ȘtiriTech&IT

YouTube închide și ultima portiță rămasă pentru vizionare gratuită fără reclame

După extensii Adblock, YouTube va bloca de acum și aplicațiile create de terți pentru facilitarea vizionării fără reclame.

Parte din campania pentru combaterea extensiilor Adblock începută în luna octombrie 2023, Google actualizează termenii de utilizare YouTube interzicând în mod explicit folosirea aplicațiilor care facilitează blocarea reclamelor afișate de YouTube.

AdGuard și alte aplicații similare pentru vizionare YouTube nu vor mai funcționa fără permiterea afișării reclamelor sau autentificare cu un cont Premium. Aparent, sunt vizate și unele browsere web care includ funcții de blocare a reclamelor. YouTube Vanced era unul dintre acestea, înainte să se închidă în 2022 din motive legale, dar noile politici YouTube pot viza orice web browser care nu permite afișarea integrală a reclamelor servite în versiunea „free” a serviciului.

Dacă în web browser YouTube afișează la detectarea extensiilor Adblock o fereastră pop-up care solicită utilizatorilor să dezactiveze mijloacele de blocare a reclamelor, abordarea platformei față de aplicațiile terțe este mai subtilă. Utilizatorii care încearcă să vizioneze un clip YouTube pe una dintre aceste aplicații pot observa probleme de buffering care împiedică redarea. Ca alternativă, API-ul YouTube poate afișa mesajul de eroare ”the following content is not available on this app”.

Vrem să subliniem că termenii noștri nu permit aplicațiilor terțe să dezactiveze anunțurile, deoarece acest lucru împiedică creatorul să fie recompensat pentru vizionare”, explică YouTube, ”iar Anunțurile de pe YouTube ajută la sprijinirea creatorilor și lasă miliarde de oameni să folosească serviciul de streaming”.

Când găsim o aplicație care încalcă acești termeni, vom lua măsurile adecvate pentru a ne proteja platforma, creatorii și spectatorii”, precizează YouTube.

Reamintim că Google a scumpit abonamentul YouTube Premium în unele regiuni ale lumii. Spre exemplu, utilizatorii din Statele Unite trebuie să plătească 14 USD pe lună pentru experiența YouTube fără reclame. Ce-i drept sunt și alte beneficii în afară de eliminarea reclamelor, cum ar fi acces la platforma YouTube Music, selecții de conținut YouTube rezervat abonaților Premium, suport pentru redare muzică și video în fundal.

 

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button