Reviews

HUAWEI FreeBuds 6i – cel mai bun ANC din segment, perfect pentru drumurile zgomotoase (review)

HUAWEI sunt un nume deja consacrat pe piața audio, în special la noi în România. Compania lansează constant noi căști încărcate de funcții menite să ofere o experiență de ascultat cât mai bună, iar cel mai nou model pe masa de disecție este FreeBuds 6i. Sunt urmașul legendarelor 5i, o pereche de căști care s-a vândut foarte bine grație raportului calitate-preț greu de bătut, și se pare că noile modele au același țel.

Pentru prețul de doar 499 de lei, adică o sută întreagă de euro pentru cei ce întreabă, primești o calitate a sunetului foarte bună, alături de un sistem de noise canceling luat direct de pe FreeBuds Pro 3, adică vârful de lance al producătorului în materie de căști in-ear. Sunt multe de vorbit, așa că hai să trecem rapid la treabă.

Design și construcție

Începem din capul locului cu chestiunea design-ului, și dacă ai văzut în trecut modelul 5i atunci FreeBuds 6i ți se vor părea familiare. Carcasa are o formă similară, la fel și căștile în sine, care au văzut ceva modificări pentru a le face mai comode și mai eficiente dar tot arată ca niște AirPods Pro. Ăsta nu e neapărat un lucru rău, ținând cont că vorbim despre o formulă tried and tested cu care oamenii s-au obișnuit, dar să nu te aștepți la originalitate pe parte de aspect.

Un alt lucru care se păstrează de la modelul vechi este modul cum stau căștile în carcasă.  L-am criticat atunci și am să continui să o fac, pentru că în continuare mi se pare contraintuitiv să fii nevoit să rotești la 180 de grade căștile între degete de fiecare dată când le scoți din urechi. Este ceva cu care te poți obișnui cu siguranță, și după un timp nu ți se va mai părea o problemă așa mare, dar merită menționat în condițiile în care alte căști de la competitori au un sistem mai convențional și mai practic din punctul meu de vedere.

FreeBuds 6i

Cu toate astea, am apreciat mult felul cum FreeBuds 6i sunt construite. Plasticul folosit este de bună calitate, balamaua carcasei de încărcare este solidă și nu dă semne că va ceda în fața abuzului iar căștile în sine sunt asamblate cu simț de răspundere și nu există margini ascuțite sau nefinisate oriunde te-ai uita. Asta ajută mult la confort, despre care vom vorbi imediat, pentru că e foarte neplăcut să te zgârie căștile în urechi. Credeți-mă, că am pățit.

Sunet și confort

Iar asta ne duce perfect în discuția cea mai importantă la o pereche de căști: sunetul și confortul. Și aici am lucruri foarte bune de spus. Începem cu calitatea audio, care este surprinzător de bună pentru banii pe care îi plătești. Noutatea mare în generația asta este bass-ul îmbunătățit, și trebuie să recunosc că există o diferență notabilă între FreeBuds 6i și modelul precedent la acest capitol.

FreeBuds 6i

Notele joase sunt mai pronunțate și mai bine conturate, au punch din cale afară și iubitorii de bass vor aprecia mult aceste căști. Problema este că eu nu mă număr printre ei, și urechile mele preferă în general un sunet mai echilibrat, nu așa bass heavy. Dar ce mie nu-mi place pe tine s-ar putea să te dea pe spate, și dacă un bass puternic este principala caracteristică pe care o cauți la o pereche de căști, FreeBuds 6i sunt un pretendent foarte bun.

Bine, nu vreau să înțelegeți că restul frecvențelor sunt lăsate de izbeliște, nici pe departe. Mediile sunt prezente și clare, deci vocile soliștilor se vor auzi plăcut, iar înaltele nu zgârie prea tare decât la volum maxim, dar suspectez că momentele când vei da decibelii în blană sunt destul de puține, mai ales că ai și un Active Noise Cancelling (ANC) potent, but more on that later.

Până atunci, genurile mele muzicale preferate (metal și rap) s-au auzit foarte bine, cu o doză serioasă de bass pentru hip-hop, acolo unde contează, și o spațialitate apreciabilă în piesele rock, mai ales atunci când am rulat muzică lossless prin Apple Music. Pentru că da, FreeBuds 6i au suport pentru Hi-Fi, și merge fără probleme pe codecul LDAC al celor de la Sony built-in pe Android. Am încercat și ceva muzică pop, care a beneficiat din plin de joasele puternice, dar au fost momente când mi s-a părut că bass-ul intră peste restul notelor și aglomerează unele piese, dar asta e doar o chestie de preferințe personale.

FreeBuds 6i

Cât despre confort, nu am ce să le reproșez noilor FreeBuds 6i. Stau foarte bine în ureche și nu m-au deranjat nici după sesiuni de ascultare mai lungi, de câteva ore bune. Sunt suficient de ușoare încât să nu simți că le porți, iar carcasa a trecut cu brio testul buzunarului mic de la blugi, deci sunt și cât se poate de practice.

