Reviews

ROG Zephyrus G14 – putere cât cuprinde un șasiu mic și ușor (review)

Am vorbit de multe ori aici pe canal despre laptop-uri de gaming mari și extrem de puternice, adevărate desktop replacements gândite să îți elimine orice nevoie ai avea pentru un PC tradițional, fie că vorbim despre joacă sau despre productivitate. Recent am testat noul ROG Strix Scar 18, o bestie de laptop cu procesor Core i9 și placă grafică RTX 4090, configurație care poate fi considerată drept overkill pentru marea majoritate a oamenilor. Iar asta ne-a făcut să ne întrebăm: care ar fi sweet spot-ul între practicalitate și performanță?

Este ceva foarte greu de nimerit, pentru că vrei să ai un șasiu ușor și subțire dar în același timp ai nevoie de suficient loc pentru a monta un sistem de răcire capabil, de pildă. Ei bine, ASUS spun că au nimerit fix acest balans perfect cu noul ROG Zephyrus G14, fratele mai mic al modelului G16 despre care am discutat acum puțin timp.

Este mic la stat dar mare la sfat, vine cu un ecran OLED superb, vine cu un refresh de componente substanțial la interior și are multe dintre atuurile pe care oamenii le caută la un astfel de laptop. Este arătos, construit bine și ar face o pereche ideală cu orice gamer sau profesionist în mișcare, care pune preț pe portabilitate și pe practicalitate. Dacă asta e tot ce te interesa poți opri clipul chiar acum, dar îți recomand totuși să mai rămâi puțin, pentru că ROG Zephyrus G14 este unul dintre cele mai interesante laptop-uri mici pe care le-am văzut în ultima vreme.

Design și construcție

Vreau să începem cu principalul motiv pentru care l-ai alege pe acesta în detrimentul modelului mai mare: dimensiunile. Așa cum îi spune și numele, ROG Zephyrus G14 are un ecran de 14 inch, OLED, despre care vom vorbi mai multe curând, dar diferența majoră este la celelalte metrice. Este cu 20% mai subțire în cel mai gros punct al său decât modelul de anul trecut, iar întreg șasiul este făcut din aluminiu CNC suficient de rigid și foarte ușor, la doar 1,5kg.

 

Diferența majoră în materie de grosime se trage de la faptul că G14-le de anul ăsta renunță la display-ul AniMe Matrix de pe modelul precedent în favoarea unei benzi diagonale cu LED-uri, un sistem mai simplu care are nevoie de mai puțin spațiu în interiorul capacului pentru a funcționa. Deși eram un fan al display-ului AniMe Matrix, nu pot să nu apreciez beneficiile pe care abordarea asta le aduce pe plan practic, o chestie importantă la un device de genul, și nici nu-mi displace cum arată.

Ba chiar, aș spune că iterația actuală este mult mai elegantă și mai subtilă decât cea din trecut, o veste bună dacă nu vrei ca laptop-ul tău să țipe „uită-te la mine, sunt gamer!”. Cu toate astea, luminile din bara de pe capac pot fi customizate după bunul plac, cu mențiunea că ești limitat doar la culoarea albă. Zephyrus G14 este disponibil în două nuanțe: clasicul gri (denumit Eclipse Gray) și totodată modelul avut de noi în teste și Platinum White, un alb care arată foarte bine dacă e pe gustul tău.

ROG Zephyrus G14 (4)

Și tastatura a văzut niște îmbunătățiri notabile, iar acum tastele sunt cu vreo 12 procente mai mari decât cele de anul trecut, o veste bună pentru cineva ca mine care se găsește des în situația în care apasă două sau mai multe taste de-odată, fără să vrea. Nu sunt cele mai clicky taste din lume, deci experiența de scris nu este top-tier, dar au suficient travel și nu am reușit să găsesc prea multe lucruri în neregulă cu tastatura.

Iluminarea RGB firește că nu lipsește, iar laptopul beneficiază și de un trackpad surprinzător de generos pentru dimensiunile sale, care este accurate și funcționează bine. Dacă ar fi totuși să mă plâng de ceva, mi-ar fi plăcut să văd un sistem de force touch pentru trackpad, similar cu ce avem pe MacBook-uri. Pe G14, butonul fizic pentru trackpad este doar pe muchia de jos, deci nu îl poți apăsa dacă degetul tău e în partea superioară. E o chestie cu care te poți obișnui fără discuții și nu e un dealbreaker, dar e o zonă unde niște îmbunătățiri ar fi binevenite. Poate la anul.

