RSS PaginaDeMediaReviewsTECHTelefoane

Huawei Mate 30 Pro a venit oficial in Romania!

Cum este telefonul si cum poti instala aplicatiile lipsa!

Cati oameni in Romania credeti ca au un telefon Huawei? Exista o probabilitate destul de mare sa ai chiar tu unul! De fapt statisticile de vanzari din Romania arata ca Huawei are o cota de 25% din piata de la noi. Unul din patru. Si daca detii un telefon Huawei sigur ti-a trecut pe la ureche saga cu restrictiile impuse de americani privind utilizarea magazinului de aplicatii Google, celebrul Google Play si al cunoscutelor servicii ale aceleiasi companii: Maps, Youtube, Gmail si toate celelalte.

Ce intentii are Huawei?

Vor ramane cu Android

Se stiu deja cu certitudine cateva lucruri in legatura cu Huawei: ca de exemplu ca nu vor renunta la Android. Asta spun chiar ei si deocamdata se pare ca asta ramane directia. Vor pastra acea versiune gratuita, in defavoarea unui sistem de operare dezvoltat de ei. Ei au spus ca vor sa-si pastreze utilizatorii in ecosistem, ca s-au gandit in primul rand la useri, ca acestia sunt obisnuiti cu Android, samd. Dar eu zic ca ar putea fi la mijloc si faptul ca nu le-a iesit socoteala cu acel Harmony OS, sistemul lor de operare proprietar, si ca acesta s-ar putea sa nu fi fost pe masura asteptarilor.

Vor insista pe hardware

O alta directie importanta este aceea ca Huawei au decis sa faca mare push pe hardware, pentru ca e clar ca aici se pricep si este punctul lor forte, pentru a compensa pentru software. Resursele lor vaste de productie si cercetarea si dezvoltare de care dispun pe acest segment fac ca asta sa para o mutare fireasca. Si vor continua sa ofere telefoane de top, extrem de bine facute si probabil mai ieftine decat competitia, pentru a te face sa uiti de faptul ca nu ai un Google Play preinstalat.

Vor cauta variante ocolitoare

Si nu in ultimul rand, vor incuraja tacit oamenii sa gaseasca workaround-uri cat mai simple pentru a-si instala acele chestii care lipsesc, din moment ce ei nu au voie s-o faca in mod direct. Sau cel putin asta este ceea ce as face eu.

Mate 30 Pro este disponibil si in Romania

Mate 30 Pro Front
Mate 30 Pro Front

Si uite asa a venit in teste Mate 30 Pro, the latest and the greatest, lansat la finalul anului trecut si se poate spune ca este in clipa asta nava amiral a lui Huawei. De ce ma voi axa pe el? Pe de-o parte pentru ca el contine in sine tot viitorul Huawei si de el depind multe, si pe de alta parte pentru ca Mate 30 va fi disponibil oficial in Romania. Ce spuneam mai inainte? Pai spuneam Android. Da, este un telefon cu Android 10, acea versiune free a sistemului de operare, customizat de ei, si totodata primul lor telefon care nu are Google Play preinstalat! In schimb vine cu propriul lor magazin de aplicatii. Si aici am aflat mai multe chestii.

Ca vor negocia cu fiecare developer in parte pentru a-si face disponibila aplicatia pentru acest AppGallery. Cu Facebook, cu Waze, cu dezvoltatorii de jocuri. Si pe Romania sunt cat se poate de activi si deja am vazut ca aplicatii precum Cinemagia sau aplicatiile operatorilor sau cele ale unor banci sunt deja disponibile nativ in acest magazin. De fapt nici nu e mare lucru, dat fiind ca vorbim totusi despre un Android. Probabil cateva linii de cod in plus la aplicatia deja existenta, si devine disponibila imediat si in App Gallery-ul celor de la Huawei. Probabil ca si asta este unul dintre motivele pentru care au optat sa continue cu Android, ca dezvoltatorilor sa le fie usor sa-si porteze aplicatiile. Ca sa nu mai spun ca am vazut cu ochii mei si am auzit cu urechile mele cum anul trecut la IFA au pus la bataie un miliard de dolari pentru cei care vor sa dezvolte aplicatii pentru acest nou magazin. Deci Android dar fara Google Play? Checked.

Ce se intampla cu cei care vor totusi Google Play?

Mate 30 Pro Google Play&VMOS
Mate 30 Pro Google Play&VMOS

Pana la urma, oamenii nu doresc sa astepte momentul acela care nu se stie cand va veni, in care Huawei vor finaliza intelegerile cu dezvoltatorii. Eu vreau acum si vreau acces la rapid la tot ceea ce ma intereseaza din magazinul Google. Pe principiul ca daca vrei poti, am demonstrat intr-un video pe canalul nostru de Youtube, facut cu cateva luni in urma, chiar la momentul aparitiei telefonului.

Solutia „safe” si simpla cu o masina virtuala

Poti lesne instala cu mare usurinta o masina virtuala si poti rula, mai ales ca telefonul este extrem de puternic, doua instante de Android. Am vazut la momentul lansarii tot felul de tampenii pe Youtube, gen sa instalezi apk cu apk, si ba mergea, ba nu mergea, mai din doi in doi asa, si mi s-a parut o prostie. Asa ca, la acel moment, fiind user vechi de MacOS, dar cu nevoi primare de acces la Windows, o masina virtuala mi s-a parut o solutie extrem de simpla si de eleganta.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa intri direct pe site-ul VMOS si sa descarci de acolo aplicatia care se va instala foarte simplu si repede pe telefon.

