ReviewsTelefoane

moto razr 50 ultra – probabil cel mai interesant pliabil de pe piață (review)

Chiar dacă telefoanele pliabile nu mai au același wow factor și rang de noutate tehnologică de care se bucurau acum câțiva ani, în continuare vedem destul de puține brand-uri care se avântă în așa ceva, și sunt tot la fel de puține lansări noi presărate pe tot parcursul anului. Asta înseamnă că fiecare nou challenger la titlul de „cel mai bun pliabil din lume” reprezintă un eveniment captivant și interesant, mai ales pentru cineva ca mine care a purtat un pliabil după el ca daily driver în ultimul an de zile.

Și nu e orice pliabil, ci chiar motorola razr 40 ultra, flagship-ul de generație trecută, cu care am avut timp să mă acomodez, să îi văd multele avantaje dar și cele câteva minusuri simțitoare, și sunt extrem de curios să văd pe pielea mea cum au evoluat lucrurile de la an la an. That being said, haideți să facem cunoștință cu moto razr 50 ultra, cel mai nou pliabil de vârf din catalogul producătorului, care aduce o mulțime de îmbunătățiri la mai toate capitolele care contează.

Cel mai mare ecran exterior din lume

Am un deja-vu scriind partea asta, dar noul moto razr 50 ultra vine cu cel mai mare cover screen din industrie, la fel cum se lăuda razr 40 ultra anul trecut pe vremea asta. Motorola au vrut cu orice preț să păstreze coroana, și astfel noul model are un display de 4 inch întregi, un salt simțitor de la cei 3,5 inch ai modelului precedent, și vă spun sincer că este o diferență de la cer la pământ.

Ecranul exterior al modelului vechi era deja foarte folositor și mult mai versatil decât cel de pe Z Flip 5, dar în momentul în care voiai să scrii ceva tastatura ocupa întreg spațiul disponibil. No more, și acum tastatura care este foarte apropiată de dimensiunile uneia full-size ocupă pe la vreo două treimi din display, lăsând restul pentru aplicația de mesagerie pe care o folosești. Asta e important deoarece acum poți vedea în timp ce scrii dacă ai primit un mesaj nou, fără să mai fie nevoie să închizi complet tastatura, să verifici și să revii după la scris.

O altă noutate a ecranului exterior este faptul că acum avem un panou LTPO, care poate ajunge de la 1Hz la 165Hz în mod dinamic, în funcție de conținutul afișat. Ar trebui să vedem și niște îmbunătățiri în materie de autonomie, dat fiind faptul că panoul este mai eficient acum, dar vom vorbi mai multe despre aspectul ăsta ceva mai la vale. Până atunci, calitatea în sine a ecranului a rămas foarte bună, cu niște culori superbe și o luminozitate mare de până la 2.400 de niți, potrivită pentru a fi folosit și în lumina soarelui.

Cu un spațiu de manevră mai mare, motorola au putut să redeseneze meniurile pe care le poți accesa pe ecranul secundar, și acum întreaga interfață este mai aerisită și am navigat mai ușor printre multele opțiuni și setări de configurare. Am apreciat mult noul panou pentru Spotify, care te lasă să pornești mai ușor playlist-urile tale preferate, dar și noul panou pentru vreme care arată foarte bine. În continuare cele două camere „mănâncă” din real estate, dar compania a implementat câteva decizii interesante care integrează într-un mod elegant senzorii, cum ar fi un player de muzică inedit care mimează un pick-up tradițional.

Balama îmbunătățită la toate capitolele, chipset curent

Unul dintre punctele mai slabe ale modelului precedent era balamaua, care după un an de abuz zilnic dă semne serioase de oboseală, cel puțin pe dispozitivul meu. Recunosc faptul că nici eu nu am avut cea mai mare grijă de el, dar am mai vorbit cu persoane care au în buzunar modele de la alți producători și nu s-au plâns de probleme pe parte de rigiditate și de acționare a capacului.

