MORE

Roland V-1HD Video Switcher Review – Televiziune la purtator!

For the english version of this review, read Reviewing the Roland V-1HD Video Switcher – a TV station in a box!

Roland V-1HD video switcher, dispozitivul pe care il veti vedea in continuare, nu se adreseaza consumatorului final obisnuit de tehnologie, care isi mai adauga cate un modul suplimentar de memorie la PC-ul pentru jocuri sau isi root-eaza telefonul, dar asta nu il face mai putin interesant, din cel putin doua perspective: a ceea ce face acest dispozitiv si a pretului.

Sa presupunem urmatoarele situatii: esti un creator de continut pe Youtube suficient de cunoscut cat sa traiesti din asta. Sau filmezi evenimente de toate felurile si… traiesti din asta. Roland este o companie universal cunoscuta si recunoscuta pentru excelentele instrumente muzicale electronice. Dar astazi vom vorbi despre o cu totul alta fata, mai putin cunoscuta a companiei, aceea de furnizor de echipamente video profesionale si semiprofesionale.

Roland V-1HD_01

Roland V-1HD este un switcher video. In principiu, atunci cand te referi la astfel de dispozitive, te gandesti la marile posturi TV, cu sute de angajati, regii complexe pentru emisie sau pentru studiouri, camere numeroase si echipamente complementare capabile sa acopere transmisii sportive, emisiuni de divertisment, talk-show-uri, toate deservite de console imense si extrem de scumpe. Roland V-1HD nu este nimic din toate acestea si in acelasi timp cate ceva din fiecare.

Este cate ceva din fiecare in sensul ca este gandit sa suporte 4 camere diferite conectate la el, si nu este nimic din cele mentionate mai sus pentru ca are un pret de doar vreo mie de euro. Si credeti-ne, face o gramada de lucruri de banii astia. Partea faina abia acum incepe, si repet, daca traiesti din filmat evenimente sau din canalul tau de Youtube, nu exista scula mai buna si mai potrivita pentru ceea ce faci, decat Roland V-1HD. Acest mic switcher video, mai mic chiar decat o tastatura obisnuita, are capabilitati de neimaginat pana acum cativa ani pe un dispozitiv de dimensiunile astea, la pretul asta. La care mai adaugam si faptul ca este incredibil de bine gandit.

INPUT&OUTPUT/REZOLUTII

Incepem cu inputul, baza oricarei filmari sau transmisii. Spuneam ca switcherul suporta pana la 4 camere simultan. Partea desteapta pentru acest device si pentru aceasta clasa de dispozitive este faptul ca intrarile respective sunt pe banalul protocol HDMI, universal raspandit, cunoscut si acceptat. Asta se traduce in beneficii de multe feluri: faptul ca ofera acces la o plaja uriasa de camere video sau foto cu capabilitati video, cu preturi dintre cele mai variate, pornind de la cateva sute de lei pana la zeci de mii de euro. Mai exact, ce camera nu beneficiaza de un port HDMI? Ai conectat o mufa HDMI in iesirea camerei, celalalt capat al cablului in intrarea switcher-ului si everything is good to go. Te poti apuca de transmisie sau inregistrare. Camerele, cablurile, reductiile etc se gasesc peste tot, iar preturile sunt extrem de bune. Pentru a va demonstra asta, am conectat la switcher un vechi si banal aparat foto cu capabilitati video de cateva sute de lei, si totul merge ca uns! La acesta mai puteti aduga… inca 3!

Roland V-1HD_02

Mai mult, si celelalte porturi, cele de iesire, destinate recorderului si preview-ului, pentru ca da, avem si asa ceva, sunt tot HDMI. Cel mai oarecare monitor cu o intrare HDMI poate servi ca preview, si orice inregistrator video cu intrare HDMI poate constitui un recorder suficient de bun pentru un montaj gata taiat de pe 4 surse.

Si bunatatile nu se termina aici! Orice dispozitiv inzestrat cu o iesire HDMI poate constitui o sursa! Cu o singura conditie: sa fie la aceeasi rezolutie cu restul surselor conectate, adica 720p, 1080p sau 1080i. Dar ajungem si acolo. Mai exact, un laptop, o tableta sau un telefon, pot fi conectate la acest switcher ca surse de semnal, si mixate in timp real cu ceea ce vad camerele. Tare, nu?

Roland V-1HD_07

Tot la capitolul goodies se incadreaza si sunetul, sau mai exact numeroasele facilitati oferite de Roland V1HD la acest capitol. Cu alte cuvinte Roland isi respecta din plin statutul si pedigree-ul in acest departament. 2 intrari si 2 iesiri pe uzualele mufe RCA, care iti permit sa conectezi un mixer audio mai ieftin sau mai scump, dupa buget. Unde mai pui, ca apoi, intern, switcherul acesta mititel suporta nu mai putin de 12 canale audio pe care le poti mixa dupa bunul plac! La toate acestea se adauga, pentru control, o conexiune USB, dar si MIDI in/out. Roland, nu te-ai putut abtine 🙂 Sa fie primit 🙂

Roland V-1HD_03

Minusuri la acest prim capitol? Prea putine. Unul, de care profesionistii s-ar putea lega, ar fi chiar ceva ce tine de esenta acestui dispozitiv, conexiunea HDMI. Este vorba despre lungimea cablui pe care se poate transmite semnalul video in conditii de calitate. Daca nu ma inseala memoria, protocolul HDMI suporta lungimi maxime ale cablului de 15m, spre deosebire de SDI, protocolul folosit in televiziuni, ce duce pe distante cu mult mai mari. Desi, am spune noi, este o pseudo-problema, un risc calculat pe care Roland si l-a asumat din start cu V-1HD. In conditiile in care folosesti acest dispozitiv pentru activitati de felul celor mentionate la inceputul acestui material, crezi ca ai nevoie sa acoperi distante mai mari de 10-15m? Noi credem ca nu.

