PCRSS PaginaDeMediaTECHTech&IT

Asus ProArt StudioBook – O noua specie de laptopuri?

Asus au anuntat astazi oficial o noua serie de laptopuri. In principiu reactia normala ar fi… „inca una?!”, de parca Asus nu ar avea deja destule! Dar asta este una mai speciala, pentru ca vorbim despre un cu totul alt segment de public decat cele pe care s-a consacrat compania. Daca dintotdeauna segmentele in focus au fost gamerii, zona de business si utilizatorul obisnuit care se uita la filme si sta pe Facebook, seria StudioBook se duce clar catre profesionisti, creatori de continut, fie ei editori, graficieni sau fotografi. Iar cu astia este belea, pentru ca sunt al naibii de pretentiosi si in principiu… si-au vandut sufletul altor marci. Dar sa nu anticipam si hai sa vedem cu ce ii „momeste” Asus pentru a se lepada de… obiceiurile lor.

asus proart studiobook
asus proart studiobook

Seria asta ProArt StudioBook nu ia prizonieri. Adica nimic nu este prea mult, iar nivelul de compromis este zero. (nu stiu inca preturi, dar nici nu cred ca vreau sa le stiu :)). Sa n-o lungim. Aceste laptopuri au procesoare XEON si placi video Quadro RTX. Aaaaa, ati citit bine. Exista si versiuni ceva mai pamantene, cu procesoare Core i7 sau i9, i5 e jenant pentru pretentiile acestor bestii (si nu din acelea low voltage), si placa video RTX 2060, dar acelea par a fi variantele pentru „saraci”.

asus studiobook
asus proart studiobook

Exista variante de 15 inch, dar cu displayuri foarte mari, chestie obtinuta gratie marginilor foarte, foarte inguste. Arata extrem de 2019, si prin comparatie, chiar displayurile unor ultrabook-uri de top par povesti din trecut. Exista chiar si o versiune de 17 inch, iar dimensiunea fizica a laptopului alaturi de acele margini super-inguste creaza un efect amenintator.

asus studiobook
asus studiobook

Ca sa va ambalez si mai tare, avem stocare pe SSD PCI-E cu magistrala directa pe procesor, ceea ce aduce viteze stupefiant de mari. Displayuri cu Delta E mai mic decat 1 si 97% acoperire pe DCI-P3. Ca sa traducem, asta inseamna ca nu-ti mai trebuie un monitor extern scump si bine calibrat.

asus proart studiobook
asus proart studiobook
asus proart studiobook
asus proart studiobook

Toata nebunia asta este racita impecabil, pentru a nu produce throttling, si chiar in aceste conditii zgomotul nu depaseste 39dB. Si asa, ca cireasa pe tort, laptopurile mai sunt si ultra-rezistente, avand certificare militara.

asus proart studiobook
asus proart studiobook
asus proart studiobook
asus proart studiobook

Adica Asus s-au gandit nu la ceea ce intelegem de obicei prin profesionisti, ci cel mai probabil la echipele National Geographic care filmeaza si editeaza in jungla sau pe Himalaya.

asus proart studiobook
asus proart studiobook

Clar nu sunt scule pentru toata lumea, si cei mai multi dintre noi nu vor avea niciodata nevoie de asa ceva, dar nu poti sa nu te minunezi in fata acestei reusite ingineresti, ca in fata unei super-masini care bate recorduri de viteza. M-a luat un pic valul, dar nu exagerez.

proart studiobook series

Si acum sa mergem la competitie. De obicei zona asta de utilizatori, cand vine vorba despre mobilitate s-a indreptat in mod traditional spre Apple. Si Lenovo mai produce astfel de workstation-uri mobile. Dar Asus pare sa vina acum „la rupere” si parca tocmai aici sta oarecum slabiciunea noii serii StudioBook: parca prea se straduieste sa demonstreze. Si de aceea este overkill pentru profesionistii „obisnuiti”, nu cei care editeaza pe Himalaya, despre care vorbeam mai devreme. Si atunci, ma intreb, ce volume se asteapta Asus sa faca cu aceasta serie?! Cati editori si graficieni „extremi” or fi pe lumea asta asa incat Asus sa-si scoata investitia? Sau poate sunt eu naiv.

proart studiobook series
proart studiobook series

Lucrez de ani de zile inconjurat de scule dedicate acestui domeniu, dar parca si pentru mine este prea mult si cel mai probabil prea scump. Inteleg ideea, adica daca tot este sa lucrezi „mobil”. macar s-o faci la maximum de posibilitati, dar oare ai nevoie de asa ceva?

Oricum ar fi, noile laptopuri din seria ProArt StudioBook sunt o prezenta exotica si binevenita in principal pentru cei ce lucreaza chestii high-end pe Windows si care au nevoie de putere mare pentru a-si duce proiectele la bun sfarsit fara a apela neaparat la o statie desktop. Odata cu ele Asus au anuntat si un nou monitor profesional din seria ProArt de 32 de inch, 4K OLED pe 10 biti, la care au plusat si cu o rata de refresh de 120Hz. Imaginea afisata pe acest display arata absolut genial, monitorul avand toate specificatiile de culoare si calibrare corespunzatoare unui monitor profesional de top.

monitor proart
monitor proart

monitor proart

Pe mine personal, ca unul ce lucreaza in domeniu, tot acest efort din partea Asus nu poate decat sa ma bucure. Dupa o perioada in care zona profesionala cam iesise din focusul marilor producatori (aveau altele mai „lucrative” de vandut, gen telefoane sau laptopuri ultra-subtiri), iata ca acestia isi intorc din nou privirile si catre acest segment.

proart studiobook series

Dupa ce Apple si-au anuntat revenirea in acest domeniu odata cu noul MacPro si cu Cinema Display, iata ca si Asus intra puternic pe acest teritoriu. Daca pe zona de monitoare se gaseau deja cu seria ProArt, aceasta noua serie StudioBook de laptopuri vine sa completeze portofoliul producatorului.

proart studiobook series

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button