Ok, in teorie cel putin, acest al doilea Android ce contine si PlayStore nu ruleaza in mod nativ pe telefon, desi am pus pe el tot ce ma intereseaza: harti, jocuri, Youtube etc. Nu trebuie decat sa faci un tap pe ecran si ai acces la toate astea.

Mate 30 Pro VMOS
Mate 30 Pro VMOS

Solutia „mai complicata” a instalarii directe pe telefon

Dar ce te faci cu puristii care vor ca aplicatiile astea sa ruleze nativ, direct pe telefon? Pai… exista si pentru ei o varianta destul de simpla, mai ales daca au mai fost utilizatori de Huawei de-a lungul timpului. Poti sa clonezi un alt Mate 30 Pro care are deja toate astea pe noul telefon Huawei, cu Google Play cu tot si cu toate serviciile care te intereseaza. Exact cand a aparut telefonul, fara Google Play de la inceput, imediat a si aparut pe net un site numit LZ Play care instala imediat pe telefon magazinul lipsa. Ideea e ca, pe cat de repede au aparut baietii astia, tot asa de repede au si disparut, si oricum, imediat dupa aceea Google au si blocat posibilitatea de a face asta. Au fost insa destui cei care au apucat sa instaleze atunci, asa ca acum nu faci decat sa clonezi un astfel de Mate 30 cu Google Play deja instalat, pe telefonul tau. Daca te pricepi s-o faci, nu-i mare lucru.

Aveti in acest link un tutorial detaliat, pas cu pas, iar mie cel putin mi-a iesit fara mai batai de cap. Nu-ti recomand insa aceasta solutie daca nu te pricepi bine. 

In practica, aceasta metoda are avantajul ca face ca Playstore si aplicatiile sa ruleze nativ pe telefon, avand la dispozitie toata puterea si resursele terminalului.

Mate 30 Pro Google Play
Mate 30 Pro Google Play

Iata deci cateva variante relativ simple si eficiente de a avea tot ce vrei pe un telefon Huawei Mate 30 Pro in 2020, cu toate limitarile si restrictiile impuse de americani. Playstore si servicii Google? Checked.

Cum este telefonul din punct de vedere performanta, design si constructie?

Si ultima, dar nu cea din urma chestie care mi-a mai ramas de demonstrat este ceea ce am spus legat de hardware-ul excelent care te-ar putea face sa mai uiti de softul care nu vine preinstalat. Din punct de vedere resurse hardware, telefonul asta este… cum sa ma exprim: o uzina. Un procesor Kirin 990 de ultimul racnet si ultima generatie pe 7 nano avand in compania sa 8GB de RAM si 256 sau 128 de giga stocare. Si o baterie de 4500 de miliamperi cu fast charge pe 40 de W pe fir si 27W pe wireless. Si asta este doar motorul.

Mate 30 Pro Curved Screen

La exterior telefonul are un ecran OLED de 6,5 inch DCI-P3 si HDR 10 absolut demential, curbat pe margini, care se imbina perfect cu metalul de pe spate. Si acum sa mergem la partea la care acest telefon straluceste cu adevarat, motiv pentru care inca troneaza in topul DxO Mark, ca fiind telefonul cu cele mai bune camere din lume, depasind cu putin chiar si senzorul montruos de 108 megapixeli de pe Xiaomi CC9 Pro Premium Edition. Doua camere, un wide si un ultrawide ambele de 40mpx, un tele 3x de 8 mpx si o camera Time of Flight de profunzime. In plus, in modul video vine cu acel superb super slo-mo care incetineste miscarea de pana la 256 de ori si despre care am mai vorbit.

Mate 30 Pro Camera

Preturi si disponibilitate

Bun, si acum spre final sa vorbim putin despre preturi si disponibilitate. Din informatiile mele, nu sunt multe Mate 30-uri puse in vanzare, iar treaba asta se face cu precomanda incepand de astazi pe acest site. In principiu pretul lui ar fi de cam 1000 de euro cu tot cu taxe, dar exista un twist destul de neasteptat. Vine la pachet in banii astia si cu castile wireless, cu Free Buds 3. Asta una. Apoi, un amic care tocmai a facut precomanda astazi mai devreme m-a sunat sa-mi spuna ca a avut un soc cand a constat ca in momentul in care a facut precomanda a primit inca un discount de 1000 de lei. Deci practic pretul telefonului cu tot cu casti se dusese la 3700 de lei.

In concluzie, telefonul este, arata si se misca senzational, dar pentru multi chestia asta cu absenta Google Play-ului preinstalat, este o problema serioasa si de aceea, daca ai ezitari, mai bine stai in banca ta si vezi-ti de treaba. Sau cauta pe cineva care stie bine ce face. Daca esti mai power user asa, atunci pentru tine este o ocazie buna sa pui gheara pe un telefon premium extrem de tare la un pret foarte bun. Daca nu, instaleaza-ti o masina virtuala si nu vei avea batai de cap.

Voi sta aproape de speta asta pentru ca sunt extrem de curios cum va evolua ea: ori la un moment dat se va ajunge la o intelegere, ori Huawei va reusi sa-si populeze repede si bine propriul magazin de aplicatii cu cele trebuitoare nu atat power-userilor, cat utilizatorilor obisnuiti.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button