Ei bine, cu plăcere raportez că noul razr 50 ultra are o balama new and improved: e mai mică și are mai puține moving parts, un plus mare pentru fiabilitatea în timp, dar am sesizat și un feeling mai lin și mai plăcut decât generația anterioară, semn că îmbunătățirile nu sunt doar pe parte practică. Se simte mai bine să pliezi și să depliezi telefonul, și tind să cred că noul sistem va rezista mai bine în fața uzurii prelungite. Dar only time will tell, și promit că voi reveni asupra subiectului în viitor dacă voi da peste probleme la capitolul ăsta.

O altă noutate, și un improvement masiv față de anul trecut, are legătură cu chipset-ul folosit. Moto razr 40 ultra venea cu deja bătrânul Snapdragon 8+ Gen 1, și deși un procesor net superior versiunii inițiale de 8 Gen 1, tot a fost dureros să primim un flagship pliabil cu chipset vechi de o generație. Toate astea sunt istorie, însă, iar acum noul telefon vine cu un Snapdragon 8s Gen 3, cât se poate de actual și de modern.

Motorola RAZR 50 Ultra

Asta se traduce în niște performanțe foarte bune în testele sintetice, cu un scor de aproape 2.000 de puncte în Single-Core și 4.750 de puncte în Multi-Core în Geekbench 6. Așa cum am mai vorbit în trecut, sunt performanțe similare cu cele oferite de Snapdragon 8 Gen 2, cu o eficiență sporită și cu capabilități în materie de AI mai bune, but more on that later. Până atunci, am observat că telefonul se încălzește destul de tare, în special jumătatea care ascunde ecranul exterior, ceea ce era cumva de așteptat.

Motorola RAZR 50 Ultra

Modelul trecut se comporta similar, și suspectez că problema zace fix în display, care oferă un spațiu mult mai mic pentru disiparea căldurii. Totuși, nu pot spune că telefonul a devenit prea fierbinte pentru a fi atins, iar în jocurile casual în care mai îmi pierd eu timpul de obicei, cum ar fi Hearthstone sau Rocket League Sideswipe, nu am remarcat scăderi de performanță.

Motorola RAZR 50 Ultra

În titluri mai grele, cum ar fi CoD Warzone Mobile, poți vedea urme serioase de throttle după sesiuni mai lungi de joacă, dar dacă intenționezi să îți cumperi așa ceva pentru gaming, părerea mea e să te mai gândești o dată. Nu este un telefon dedicat pentru așa ceva și nici nu pretinde că ar fi, dar e bine de știut că poate face față și jocurilor mai complexe, chiar dacă nu fără mici sughițuri.

Baterie și autonomie pe plus, ecran interior senzațional

Acum vreau să vorbim puțin despre baterie și autonomie, celălalt punct slab al vechiului razr, pe lângă balamaua. Noul model reușește să înghesuie un acumulator ceva mai mare, de la 3.800mAh la 4.000mAh, tot ușor în urma altor competitori dar clar un improvement sesizabil. În combinație cu display-urile mai puțin flămânde și cu chipset-ul mai eficient, bateria lui razr 50 ultra rezistă mai bine în utilizare. Încă nu e telefon de două zile complete, și probabil că nu va fi așa vreodată, dar sunt mulțumit de boost-ul de autonomie pe care îl primim aici.

Motorola RAZR 50 Ultra

Vedem schimbări majore și la capitolul încărcare, care sare de la 30W la 45W pe fir, o diferență deloc de neglijat. Noul model se încarcă simțitor mai repede decât generația trecută, un lucru pe care îl apreciez mult, ținând cont că ar putea exista momente când vei vrea câteva procente în plus la baterie pentru restul zilei.

Și încărcarea wireless a primit o binemeritată atenție, iar viteza sare de la 5W amărâți până la 15W, deci se va încărca mai repede și atunci când îl ții în suportul de bord din mașină spre exemplu, un use case pentru mulți șoferi. O noutate este că razr 50 ultra suportă reverse wireless charging la 5W, numai bun pentru o pereche de căști Bluetooth sau un ceas inteligent.

Trecem la ecranul interior, o arie unde vechiul razr m-a impresionat, iar tradiția se păstrează și anul acesta. Display-ul cel mare al lui razr 50 ultra este un imens AMOLED de 6,9 inch, unul dintre cele mai mari din industrie, cu o rezoluție de 1080 x 2640 de pixeli, tactat la 165Hz, cu suport pentru Dolby Vision și o strălucire maximă de 3.000 niți.

