MORE

Intel dezvăluie Ice Lake, construit pe 10nm+

În lista de procesoare și chipset-uri enumerate pe site-ul Intel și-a făcut apariția un nou nume: Ice Lake. Este total ieșit din comun pentru Intel să facă public o asemenea dezvăluire, ținând cont că Coffee Lake nici măcar nu a fost lansat.

Întâi de toate, pentru cei care au pierdut șirul, un mic update. Generațiile Core anterioare din ultimii ani au fost Sandy Bridge, Ivy Bridge, Broadwell, Haswell și Skylake, Kaby Lake marcând a 7a generație de procesoare din clasa sa. Și acum un scurt istoric. Cu câțiva ani în urmă, planul celor de la Intel a fost de a succede arhitectura Skylake, construită pe 14nm, cu Cannon Lake. Aceasta din urmă ar fi fost construită pe tehnologie de 10nm și urma să fie lansată spre sfârșitul lui 2016. Planurile însă au deraiat, dezvoltarea tehnologiei pe 14nm durând mai mult decât era planificat inițial. Se presupune că Intel a mutat ingineri care lucrau la partea de 10nm să îmbunătățească procesul pe 14nm. Această mișcare a declanșat câteva efecte secundare.

În primul rând, a fost necesar ca Intel să proiecteze mai multe tipuri de procesoare construite pe 14nm. Anul trecut Kaby Lake a fost bazat pe a doua generație de proces, 14nm+, iar anul acesta urmează să primim Coffee Lake, procesorul reprezentativ pentru a treia iterație a procesului, 14nm++.

Al doilea efect a fost că procesoarele pe 10nm au fost amânate. Cu Coffee Lake deja pe drum, Cannon Lake foarte probabil nu va apărea înainte de începutul lui 2018. De aici și surpriza menționării lui Ice Lake în listele publice. Pe site-ul lor, Intel declară:

Familia de procesoare Ice Lake este un succesor pentru generația a 8a a familiei de procesoare Intel Core. Aceste procesoare folosesc tehnologia de vârf Intel de 10nm+.

Ținând cont că Intel nu a lansat și nici măcar nu a dat detalii despre prima generație de arhitectură pe 10nm (Cannon Lake), menționarea unui succesor (Ice Lake) este cel puțin atipică.

Planul actual al celor de la Intel este de a împărți în două producția de cipuri pentru desktop și laptopuri. Desktopul va rămâne la tehnologia de 14nm, reprezentată momentan de Kaby Lake și, în curând, Coffee Lake. În același timp, cipurile pentru laptop vor fi și ele împărțite pe două categorii: vom avea atât procesoarele de tip 14nm++ Coffee Lake, cât și cele de 10nm, reprezentate de Cannon Lake.

Construită pe tehnologie 10nm+, a doua generație de procesoare 10nm (Ice Lake) ar putea să reunească lucrurile. Deoarece va fi un proces optimizat, randamentul ar trebui să fie unul crescut, procesoarele 10nm+ fiind astfel potrivite pentru gama mai largă de produse Intel destinate clasei de desktop.

Ținând cont că este vorba de o arhitectură ce succede a 8a generație, Ice Lake va ajunge pe piață probabil în 2018, sau chiar 2019, funcție de cât de rapid progresează Intel cu cipurile mai mari și cu procese de 10nm+.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button