
În weekend m-am uitat pe canalul iFixit, la un clip despre modulul de memorie RAM LPCAMM2 (LPDDR5X), integrat în noul laptop Lenovo ThinkPad P1 (Gen 7). Pe scurt, LPCAMM2 este un nou standard modular de memorie pentru laptopuri, care e mai simplu de upgradat și de reparat în dispozitivele portabile.
RAM-ul actual și ce aduce în plus LPCAMM2
LPCAMM2, dezvoltat de Micron și Lenovo, este o platformă de memorie care utilizează cipuri LPDDR (Low-Power Double Data Rate). Acest nou standard este conceput pentru a fi modular, reparabil și actualizabil, oferind utilizatorilor posibilitatea de a adăuga sau înlocui RAM pe măsură ce necesitățile lor evoluează.
În acest moment, din rațiuni de spațiu și performanță, în laptopuri de multe ori memoria RAM e lipită pe placa de bază și nu mai poți adăuga memorie în plus. În cazul SoC-urilor Apple din seria M, memoria RAM e integrată în chip și este accesibilă atât pentru CPU, cât și pentru GPU. Asta oferă un transfer de date mai rapid, dar scade posibilitatea de upgrade.
Acest lucru înseamnă că atunci când cumperi un MacBook Air sau orice alt laptop Apple cu un procesor M, trebuie să alegi de la început câtă memorie RAM dorești, deoarece nu vei putea să o upgradezi mai târziu. Există și o dispută pe acest subiect, dacă 8GB de RAM este suficient pentru un computer Apple în 2024.
Un singur modul LPCAMM2 poate gestiona datele pe două canale separate simultan, similar cum două module de memorie separate ar opera într-un sistem tradițional. Această caracteristică permite modulului LPCAMM2 să ofere aceeași performanță ca două module SO-DIMM convenționale, dar ocupând mai puțin spațiu și generând mai puțină căldură.
Micron Technology spune că LPCAMM2 este disponibilă în module de memorie de la 16GB până la 64GB. Și că noua tehnologie LPDDR5X permite atingerea unor viteze de până la 9600Mbps, comparativ cu 5600Mbps, viteza maximă a modulelor DDR5 SODIMM curente. Aceasta este proiectată să consume cu până la 61% mai puțină energie și să ofere o performanță cu până la 71% mai bună pentru sarcini esențiale, precum navigarea pe web și conferințele video, comparativ cu soluțiile SODIMM tradiționale.
Nu avem deocamdată suficiente date pentru a aproba sau contesta ce se spune despre LPCAMM2, fiind un singur laptop lansat cu această nouă tehnologie, pe care n-am pus mâna. Dar orice avans tehnologic, deși aduce îmbunătățiri în performanță și eficiență, este dezvoltat și lansat pe piață nu doar pentru beneficiile tehnice pe care le aduce consumatorilor, ci și pentru potențialul său de a genera profituri substanțiale pentru companii. Până nu vor fi evidente avantajele și pentru companii, adopția pe scară largă a LPCAMM2 de către alți producători de laptopuri rămâne incertă.