SecuritateTECHTech&IT

WhatsApp a permis instalarea de spyware israelian

O știre a redacției Financial Times din această săptămână detaliază o vulnerabilitate din WhatsApp care a permis atacatorilor să injecteze un spyware israelian pe telefoane. Codul rău intenționat a fost elaborat de compania israeliană NSO Group și transmis prin apel utilizatorilor de WhatsApp de pe iOS și Android.

Codul nociv ar putea fi transmis chiar dacă un utilizator nu a răspuns la apelul WhatsApp, explică articolul. În multe cazuri, apelul ar dispărea din jurnalul de apeluri, astfel încât este posibil ca utilizatorii să fi putut fi vizați și nici măcar să fie conștienți de asta.

Multe detalii despre vulnerabilitate rămân neclare, însă raportul sugerează că portița a fost deschisă timp de câteva săptămâni. Într-o declarație, WhatsApp a spus:

Acest atac are toate semnele distinctive ale unei companii private, cunoscută ca lucrând cu instituțiile guvernamentale pentru a livra spyware care preia funcțiile sistemelor de operare pentru telefoane mobile. Am informat o serie de organizații pentru drepturile omului pentru a împărtăși informațiile de care dispunem și pentru a colabora cu aceștia pentru a informa societatea civilă.

Potrivit articolului, WhatsApp nu a ajuns prea departe cu propriile investigații ale atacului pentru a „estima numărul de telefoane vizate„. WhatsApp este folosit de peste 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume și este deținut de Facebook.

WhatsApp a dezvăluit săptămâna trecută această problemă Departamentului de Justiție al Statelor Unite și a început să implementeze vineri o soluție pe serverele sale. Inginerii au lucrat duminică înainte de a implementa un patch pentru clienți, se mai spune în raport.

Grupul NSO dezvoltă instrumente precum Pegasus și le comercializează guvernelor din întreaga lume ca o modalitate de combatere a terorismului și a criminalității. Într-o declarație adresată The Financial Times, acesta a spus că „nu ar folosi, sau nu ar putea să utilizeze tehnologia în propriul său drept pentru a viza orice persoană sau organizație„.

Puteți citi întregul raport din The Financial Times în link-ul de mai jos.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Back to top button