Motorola RAZR 50 Ultra

Este o bijuterie de ecran, cu niște culori superbe și o strălucire mai mult decât suficientă pentru a fi folosit afară, în lumina directă a soarelui. Suportul pentru Dolby Vision este o noutate anul acesta, și una foarte bine primită aș adăuga, deci filmele și serialele de pe Netflix sau Disney+ se vor vedea mai bine ca oricând. Am remarcat și un crease mai mic pe modelul nou, ceea ce e mare lucru ținând cont că nici 40 ultra nu avea un canion prea mare pe mijloc.

Tot aici am apreciat și faptul că folia inclusă pe display-ul interior acoperă acum și camera selfie, spre deosebire de modelul precedent care avea un cut-out în locul senzorului. Adevărul este că acel decupaj era un loc de întâlnire propice pentru praful și scamele din buzunar, și mă bucur că acum nu mai trebuie să curăț camera de pe față la fiecare apel video.

Motorola RAZR 50 Ultra

Există diferențe mici și la capitolul construcție, și în timp ce noul model păstrează rama de aluminiu, jumătatea inferioară a telefonului este acum acoperită dintr-o piele ecologică care se simte foarte bine la atingere, cel puțin pe varianta verde pe care am primit-o noi în teste. Dacă ar fi să mă întrebați sincer, prefer sticla mată de dinainte, dar sunt mulțumit și cu noul material. Pică bine în mână și pare că va rezista bine la uzură în timp.

În plus, ăsta este și primul razr care vine cu un rating pentru rezistență împotriva intemperiilor de IPX8. Ce înseamnă asta? Pe scurt și în termeni simpli, acel rating se folosește de cifre pentru a indica cât de rezistent este un telefon în funcție de ce arunci asupra lui.

Astfel, prima cifră este rezistența la praf, care aici nu prea există, iar a doua cifră este pentru cea la apă. Cu cât este mai mare cu atât mai bine, iar motorola spun că razr 50 ultra ar trebui să reziste chiar dacă este scufundat complet în apă pentru o perioadă scurtă de timp, deci vei putea sta mai liniștit știind că noul tău pliabil scump nu se va strica dacă se întâlnește cu câteva picături de ploaie sau cu un pahar vărsat.

Motorola RAZR 50 Ultra

Difuzoarele din dotare sunt decente, și se aud surprinzător de clar și de plin pentru un telefon. Mi-ar fi plăcut să simt o idee mai mulți decibeli, dar ținând cont că sunetul se păstrează curat chiar și la volum maxim, nu am de ce să mă plâng. În combinație cu ecranul mișto despre care am discutat adineauri, razr 50 ultra este o mașinărie multimedia foarte bună, pe care poți viziona filmele și serialele tale preferate în condiții perfecte.

Nu am doleanțe nici pe parte de conectică, unde noul model se laudă cu suport pentru Wi-Fi 7. Prima generație de routere cu noul standard este deja pe piață, și dacă nu ai deja unul în casă, există toate șansele ca în viitorul apropiat asta să se schimbe, iar când se întâmplă vei fi pregătit. Merită menționat și suportul pentru Bluetooth 5.4, de la 5.3 pe modelul vechi, și am remarcat că ale mele căști se conectează mai repede pe telefonul nou.

Motorola RAZR 50 Ultra

De deblocare se ocupă un senzor de amprentă montat în butonul de power, deci este accesibil indiferent de cum ții telefonul. Nu am avut probleme în trecut cu fiabilitatea senzorului, dar pare-mi-se că cel de anul ăsta e mai rapid. Dacă preferi o abordare mai „hands off”, razr 50 ultra are și deblocare facială care funcționează ok, dar care este mai puțin sigură și fiabilă decât bătrânul senzor, pe care oricum mulți îl preferă anyway.

Sistemul de operare este Android 14 bineînțeles, și așa cum ne-am obișnuit de la motorola, e o versiune destul de aproape de cea stock, cu doar câteva aplicații și meniuri specifice. Totuși, sunt rezervat în ceea ce privește suportul software pe termen lung, dat fiind faptul că vechiul meu razr 40 ultra încă e blocat pe Android 13, la peste un an de la lansare. Patch-urile de securitate lunare au venit mereu la timp, până acum upgrade-ul la cea mai nouă versiune a sistemului a rămas doar o promisiune neîmplinită.