În schimb, nu am nimic de comentat atunci când vine vorba de selecția de porturi. Pe muchia din stânga avem un USB-C 4.0 cu DisplayPort 1.4 pentru placa grafică integrată și capacitate de încărcare de 100W, alături de un USB 3.2 Gen2 Type-A, un HDMI 2.1 și un combo jack audio. Pe dreapta regăsim încă un USB-C 3.2 Gen2, de data asta Type-C, cu DisplayPort 1.4 pentru placa grafică integrată și suport pentru G-Sync, pe lângă încă un USB Type-A și un cititor de carduri microSD UHS-II.

Experiența în utilizare

Acum a venit vremea să vorbim despre highlight-ul acestui laptop, la pièce de la résistance: ecranul. Deși majoritatea laptop-urilor din segmentul ăsta, dar și în general, vin cu ecrane IPS, cei de la ASUS nu au făcut rabat și au pus un super panou OLED cu rezoluție de 3K (adică 2880 x 1800), cu o rată de refresh la 120Hz, 500 de niți strălucire maximă, suport pentru Dolby Vision și 100% acoperire a spectrului DCI-P3.

Chestia asta din urmă e importantă, deoarece arată că Zephyrus G14 nu este doar un laptop pentru gaming, ci este potrivit și pentru cei care editează foto sau video și au nevoie de o acuratețe a culorilor cât mai mare. Tot în numele productivității, ecranul are un aspect ratio de 16:10, deci o idee mai înalt decât clasicul 16:9 cu care suntem obișnuiți, ceea ce îți permite să afișezi mai mult conținut pe verticală.

ROG Zephyrus G14 (4)

Cât despre experiența mea cu display-ul ăsta, ce să vă spun? Că este unul dintre cele mai mișto display-uri pe care le-am văzut pe un laptop vreodată? Că îmi e tot mai greu să mă uit cu aceiași ochi la un ecran tradițional IPS? Sper că trendul ăsta cu ecranele OLED să continue, și să vedem în curând din ce în ce mai multe astfel de display-uri pe laptop-uri și pe monitoare, pentru că beneficiile în materie de calitate a imaginii sunt greu de negat.

Negrul e chiar negru, nu griul spălăcit pe care majoritatea panourilor IPS îl afișează, therefore și contrastul este foarte mare. În combinație cu Dolby Vision, filmele și serialele de pe Netflix se văd incredibil, și inclusiv jocurile beneficiază enorm de toate avantajele unui OLED adevărat.

O altă chestie pe care am apreciat-o maxim și pe care mi-o doresc pe cât mai multe laptop-uri este webcam-ul cu suport pentru Windows Hello. Pe lângă faptul că avem așadar un webcam foarte bun pentru un laptop, cu rezoluție 1080p, grație unor senzori cu infraroșu te poți autentifica rapid și ușor în Windows, fără să fie nevoie să introduci manual parola sau pin-ul de fiecare dată când deschizi capacul. În lipsa unui senzor dedicat de amprentă, sistemul face o treabă bună și aș îndrăzni să spun că îl prefer în detrimentul unui fingerprint reader, doar din prisma ușurinței în utilizare. Pur și simplu deschizi laptop-ul, iar camera te citește și până să îți dai seama, ești deja pe desktop.

ROG Zephyrus G14 (4)

Am lucruri bune de spus și despre configurația hardware din interior. Spre deosebire de generația precedentă, noul Zephyrus G14 vine cu un procesor de la AMD din seria Ryzen 8000, mai exact modelul Ryzen 9 8945HS, cu opt nuclee și 16 fire de execuție și un TDP de 80W în modul Turbo, ajutat de 32GB RAM LPDDR5X la 6.400MHz. Cât despre GPU, modelul testat de noi vine cu același RTX 4070 Laptop cu TDP tot de 90W, o valoare o idee mai mică decât alți competitori care includ 4070-uri cu TDP de 100W sau mai mult. Dar nah, trebuiesc făcute niște sacrificii pentru a înghesui toți acești cai putere într-un șasiu așa subțire.

Cum se traduce asta în lumea reală? Păi hai să vedem. Am pus laptop-ul în modul Turbo din ASUS Armory Crate pentru a beneficia de toată performanța pe care o are de oferit, iar rezultatele sunt bune. În Red Dead Redemption 2, la rezoluția nativă și cu setările pe Ultra am obținut puțin peste 64 fps în medie, o valoare care îi va mulțumi pe mulți. Dacă totuși prefer un framerate mai solid, o variantă ar fi să scazi rezoluția la 1080p, unde rata de cadre pe secundă sare la 90.

Imaginea va arăta clar mai prost și mai puțin sharp, asta nu neagă nimeni, dar grație calității intrinsece a panoului OLED, experiența în sine rămâne foarte ok. Dacă ești genul de gamer care preferă un joc mai fluid în detrimentul unei imagini vag mai bune, atunci e o opțiune bună să scazi rezoluția. În contrast, Forza Horizon 5 a rulat perfect și la rezoluția nativă, cu 85 fps la setări maxime.

