
Pe lângă o selecție variată de telefoane de buget foarte interesante, Motorola nu se dau înapoi de la telefoane mai pretențioase, cu specificații mai bune și așteptări mai mari. Un astfel de telefon este noul Edge 50 Pro, un dispozitiv construit cu simț de răspundere, puternic și arătos.
Începem așadar cu design-ul, unul dintre principalele selling point-uri ale acestui model. Și în timp ce industria gravitează către forme mai pătrățoase și mai drepte, cei de la Motorola nu urmează turma și păstrează o formă mai rotunjită, care pică mai bine în mână. Telefonul este foarte comod de folosit și nici nu e foarte alunecos, ceea ce e un plus dacă te știi mai neîndemânatic de fel.
O altă chestie foarte mișto are legătură cu materialele din care Edge 50 Pro este făcut. Rama este confecționată din aluminiu, un plus important pentru rigiditate și feeling, iar spatele este făcut din materiale diferite în funcție de modelul pe care îl alegi. Este disponibil în trei culori: Luxe Lavender, Black Beauty și Moonlight Pearl, iar în timp ce primele două sunt din piele ecologică, Moonlight Pearl are un finisaj făcut manual în Italia care aduce a marmură, pe care fie o să-l iubești, fie o să-l urăști. De menționat mai este și că aceste trei culori sunt dezvoltate în parteneriat cu Pantone, o colaborare care a ajuns acum la al treilea an și care nu dă semne de oprire.
Ecranul P-OLED este, de asemenea, și el curbat pe margini, iar cu o rată de refresh de 144Hz și o strălucire maximă de 2.000 de niți, display-ul ăsta este unul care îi va satisface până și pe cei mai exigenți. Suportă HDR10+, are o rezoluție generoasă de 1220 x 2712 pixeli iar bucata de sticlă care acoperă ecranul este Gorilla Glass Victus. Așa cum îi șade bine unui telefon premium, rezistența la apă și praf IP68 nu lipsește, și este încă o dovadă că Motorola nu au făcut rabat la construcție.
Chipset-ul folosit este un Snapdragon 7 Gen 3, suficient de puternic pentru mai toate scenariile de utilizare. Ca să confirm asta am rulat rapid și un Geekbench 6, unde am primit următoarele rezultate: 950 de puncte în Single-Core și 3.024 puncte în Multi-Core, un scor mai mult decât respectabil. În puținul timp în care m-am jucat cu el, telefonul nu a dat semne de oboseală și nu s-a împiedicat de niciun task pe care i l-am aruncat. Sunt convins că majoritatea oamenilor vor fi extrem de mulțumiți de cum se mișcă Edge 50 Pro, iar în combinație cu ecranul rapid este o plăcere de folosit.
Dar camerele sunt, fără îndoială, unul dintre principalele atuuri ale lui Edge 50 Pro. Nu vom intra prea mult în detalii astăzi, pentru un breakdown complet al arsenalului fotografic, cu plusuri și minusuri, va trebui să așteptați review-ul complet care va apărea curând. În schimb, vom trece prin revistă specificațiile și vom analiza pe scurt câteva poze.
Astfel, avem așa: o principală de 50MP cu f/1.4 stabilizată optic, alături de un ultrawide de 13MP, cu f/2.2 și unghi de vizualizare de 120 de grade și, o adiție binevenită zic eu, un telefoto adevărat, de 10MP, cu zoom optic 3x, stabilizare optică și f/2.0. Camera principală face o treabă foarte bună în majoritatea situațiilor, cu detalii din belșug și o gamă dinamică largă. Lentila ultrawide este mai puțin impresionantă prin comparație, dar îți faci treaba cu ea dacă ai nevoie să înghesui cât mai multe obiecte sau oameni într-un singur cadru.
Lentila telefoto este și ea foarte ok, chiar dacă nivelul de detaliu ar putea lăsa uneori de dorit din cauza rezoluției mai mici. Cu toate astea, un zoom optic 3x nu e deloc de lepădat, și focala asta este potrivită pentru portrete, un scenariu foarte folositor în care mă găsesc destul de des, deci am apreciat prezența senzorului tele aici. De selfie-uri se ocupă un senzor imens, de 50MP, care asigură faptul că pozele nu duc lipsă de detalii.
Moto Edge 50 Pro poate filma fie 4K/30fps sau 1080p/60fps, deci depinde de preferințele tale pe care îl alegi. Indiferent de modul de filmare însă, vei putea trage video HDR 10-bit, o veste bună pentru cei care plănuiesc să filmeze mult cu telefonul.
Din cutie vine cu Android 14, cea mai recentă versiune a sistemului de operare, iar în stilul clasic Motorola, implementarea este una foarte apropiată de stock. Există câteva aplicații preinstalate care fac parte din suita companiei, dar dacă ești fan al experienței de Android curat, te vei simți ca acasă aici. Nu avem o perioadă de suport comunicată oficial, dar promit că îmi fac temele și revin cu un răspuns în review.
O altă arie unde Edge 50 Pro plusează serios este la baterie. Telefonul are un acumulator de 4.500mAh mai mult decât suficient pentru a rezista chiar și în fața celei mai grele zile. That being said, daca se întâmplă să rămâi fără baterie în timpul zilei, grație încărcătorului ultra rapid de 125W inclus în pachet te poți aștepta la o viteză de încărcare amețitoare, de la 0 la 100% în doar 18 min. Dacă nu ești adeptul cablurilor, Edge 50 Pro se poate încărca rapid și wireless, la 50W, și suportă inclusiv reverse wireless charging la 10W, pentru momentele alea când vrei să încarci o pereche de căști sau telefonul unui prieten rămas la ananghie.
Difuzoarele stereo sunt bune, certificate Dolby Atmos, și se aud suficient de tare și de clar. Am remarcat o spațialitate foarte bună între instrumente, lucru care se traduce perfect și atunci când vine vorba de imersiunea la filme. Vocile se aud clar și prezent, deci telefonul ăsta poate fi un companion bun dacă ai în plan să rupi pe genunchi Netflix și orice alt serviciu de streaming.
Nici pe parte de conectivitate nu stăm rău, iar Edge 50 Pro suportă Wi-Fi 6E, cel mai recent și mai rapid standard disponibil. Are Bluetooth 5.4 pentru o stabilitate mai bună și pentru o latență mai mică, și suportă inclusiv NFC pentru plățile cu cardul, o funcție indispensabilă în 2024, dacă mă întrebați pe mine.
Motorola Edge 50 Pro este disponibil chiar acum la eMAG pentru prețul de 2.999 de lei într-o singură configurație: 12GB RAM și 512GB stocare. Dacă v-a făcut cu ochiul telefonul ăsta și vreți să aflați încă și mai multe despre el, stați geană pe canalul nostru de YouTube unde va apărea review-ul complet în curând.