testReviews

Hohem MIC – 01, lavaliere wireless pentru creatorii de conținut (review)

Este un dispozitiv gen point&shot, l-ai deschis, împerecheat și merge

Hohem MIC-01 este prima lavalieră wireless cu care vin în contact pentru review și mi se pare un produs complet și totodată simplu de utilizat, cu o fidelitate bună a sunetului. Nu este un produs mass-market, ci dedicat unei nișe, generic numită a creatorilor de conținut, dar poate fi utilă și pentru jurnaliști.

Adică dacă vrei să înregistrezi un clip video cu o calitate mai bună a sunetului decât cea oferită de microfonul integrat al camerei, dacă ai de făcut un interviu și vrei sunet de calitate, dacă te joci și vrei să pui voce peste și o mulțime de alte scenarii asemănătoare.

Revenind la produs, Hohem MIC-01 este disponibil cu una sau două lavaliere (transmitters -TX). Am testat varianta cu două și acestea vin într-o cutie de încărcare alături de un adaptor USB-C (receiver- RX). Pachetul mai conține și o husă de transport, un cablu de încărcare de la USB-A la USB-C, protecții antivânt pentru lavaliere și un ghid de utilizare rapidă.

De asemenea, există și variante de Hohem MIC-01 cu port lightning în loc de USB-C, certificate MFI.

Hohem MIC-01 tot conținutul cutiei

Câteva specificații ale Hohem MIC-01

Cutia de încărcare are dimensiunile 80 x 64 x 30.6mm, o greutate de 76 g și o baterie de 850mAh. Transmițătorul are dimensiunile 50.2 x 20.6 x 20.6mmmm și cântărește 14.9 g, iar lavalierele au dimensiunile 46 x 23.5 x 9.1mm și o greutate de 5 g. Construcția cutiei este dintr-un plastic solid, la fel și a lavalierelor, dar acestea au și părți de metal.

Lavalierele sunt alimentate de baterii de 150mAh cu o autonomie de până la 7.5 ore. Cu ajutorul cutiei de încărcare, durata de utilizare poate fi extinsă până la 20 de ore. Distanța de transmisie audio wireless este 20 m pe frecvență de 2.4Ghz. Eșantionarea audio este de 48KHz, cu o latență de ieșire de 25 ms, iar sensibilitatea microfonului este de -38 dBFS.

Cum se folosesc lavalierele wireless Hohem MIC-01

Adaptorul USB-C (receiverul) se introduce în smartphone, tabletă, cameră video. Împerechezi fiecare lavalieră în parte cu adaptorul și pornești aplicația de înregistrare, fie ea audio sau video. La asta mă refeream la început cu simplu de utilizat. E un dispozitiv plug&play nu are nevoie de setări complicate pentru a funcționa, dar ai posibilitatea să personalizezi unele caracteristici dacă simți nevoia.

Le-am folosit în cel mai simplu mod:

  • am băgat receiverul în telefon sau tabletă;
  • am împerecheat lavalierele cu receiverul, fiecare pe canalul dedicat;
  • am agățat lavaliera de tricou;
  • am pornit înregistrarea.

Prinderea nu se face numai cu clama, ai la dispoziție și niște magneți pe care-i poți folosi pe sub haină.

Înregistrarea poate avea o rezervă, nu e salvată doar pe device-ul în care e introdus receiverul, poți să introduci în lavalieră un card micro-SD de backup. De asemenea, când lavaliera nu este conectată la receptor și este detectat un card de date, produsul poate funcționa ca un recorder independent, apăsând doar o dată butonul de pornire al transmițătorului. Practic excludem partea de receiver.

Hohem MIC-01 detalii lavaliera

Lavalierele au două butoane pe ele, unul care pornește și oprește microfonul, dar poate fi folosit și pentru a porni și opri înregistrarea video, și al doilea pentru ANC și modul reverb.

Scenarii utilizare / activare ANC și reverb:

  • fără ANC activat, ledul de pe reciver și lavalieră este albastru solid;
  • cu  o apăsare pe butonul Mode de pe lavalieră se activează prima treaptă de ANC (standard) și ledul se face verde;
  • dacă mai apeși o dată se activează modul puternic de ANC, marcat cu lumină galbenă.
  • dacă apeși de 3 ori se activează modul reverb, care are o spațialitate aparte.

De asemenea, lavalierele au mufă jack pe care poți să adaugi microfon.

Nu le-am folosit cu o cameră, pentru că a mea nu are USB-C. La camere trebuie să ții cont și că receiverul nu conține o baterie încorporată, deci are nevoie de o sursă de alimentare externă conectată pe USB-C.  Adică, în timp ce portul USB-C (tată) e introdus în cameră, în cel mamă trebuie alimentare la priză sau, mai comod, o baterie externă. De asemenea, pe camere ar trebui să utilizezi și un cablu TRS (Tip-Ring-Sleeve) de 3,5 mm, pentru sunet stereo, care nu e inclus în pachet.

Teste ale vocii înregistrată cu Hohem MIC-01

O singură lavalieră cu înregistrare pe telefon, fără ANC activat.

 

Două lavaliere cu înregistrare pe telefon, cu ANC activat.

O sigură lavalieră folosind aplicația Screen Recorder a tabletei.

Ce îmi place la lavalierele wireless Hohem MIC-01

Când folosești o nouă categorie de produse, cum e această lavalieră pentru mine, te aștepți să fie complicat. Să ai nevoie să înveți multe chestii noi și să faci multe reglaje fine. Dar acesta e un dispozitiv gen point&shot, l-ai deschis, împerecheat și merge. În simplitatea lor au multe opțiuni și acoperă multiple scenarii de utilizare. Legat de calitatea sunetului, mi se pare că înregistrările reproduc corect vocea, deși n-am termen de comparație.

Ce nu-mi place la lavalierele wireless Hohem MIC-01

Atrage atenția cu acel oranj exploziv. Și dacă filmezi un interviu nu vrei ca privitorului să rămână cu ochii pe lavalieră. Poți să-i pui protecțiile de vânt, dar și atunci arată ca niște troli încărunțiți. Și nu mă refer la cei de pe internet, ci la cei din filmul Trolii (2016). Ignorând aspectul, în gaming receiver-ul mă încurcă la mână, nu am aceeași ușurință în prindere a tabletei și probabil la fel va fi și pe smartphone. Modul reverb e puțin ciudat, mă duce cu gândul la amplificarea folosită de lăutari sau la sunetul de cameră goală din piesele vechi de teatru radiofonic și nu-i găsesc rostul în scenariile comune de creare de conținut.

Hohem MIC-01 cutie de transport

Inițial înregistram conferințele de presă sau interviurile cu smartphone-ul, ulterior am trecut la un reportofon de sine stătător, care mi-a oferit o calitate mai bună a înregistrării și e posibil ca în viitorul apropiat să folosesc o lavalieră ca Hohem MIC-01 ținând cont că prețul nu e foarte mare și calitatea înregistrării e clar mai bună.

Varianta testată costă în jur de 600 de lei pe website-ul producătorului, iar cea cu o singură lavalieră, 350 de lei. Fiecare model din cele cu port lightning este mai scump cu circa 50 de lei. Cel mai ușor de găsit pentru utilizatorii din România este pe Amazon, aici.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button