Lenovo Legion Y7000: atac la segmentul mainstream al laptop-urilor de gaming (review)
Trimestrul 4 al lui 2019 la ZonaIT a fost sub zodia celor de la Lenovo, care ne-au ”asaltat” secțiunea de review-uri cu două modele foarte interesante: Legion Y740, unul dintre cele mai reușite modele de gaming pe care redacția noastră le-a testat în 2019 – rece, silențios și un design clasic, mai spre business – respectiv Legion Y540-17, fratele mai mic, cel puțin din punctul de vedere al segmentării (și nu al dimensiunilor) și cu ajutorul căruia, după ce l-am declarat că îl vedem poziționat într-o zonă de buget mediu al laptop-urilor de gaming, am reușit să aprindem pagina noastră de Facebook. Pasiunile fanilor adevărați…
Am decis să mai facem o încercare, coborând în zona de preț 4000-4500 Lei, să vedem cum reacționați acum când spunem că laptop-ul pe care îl prezentăm astăzi, Lenovo Legion Y7000 este sau nu în zona de buget mediu, încă odată, subliniez, în categoria laptop-urilor de gaming.
Lenovo Legion Y7000
Am descoperit foarte multe asemănări cu modelul testat anterior, Y540. Construcția carcasei, poziționarea porturilor, layout-ul tastaturii, materialele folosite, inclusiv sistemul de răcire – totul este aproape identic. Folosirea aceluiași tip de șasiu este o abordare unică, pe care nu am văzut-o și la alți producători – mă refer strict la laptop-uri, la telefoane avem destule exemple în acest sens, dar nu divagăm. Dacă ai găsit formula ideală pentru răcire eficientă cu zgomot redus, de ce ai reinventa apa caldă de fiecare dată?
Diferențele majore sunt la tipul și calitatea ecranului: seria Y540 vine și cu panouri de 144Hz, pe când seria Y7000 are o dotare mai modestă – panouri de 60Hz, și așa cum vom vedea mai încolo, culori mai slabe.
Display FullHD, 60Hz, IPS, no flickering
Așa cum am început să spun mai sus, panoul este unul destul de modest, cred că de departe este cea mai slabă componentă a laptop-ului – și aici mă refer strict la spațiul de culoare pe care îl poate reproduce panoul B156HAN02.1, produs de AUO: doar 58% sRGB, 40% AdobeRGB și 41% spațiul DCI-P3.
Asta e, nu e pentru fotografi și editori, în schimb luminozitatea de 300cd/m2 și contrastul bun, de 975:1 permite un gaming de foarte bună calitate. În plus, trebuie menționat, nu există flicker, nici la cel mai mic nivel de luminozitate.
Legat de panou: asta e, mai trebuie să treacă ceva timp până când pe modele entry și mainstream vom vedea o schimbare de paradigmă și ne vom bucura de panouri de 144Hz. Momentan nu poți avea și laptop de gaming la buget mic și panouri de calitate. Nu încă.
Ergonomie, tastatură, touchpad
Ca și în cazul modelului Y540, și Y7000 dispune de un sistem de balamale ce permite rabatarea ecranului la 180 grade.
Conectica este foarte bine gândită, fiecare latură vine cu doar un singur port USB (și pe stânga, și jack audio), restul de porturi – încă un port USB Type-A, unul Type-C, portul miniDisplayPort, HDMI și portul de rețea, plus cel de încărcare, sunt plasate pe latura din spate, foarte elegant.
Tastatura, ca și în cazul modelului 540, are o cursă lungă, tastele sunt moi, feeedback-ul plăcut și ideal pentru gaming. Mai puțin pentru scris, unde e mai potrivit o tastatură cu o cursă mai scurtă și feedback mai ferm. Dar acest aspect este unul doar subiectiv.
Touchpad-ul este minuscul, sincer, parcă m-a aruncat înapoi în anii 2015. Iar butoanele de clic stânga-dreapta…necesită o forță de apăsare mult peste tot ce am întâlnit în 2019, ciudat.
Oricum, în cele mai multe momente, veți rămâne la mouse și veți uita de ultimul paragraf.
În schimb voi menționa tastele direcționale mari și foarte bine plasate, numpad-ul, pe care eu mereu îl găsesc util.
