ȘtiriTech&IT

Galaxy S25 ar putea schimba Exynos cu MediaTek, în rolul de alternativă Qualcomm mai ieftină

Am aflat recent că Samsung a dat greș cu chipsetul Exynos 2500, compania pivotând către alternativa Snapdragon 8 Gen 4. Doar că în practică, MediaTek ar putea oferi un înlocuitor și mai bun, mai ales din punct de vedere al costurilor.

Poate că ne-am bucurat prea devreme la auzul veștii că Samsung nu a reușit să aducă chipsetul Exynos 2500 la producție de serie în propriile fabrici de semiconductoare, folosind procesul de fabricație pe 3 nanometri. Într-o astfel de situație, alegerea logică ar fi fost revenirea la rețeta folosită cu predecesorul Galaxy S23, anume folosirea unui singur chipset pentru toate modelele din serie. Doar că în practică, SD 8 Gen 4 este considerabil mai scump decât predecesorul Gen 2, folosirea sa cu versiunile Galaxy S25 non-Ultra forțând Samsung să aleagă între profituri diminuate și transferarea costurilor la consumatorii finali, oricare variantă fiind de evitat.

Așa că de ce nu Snapdragon 8 Gen 4 pe Galaxy S25 Ultra și Dimensity 9400 pe echiparea Galaxy S25 „vanilla” și S25 Plus?. Chiar dacă prețul „la liber” este doar cu puțin mai bun decât ce pretinde Qualcomm, MediaTek ar putea fi mai receptiv la negocierea unui tarif preferențial, asocierea Dimensity 9400 cu vârful de gamă Samsung aducând și beneficii de imagine pentru companie.

Potrivit zvonurilor preluate în publicația sud-coreeană The Financial News, șansele Samsung de a folosi Exynos 2500 pentru echiparea Galaxy S25 sunt „mai mari decât înainte”, deși, depind de randamentul SoC pe care producătorul nu pare că a reușit să-l aducă la un nivel viabil comercial. Raportul mai menționează că folosirea Exynos va ajuta afacerea Samsung cu semiconductori și, de asemenea, va ajuta la negocierile de preț cu Qualcomm.

În practică, Samsung ar putea ajusta strategia de negociere incluzând și un al treilea furnizor de chipseturi, motivat să ofere prețuri competitive în speranța de a submina cota de piață Qualcomm la gama high-end. De aici rezultă că, în funcție de regiune, Galaxy S25 ar putea veni cu Exynos 2500 (ex. piața europeană) și Dimensity 9400 (ex. regiunea Asiei), alternativa Snapdragon 8 Gen 4 rămânând exclusivă pentru S25 Ultra.

Potrivit aceleiași publicații sud-coreene, Snapdragon 8 Gen 3 are un preț de aproximativ 190-200 USD, Qualcomm urmând să crească cu până la 30 % prețul cerut pentru înlocuitorul Snapdragon 8 Gen 4. Cu 260 USD de plătit doar pentru chipset, Samsung nu mai poate ignora opțiunea MediaTek Dimensity. Vestea bună ar fi că MediaTek a demonstrat deja cu Dimensity 9300 că poate livra performanțe și eficiență de nivel flagship, asocierea cu Samsung venind cumva ca o evoluție naturală și probabil benefică pentru industria tot mai sugrumată de costuri exorbitante cu fabricarea telefoanelor flagship.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button