ROG Zephyrus G14 (4)

Cyberpunk 2077 i-a pus ceva probleme lui Zephyrus G14, mai ales la 3K, unde am reușit să obțin doar 50 fps, sub bariera magică de 60. O modificare în setări mai târziu și cu rezoluția acum la 1080p însă, laptop-ul a scos puțin sub 70fps chiar și în cele mai intense scenarii, deci nici măcar gamer-ul pretențios din mine nu se poate plânge. Desigur, toate astea sunt fără DLSS, și cum avem în față un laptop cu GPU din familia RTX 4000, dacă activezi Frame Generation într-un joc precum Cyberpunk, fps-urile vor urca dramatic și vor depăși în unele cazuri pragul de 100, chiar și la rezoluție nativă. Dar aici nu testăm artificiile NVIDIA ci puterea brută, de asta am ales să includem doar teste fără DLSS.

Ca să introducem și un joc eSports am instalat Counter-Strike 2 și, în ciuda problemelor grave cu cheaterii cu care jocul se confruntă în ultima vreme, tot am avut o sesiune de joc super plăcută. Rata de cadre pe secundă a fost la ordinul sutelor aici, între 150 și 250 pe detalii maxime, deci dacă ăsta e genul tău de joc nu doar că se va vedea foarte bine, ci se va și mișca extrem de fluid grație ratei de refresh de 120Hz.

ROG Zephyrus G14 (4)

În timpul testelor am observat că, cel puțin în zona tastaturii, Zephyrus G14 nu s-a încălzit prea tare. Ca să confirm asta am dat drumul la OCCT ca să văd niște statistici în timp real, iar numerele spun întreaga poveste. În full load, procesorul nu a trecut de 88 de grade Celsius în timp ce placa video a gravitat în jurul valorii de 82-83 de grade, un rezultat mulțumitor. That being said, așa cum te-ai aștepta, ventilatoarele au trebuit să lucreze tare ca să țină temperaturile sub control, therefore laptop-ul a devenit destul de gălăgios pe alocuri. Nimic ce o pereche de căști pe urechi nu ar putea să rezolve, dar e ceva de luat în calcul.

Stocarea e asigurată de un SSD NVMe PCIe 4.0 de 1TB cu viteze de până la 7.000MB/s. Spre deosebire de memora RAM care este sudată pe placa de bază, o chestie comună la laptopuri în zilele noastre, SSD-ul poate fi scos și schimbat cu ușurință. Mi-ar fi plăcut să văd un slot în plus, pentru a extinde capacitatea de stocare în loc să fie nevoie să înlocuiești de-a dreptul SSD-ul deja existent, dar e bine și așa.

ROG Zephyrus G14 (4)

Bateria de 73Whr nu este nimic wow dar cu siguranță își face treaba. Nu te aștepta la o autonomie care să rivalizeze cu cea a unui MacBook Air M3 spre exemplu, dar Zephyrus G14 cade în range-ul gamei. În modul de operare Silent și cu luminozitatea dată la un nivel ok nu vei avea mari probleme la acest capitol. În cutie, laptopul vine cu un încărcător mare de 180W pentru atunci când îl folosești acasă și unul de 100W, mult mai mic ca dimensiuni, pentru deplasări.

Nici pe parte de conectică nu stăm rău, iar ROG Zephyrus G14 are suport pentru Wi-Fi 6E, cel mai modern și mai rapid standard Wi-Fi la momentul review-ului. Și pentru că am ajuns până aici și nu am menționat nimic de ele, am fost surprins de cât de bine se aud difuzoarele. Montate pe lateralele tastaturii, cele șase speakere (4 woofere de 2W și 2 tweetere de 1W) produc un sunet curat și clar, cu surprinzător de mult bass și suficient volum. Dolby Atmos este și el inclus, dacă filmul la care te uiți are așa ceva.

Concluzie

În final, consider că Zephyrus G14 este un laptop demențial pentru oricine vrea un ecran de vis, o construcție solidă dar lightweight în același timp și suficientă putere sub capotă pentru orice activitate. Pe lângă modelul testat de noi, cu RTX 4070 Laptop, există și variante cu RTX 4050 și RTX 4060 la prețuri mai mici, deci poți alege în funcție de buget și preferințe.

Varianta noastră costă 12.000 de lei, un preț spun eu corect pentru întreg pachetul. Are și câteva minusuri mici care ar putea fi enervante pentru unii, dar overall consider că noul laptop mic de la ASUS este un pachet greu de refuzat pentru gamerii sau profesioniștii în mișcare, care nu vor să își rupă spatele cu alde Strix Scar 18 sau altele asemenea.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button