ȘtiriTech&IT

Snapdragon X Plus a fost lansat. Qualcomm e acuzată că a manipulat testele de performanță pentru modelele X Elite și Pro

Acuzațiile sunt destul de grave și indiferent dacă sunt adevărate sau nu, compania suferă o lovitură de imagine

Miercuri, 24 aprilie, Qualcomm a anunțat lansarea platformei Snapdragon X Plus pentru laptopuri, care promite performanțe excepționale, durată lungă de viață a bateriei și capacități AI locale. Tot ieri, Charlie Demerjian de la publicația SemiAccurate a publicat un articol intitulat ”Qualcomm Is Cheating On Their Snapdragon X Elite/Pro Benchmarks”, pe care îl începe spunând că ”nu folosește aceste cuvinte cu ușurință, dar nu poate fi negat ceea ce ne spun mai multe surse.”

Snapdragon X Plus și scandalul testelor

Snapdragon X Plus vine echipat cu un CPU Qualcomm Oryon cu 10 nuclee, oferind până la 37% mai multă performanță CPU și consumă cu până la 54% mai puțină energie decât competitorii săi. În plus, această platformă este dotată cu un NPU (unitate de procesare neuronală) de 45 TOPS, ceea ce o face cea mai rapidă NPU pentru laptopuri din lume.

În anunț, Qualcomm a vorbit despre noi aplicații și funcții AI, inclusiv generarea de cod în timp real, generarea de muzică și subtitrări live, toate posibile datorită puterii de calcul a NPU-ului Snapdragon X Plus.

Snapdragon X Plus

SemiAccurate, un site de știri și opinii despre tehnologie din SUA, acuză Qualcomm de manipularea rezultatelor benchmark-urilor pentru Snapdragon X Plus/Elite, susținând că numerele prezentate presei și producătorilor nu pot fi atinse cu setările prezentate. SemiAccurate invocă doi producători OEM „importanți” și o „sursă internă de la Qualcomm” pentru afirmațiile privind fraudarea testelor.

Publicația critică, de asemenea, lipsa de transparență și detaliile insuficiente oferite în cadrul prezentărilor tehnice ale Qualcomm. În ciuda promisiunilor de a oferi prezentări tehnice detaliate înainte de lansare, SemiAccurate susține că Qualcomm nu și-a respectat cuvântul.

Acuzațiile sunt destul de grave și indiferent dacă sunt adevărate sau nu, Qualcomm suferă o lovitură importantă de imagine. Pe de altă parte, dacă afirmațiile Qualcomm nu se verifică va fi și mai rău.

Desigur, se poate ca Charlie Demerjian să se înșele și să ne agităm degeaba. Oricare ar fi adevărul, nu-l vom afla azi sau mâine.

Ca și în cazul Snapdragon 8 Gen 4, de care am vorbit aici, dacă Qualcomm ”exagerează” asta se întâmplă pentru a ajunge din urmă performanța procesoarelor M3 de la Apple. Pentru a face laptopurile cu Windows la fel de puternice și cu o autonomie la fel de mare ca a MacBook-urilor.

De-a lungul istoriei recente, din păcate, au existat destule cazuri de companii de tehnologie care au fost implicate în scandaluri legate de manipularea testelor. Motivele pentru care companiile ”trișează” pot fi diverse, dar adesea includ presiunea pentru a obține rezultate financiare bune, dorința de a atrage investitori etc.

Pâna la ora publicării acestui articol nu a apărut un răspuns al Qualcomm la acuzațiile SemiAccurate.

ACTUALIZARE: Un reprezentant Qualcomm a trimis un comentariu oficial către Tom’s Hardware pe subiectul manipulării testelor, spunând: “Ne susținem afirmațiile despre performanță și suntem entuziasmați că utilizatorii vor pune mâna pe dispozitivele cu Snapdragon X Elite și X Plus în curând.”

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button