ȘtiriTech&IT

Cercetătorii din Danemarca testează drone vampir care pot zbura cu energia extrasă direct din rețeaua de electricitate

Creație a unui grup de cercetători de la Universitatea din Danemarca de Sud, noile drone vampir apelează la inteligență artificială și un sistem ingenios pentru a se conecta direct la cablurile aeriene de electricitate, folosind energia acestora pentru a-și încărca bateriile.

Dronele echipate cu acest sistem ar putea acoperi distanțe impresionante zburând de-a lungul traseelor rețelelor de electricitate, luând pauze de reîncărcare înainte de continuarea călătoriei spre destinația programată în computerul dotat cu inteligență artificială.

Manevrele efectuate în zbor sunt posibile datorită unui mecanism de andocare și unui sistem AI conectat la o rețea de senzori și camere video. Astfel, drona poate să recunoască liniile de alimentare și să se atașeze de cabluri ori de câte ori trebuie să-și reîncarce bateriile. În timpul perioadelor de „odihnă” motoarele pot rămâne oprite, aparatul de zbor rămânând atârnat de cablurile electrice până la atingerea unui nivel suficient de încărcare a bateriei.

Potrivit echipei de inventatori, dronele vampir pot ”în esență să trăiască pe rețea și să funcționeze complet autonom pentru perioade lungi de timp”, totul fără nevoia unui operator care să vegheze asupra acestora. Aparent, conceptul de extragere directă a energiei din liniile electrice a fost încercat într-o formă sau alta încă din anul 2017, când Emad Ebeid, profesor la Universitatea din Danemarca de Sud, a propus pentru prima dată ideea. Dar pentru ca sistemul să fie cu adevărat viabil a fost nevoie și de un „pilot” care să poate executa cu suficientă precizie manevrele necesare, adică de un AI mai puternic.

Motivația pentru crearea dronelor vampir pare să fie capacitatea acestora de a zbura perioade lungi de timp, ocolind limitările tehnologiilor actuale de acumulatori. De folosit, spre exemplu, pentru inspectarea liniilor electrice și asistarea echipajelor de mentenanță. Acest proces implică un efort de întreținere foarte costisitor, deoarece necesită atât elicoptere și personal special antrenat, nevoit să inspecteze vizual rețele electrice întinse pe mii de kilometri.

Testarea dronelor-vampir a fost un proces în sine, acest tip de aparat nefiind conceput pentru a interacționa fizic cu nimic. Colaborând cu specialiști ai companiilor de electricitate, inginerii au trebuit să găsească cea mai sigură și eficientă modalitate de a interacționa cu liniile de înaltă tensiune, orice mișcare greșită având potențialul de a provoca daune majore asupra rețelei și pene de curent care să afecteze întregi orașe.

În cele din urmă, abordarea găsită este fixarea pe cablul cel mai de jos, minimizând astfel riscul de coliziune sau interacțiuni nedorite cu cablurile adiacente aflate sub tensiune. Fiind vorba de o rețea de înaltă tensiune, nu este nevoie și de un al doilea cablu pentru împământare, simpla interacțiune între carcasa dronei și aerul ambiant asigurând diferența de potențial necesară pentru alimentarea circuitului de încărcare. La finalizarea acestei etape, drona își poate debloca mecanismul de fixare pentru continuarea zborului pe următorul segment de traseu programat.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button