Ar mai fi destule de spus la acest capitol, mai ales in ceea ce priveste rezolutiile la care acest switcher opereaza. Asa cum spuneam: 720p, 1080p, 1080i. Adica HD si full HD, cel din urma in ambele versiuni, progresiv si interlaced, la framerate-uri PAL/NTSC, la 50 sau 60 de cadre pe secunda si iesire pentru inregistarea semnalului 4:2:2 pe 8 biti. Vesti bune am zice noi, mai ales pentru cei ce au sarit in trenul 60fps oferit in acest moment de Youtube, pentru gameplay-uri de jocuri dar si filmari propriu zise, sau pentru cei ce doresc inregistrari cu codecuri bune la bitrate ridicat.

Roland V-1HD_06

Si pentru ca tot am ajuns aici, ar mai fi de mentionat ce unealta teribil de faina poate fi acest Roland V-1HD prin adaugarea unui streamer hardware gen Terradek Vidiu sau Cube pentru streamingul live, de pe mai multe camere direct pe Youtube! Conectati iesirea HDMI a mixerului sau a recorderului la intrarea unui streamer, si poti efectua o transmisie live pe Youtube din muliple surse, fie ele camere, sau combinatii cu laptopuri, tablete sau telefoane. Bunaoara am jocul la care joc pe PC sau tableta si prin simpla apasare a unui buton pot comuta de de el pe o camera si apoi inapoi pe el! Super fain! Un „agregator” excelent de surse video, si un plus clar de spectaculozitate a materialului pe care il produci, gratie acestei multitudini de surse.

INTERFATA SI EFECTE

v1hd_remote

In cele cateva zile in care nu ne-am mai saturat de joaca cu Roland V-1HD, am remarcat un aspect extrem de important: usurinta in utilizare. Un cablu Lightning to USB de la Apple, prin care conectezi iPad-ul la portul USB al switcher-ului, descarci in cateva secunde aplicatia V-1HD Remote din AppStore si peste alte cateva secunde beneficiezi de o interfata digitala completa si extrem de intuitiva prin care sa poti controla switcher-ul, direct de pe ecranul tabletei (sau de pe cel al computerului, PC sau Mac). Brilliant! Clar, usor de folosit, efect instantaneu. Sigur, asta daca doresti acest gen de control. Daca nu, butoanele, potentiometrele si switch-urile fizice ale lui Roland V-1HD sunt cel putin la fel de utile, daca nu chiar mai eficiente.

Roland V-1HD_10

Controlul direct, la mana, este un alt plus categoric al acestui switcher. Exista solutii concurente in acest moment pe piata la un pret similar, dar al caror control este exclusiv digital. Cu alte cuvinte cumperi o cutie inchisa ce se ocupa de procesare si o controlezi de pe display-ul laptopului sau al tabletei. Controlul fizic, efectiv, este o alta functionalitate decisiva pe care Roland a ales s-o implementeze pe acest dispozitiv. Sunet si imagine, surse, taieturi sau efecte, toate pot fi configurate si executate „din butoane”, fara vreo asistenta suplimentara.

Roland V-1HD_05

Si pentru ca tot am ajuns aici, sa vorbim despre cireasa de pe tortul unui astfel de dispozitiv, si anume efectele incorporate. De toate pentru toti: tranzitii, cut, disolve, vreo 30 de tipuri de wipe, transform (vreo 11 feluri), pictute in pictute, efecte video puzderie, gen monocolor, posterize sau flip si… tineti-va bine, chroma key (pe albastru sau verde) si luma key! Uluitor ce stie sa faca jucaria asta, la dimensiunile astea „de buzunar” si mai ales… la banii astia!

Roland V-1HD_08

Sigur ca exista si mici glitch-uri, unele recunoscute chiar de catre producator. Am sesizat usoare irizatii verzi la contururi la „cheierea” pe Green Screen, chestie despre care am aflat ca este cunoscuta producatorului si este consemnata chiar in cartea tehnica a dispozitivului. Asta ne intareste convingerea ca este posibil ca ea sa fie remediata in viitor. Sau nu. Chiar si asa Roland V-1HD face infinit mai mult decat te-ai astepta.

Roland V-1HD_09

In rest numai de bine: posibilitati de titrare si text, memory si freeze, picture in picture, side by side, adica obisnuitele „ferestre” folosite atat de des in transmisiunile TV, butoane iluminate in functie de sursele active etc. Dar toate acestea nu il fac deloc complicat sau greu de inteles. Este o unealta pe care o poti „descifra” intr-o jumatate de zi daca nu ai pricepere in domeniu, si cu mult mai repede daca stii principiile de functionare ale acestor dispozitive. La fel de simpla este si comutarea intre diversele rezolutii, adica un switch cu trei pozitii, precum si alimentarea „la priza” printr-un transformator de 12V si 4A, sau mufa jack de 3.5mm cu volum separat pentru casti si monitorizare audio.

Roland V-1HD_04

Roland V-1HD este un dispozitiv pe cat de simplu de utilizat pe atat de complex ca si functii si capabilitati, la un pret greu de batut. Pe acest segment este „as good as it can be”, aproape perfect, si cu siguranta extrem de util pentru cei care isi castiga existenta din filmari de evenimente sau show-uri complexe distribuite online.

Roland V-1HD_11

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button