Căștile izolează binișor sunetele exterioare în mod pasiv, dar magia începe atunci când activezi ANC, de care FreeBuds 5i nu duc lipsă. Au ceva ce se cheamă Dynamic ANC 3.0, o funcție rezervată anterior doar pentru căștile din seria „Pro”, dar mă bucur să văd sistemul ăsta și aici. În practică, căștile reușesc să izoleze surprinzător de bine zgomotul de fond, și se descurcă onorabil inclusiv în cele mai grele scenarii cum ar fi în avion. Pare-mi-se că ale mele FreeBuds Pro 3 au o performanță marginal mai bună la acest capitol, dar diferența este suficient de mică încât să nu o observi decât dacă alternezi între cele două perechi, deci consider o victorie pentru FreeBuds 6i.

Autonomie și alte aspecte importante

Acum intrăm puțin în discuția despre celelalte funcții sau caracteristici importante ale căștilor, începând cu autonomia. Din testele mele rezultă că, dacă activezi modul ANC și setezi volumul pe la 70% vei obține în jur de 4,5 ore de playback, ceea ce nu e rău. Nu e nici grozav, și sunt alte modele în segmentul ăsta de preț care oferă o autonomie mai bună, dar avantajul e că ambele căști se încarcă repede iar carcasa poate suplimenta aproximativ patru cicluri de încărcare completă.

FreeBuds 6i

Next up, de control se ocupă câte o zonă sensibilă la atingere de pe fiecare cască, deci nu prea am de ce să mă plâng. Gesturile de bază cum ar fi play/pause funcționează foarte bine, e super ușor să schimbi între profilurile de ANC și nu m-am lovit de input-uri fantomă atunci când le-am folosit. Kudos HUAWEI!

Aplicația AI Life îți va fi foarte familiară dacă ai mai interacționat în trecut cu o pereche de căști a companiei, iar dacă nu, te vei descurca fără probleme. Meniurile sunt aerisite și ușor de înțeles, și tot acolo vei găsi câteva profile de sunet, dar poți modifica și tu frecvențele după bunul plac într-un egalizator dedicat. Mă bucur că HUAWEI au înțeles faptul că unii useri vor să aibă control maxim asupra sunetului, deci mă declar mulțumit.

Una dintre cele mai mișto funcții, însă, abia acum vine. Știi cum posesorii de produse Apple se laudă cum căștile lor pot fi conectate la mai multe dispozitive de-odată, și că pot comuta inteligent între surse în funcție de nevoi? Gen asculți muzică pe laptop iar când primești un apel sunetul se schimbă automat de pe laptop pe telefon, și revine atunci când închizi. Ei bine, căștile de la HUAWEI nu doar că fac asta, ci o fac cu orice dispozitiv la care se pot conecta.

FreeBuds 6i

Spre exemplu, am folosit FreeBuds 6i pentru jucat pe Nintendo Switch în avion, iar când m-am plictisit și am vrut să continui serialul Fallout pe laptop, sunetul s-a trecut automat fără să fie nevoie să îmi scot căștile din urechi sau să fac vreo acțiune extra. „It just works”, așa cum zicea ilustrul răposat Steve Jobs, și apreciez de fiecare dată când văd funcția asta la o pereche de căști, în special una în segmentul ăsta de preț.

Nu putem încheia fără să vorbim despre calitatea apelurilor, și raportez că orice conversație telefonică am avut s-a auzit bine și clar. Grație ANC-ului eu am putut să aud persoana de la celălalt capăt al firului perfect, și nu am primit plângeri de la interlocutorul meu în materie de calitate a microfoanelor.

Concluzie

În final, merită sau nu să îți cumperi o pereche de FreeBuds 6i? Dacă te interesează un noise cancelling cât mai bun pentru cât mai puțini bani cu putință, atunci mergi liniștit pe perechea asta. Sunt poate cele mai bune căști din segmentul lor atunci când vine vorba de anularea zgomotului de fond, și nu mă pot gândi la un companion mai bun dacă naveta sau job-ul tău implică mult zgomot pe care nu vrei să îl auzi.

FreeBuds 6i

Calitatea audio este și ea foarte bună, dar îți recomand să stai departe dacă preferi un sunet cât mai flat și mai echilibrat. Dacă vrei să îți dea sângele pe nas de la bass, așa cum pretinde domnul Despot că se întâmplă, atunci FreeBuds 6i te vor mulțumi pe deplin. În plus, suportul pentru codec-uri lossless este un plus masiv pentru oricine este serios și vrea cea mai bună claritate a muzicii. Stau foarte bine în urechi, sunt comode și arată elegant, iar pe magazinul oficial HUAWEI sunt listate chiar acum pentru prețul de 499 de lei, alături de un voucher de 50 de lei dacă îți cumperi o pereche până pe 1 iulie.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button