Performanțe
Deși nu sunt adeptul unor combinații precum cel de față – procesor de top Core i7 9750H și placă video NVIDIA GeForce GTX 1650, modelul Y7000 cu care ne-am jucat noi a obținut performanțe bune în jocuri.
Nu extraordinare, totuși vorbim de un GTX1650, dar având în vedere că ne-am jucat jocuri de vârf cu setări în cele mai multe situații la maxim – unde ni s-a permis (de exemplu Wolfenstein crapă pur și simplu dacă aplicăm setări ce trec cu mult peste cei 4GB VRAM ai plăcii video), dacă lăsați setările pe medium-high, nu Ultra/Uber cum am făcut noi, vă garantăm că veți putea juca orice joc al momentului în FullHD.
Dotări
Pe lângă procesor și placa video, aș menționa că varianta da față vine cu 512SSD și 16GB RAM. La prima vedere spațiul de stocare e mic pentru un laptop de gaming, dar mai aveți și un locaș pentru al doilea HDD/SSD, ascuns sub capac.
Temperaturi, zgomot, throttling
Sistemul este destul de stabil, sistemul de răcire este bine realizat. Am observat totuși că heatpipe-ul share-uit mereu are un efect advers, placa video este mereu victima – când procesorul ajunge la 90c, placa video este și ea, mai fierbinte cu 5-10C, lucru care se poate observa foarte bine în cele două grafice de mai jos – când, deși placa video doarme, în CineBench, GPU-ul devine mai fierbinte când procesorul lucrează la maxim.
În schimb Throttling-ul este unul mic, jocurile nu au fost afectate, zgomotul a rămas mereu unul foarte decent, sub 45dB, poate și pentru că placa video 1650 chiar nu este un monstru mâncător de resurse precum un 2060/2070/80.
Temperaturile rămân acceptabile la nivelul superior, în zona tastaturii, câteva grade peste temperatura corpului chiar nu sunt un lucru neobișnuit sau de care să vă faceți probleme.
Ca și la modelul Y540, avem patru guri de evacuare al aerului, iar sistemul rămâne rece și silențios, cum am mai menționat. Asta nu înseamnă că procesorul nu ajunge spre 90C imediat ce vă jucați – cam așa se comportă 99,99% din procesoarele i7-9750H, nu aveți ce face, poate eventual un mic undervolt să vă ajute. Important este că sistemul de răcire evacuează eficient căldura și nu vi se supraîncinge șasiul laptop-ului.
Mai jos, imagini under-load (30 min de gaming, in Metro Exodus)
Baterie
Bateria este destul de mică, de 52Wh, însă în testele noastre folosind PCMark 10 Battery tests am obținut timpi medii/acceptabile în lucru light și cu ecranul la 115cd/m2, wifi pornit și tastatura iluminată. În gaming, evident, după 40 de min a ajuns la valoarea de unde necontrolat a încercat să salveze ce se mai putea salva din baterie :). Dar nici așa nu a depășit o oră.
Concluzie
Mi-ar fi plăcut să testez varianta care, personal, mi se pare mult mai echilibrată, respectiv având combinația Intel Core i5-9300H + NVIDIA GTX 1660 Ti, care în teorie are cam același preț în acest moment, în magazinele online.
Aș pune pariu cu oricine că modelul cu placă video superioară dar procesor inferior se comportă mult mai bine în jocuri (estimez 25% cel puțin, dar nu m-ar mira nici 30% +). Dar ce să faci, dacă ani de zile Intel ne-a spălat capetele cu i7, i7, i7…lumea cere i7 de zici că e vreo icoană făcătoare de minuni, pardon, dătătoare de frame-uri, uitând sau neglijând destul de mult ponderea plăcii video. i7 este beemveu-ul IT-ului zilelor noastre…
Avea dreptate NVIDIA. Pentru cei ce țin încă minte, gigantul plăcilor video încerca să educe piața că mai bine balansezi ecuația CPU-GPU, că din banii salvați de la un procesor de vârf poți alege o placă video mai performantă. Bine, acum nu vă închipuiți că NVIDIA făcea educație din generozitate….însă cel puțin, povestea spusă de ei era una cât se poate de adevărată.
Oricum, modelul de astăzi este un model reușit per total, cu tot cu minusurile de care am vorbit, legat de ecran. În plaja de 4000-4500 în care se învârte gama Legion Y7000, Lenovo le face zilele grele/negre concurenței.