să ai nevoie de cablu pentru încărcare sunt încă și mai subțiri decât la modelul over-ear, dar chiar și așa există un port USB-C pe muchia de jos în caz că se întâmplă să rămâi fără juice.

Cât despre sunet, el pare a fi tras la indigo cu profilul audio al fratelui mai mare: bass cât cuprinde, medii ușor neclare dar prezente și înalte sharp. Chiar dacă nu sunt după gusturile mele, eu fiind mai mult cineva care își dorește un sunet cât mai spațiat și mai clar, multora o să li se pară că Phoenix se aud grozav. E o chestie de preferințe, și dacă și tu te numeri printre cei care apreciază cel mai mult un bass puternic, atunci nu o să fii dezamăgit de ele.

Noise canceling-ul este ok pentru un produs de genul. Nu o să te dea pe spate performanța sistemului de anulare a zgomotului de fond, dar se descurcă acceptabil în majoritatea cazurilor. Nu e suficient de puternic și de rafinat încât să fie un selling point, dar nici atât de slab încât să se transforme într-un gimmick.

În aplicație regăsești un meniu care îți arată în timp real nivelul de încărcare, așa cum este și pe modelul Los Angeles, și plângerile mele legate de egalizatorul neconfigurabil sunt valabile și aici. Mi-ar plăcea ca un viitor update de soft să adauge și chestia asta, mai ales că vom vedea imediat că nu e o limitare a aplicației, ci pur și simplu o decizie conștientă de a nu include așa ceva, se pare.

Urbanista review26

Materialele folosite în construcție nu sunt rele, vorbim despre un plastic de calitate care se simte bine la atingere și care ascunde cu succes amprentele și urmele, cel puțin în varianta Desert Rose testată de noi, dar mai sunt disponibile și în variantă neagră dacă preferi asta. În acest moment le-am găsit la prețul de sub 400 de lei, 380 to be exact, o sumă destul de mică pentru ce oferă.

Urbanista review26

În categoria asta de preț poți să găsești un noise cancelling mai bun sau un sunet superior, dar chestiunea încărcării ar putea cântări destul de mult în cazul în care autonomia este primordială pentru tine. Bine, nu vreau să înțelegeți că sunetul e prost, dacă preferi bass-ul puternic o să le iubești cel mai probabil, doar spun că există opțiuni cu un profil audio mai rafinat și mai curat.

Urbanista Malibu

Ultimul dar nu cel din urmă produs de azi este Urbanista Malibu, o boxă portabilă care împărtășește același sistem de charging cu restul. Latura superioară este ocupată aproape în întregime de un panou solar similar cu ce-am văzut până acum, cu același scop: să te facă să uiți de grija încărcării. Cu o autonomie declarată de 30 de ore care se poate crește până pe la vreo 50 de ore cu un nivel de lumină ambientală moderat, este una dintre cele mai longevive boxe de dimensiunile astea de pe piață.

Urbanista review26

That being said, într-o zi însorită de vară la piscină te poți aștepta ca boxa să reziste aproape la infinit, o chestie care nu poate fi spusă despre alte modele. Și o poți lua liniștit după tine la piscină, dat fiind faptul că Malibu este certificată IP67 împotriva intemperiilor, deci nu o să se strice pe loc dacă vede puțină apă. Este construită, deci, cu simț de răspundere, materialele folosite sunt reciclate și, per total, sunt mulțumit de cum arată și cum se simte boxa la atingere. În plus, pe spate este și un lanyard numai bun dacă vrei să o agăți de șezlong sau oriunde altundeva.

Sunetul este puternic, cu un bass destul de bine pronunțat, exact așa cum mă așteptam. Se descurcă bine atât în scenarii de indoor cât și outdoor grație celor două difuzoare full-range de 10W fiecare și, dacă una singură nu e suficientă pentru tine, ele pot fi conectate și în sistem stereo pentru o calitate audio încă și mai bună. Nu am testat asta deoarece am avut o singură boxă la test, dar nu îmi imaginez că două se vor auzi prost.

Urbanista review26

Tot la capitolul sunet mi-ar fi plăcut niște înalte mai bine pronunțate decât cele out of the box, dar din fericire aplicația are un egalizator configurabil pe cinci benzi, cu care îți poți modifica profilul de sunet după bunul plac, spre deosebire de căștile prezentate înainte.

Este disponibilă în două culori, un negru elegant așa cum e modelul testat de noi și un gri denumit pompos „Desert Gray”, și am găsit-o pe net pentru prețul de 750 de lei. Este o idee cam scumpă, părerea mea, și cum spațiul boxelor portabile de genul ăsta este extrem de competitiv, există alte variante cam pe la aceeași bani care vin cu mai multe funcții, dar niciuna dintre ele nu are capabilitatea să se încarce de la soare în felul ăsta. Și pentru persoana potrivită, eventual un iubitor necontenit de bass care își dorește o autonomie incredibilă, Urbanista Malibu este o variantă de avut în vedere.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button