AI

Ca orice telefon scump nowadays, și noul razr vine la pachet cu câteva funcții AI interesante. Pe lângă toate optimizările din background pe care nu le vedem, gândite să facă telefonul mai rapid și mai eficient, motorola au inclus și o funcție care îți poate genera un wallpaper dintr-un prompt dat de tine.

Am văzut chestia asta inițial pe Google Pixel 8 la finalul anului trecut, dar diferența mare este că acum poți scrie tu ce vrei, nu ești obligat să alegi dintr-o mână de cuvinte selectate de producător. În practică funcționează bine, și deși nu sunt cel mai mare fan al AI Generated Art, până și un cârcotaș ca mine poate aprecia unele dintre imaginile create de AI-ul lui razr.

Motorola RAZR 50 Ultra

Moto au îmbunătățit și procesarea imaginilor, și vom discuta imediat despre calitatea pozelor, până atunci vreau să ne aplecăm asupra post-producției, și ce aduce compania pe parte de editare. Ei bine, în mod previzibil, funcții precum Magic Eraser sau Unblur din Google Photos sunt prezente, ceea ce nu e un lucru rău.

Magic Eraser este printre cele mai robuste implementări, și îți permite să scoți complet elemente din imagini cum ar fi stâlpi de curent inestetici sau trecători prin fundal. Dacă ai o poză care a ieșit mișcată dar ți-a plăcut, n-o arunca. Unblur aproape că reconstruiește imaginea pentru a o face mai sharp, până în punctul în care nici nu îți mai dai seama ca originalul era o catastrofă.

Tot de la Google avem și Gemini, AI-ul lor conversațional care intenționează să înlocuiască complet Google Assistant la un moment dat, și cred că va reuși asta, dat fiind faptul că este mult mai puternic și mai deștept. Poate genera rezumate unor mail-uri sau notițe, poate face sugestii în diferite contexte și răspunde unui număr mult mai mare de întrebări decât vechiul Assistant. Partea cea mai bună este că nu ai nevoie să faci ceva special pentru a interacționa cu Gemini, un simplu „Hey Google” este suficient, exact așa cum invoci asistentul obișnuit de ani de zile.

Camere

Pe parte de camere vedem niște schimbări cu adevărat interesante, începând cu lentila principală. Senzorul de 12MP mediocru de anul trecut a fost acum înlocuit de unul de 50MP, mult mai mare și mai potent, cu f/1.8 și stabilizare optică. Asta se traduce în niște poze cu mult mai multe detalii, mai sharp și mai plăcute. Culorile sunt relativ apropiate de viața reală, iar gama dinamică este suficient de largă încât să păstreze detaliile zonelor întunecate fără a le arde pe cele foarte luminoase.

Dar partea cea mai bună abia acum vine. Pe modelul anterior, a doua lentilă de pe spate era una ultrawide de 13MP care își făcea treaba ok, dar care să vă spun sincer nu prea am folosit-o mai deloc dat fiind faptul că diferența de calitate între ea și cea principală era destul de mare. Well, acum găsim o lentilă telefoto în toată puterea cuvântului, de 50MP, cu diafragmă f/2.0 și zoom optic 2x, perfectă pentru portrete.

În practică lucrurile stau bine, și am reușit să scot niște imagini impresionante cu noua focală. Pozele nu duc lipsă de detalii, balansul de alb este corect și tonul culorilor overall este foarte apropiat de cel al lentilei principale, ceea ce e mereu un plus. Am rămas plăcut surprins și de portrete, care au o naturalețe binevenită și care sunt curate și sharp.

Motorola RAZR 50 Ultra

Pe timp de zi, separarea între subiect și fundal este foarte bună și nu am avut probleme, dar în situații de lumină scăzută software-ul o poate lua puțin pe arătură și te poți trezi cu niște poze care nu par tocmai în focus, sau în care efectul de blur este aplicat peste subiect. Nu e un capăt de țară ținând cont că asta se întâmplă doar noaptea, și sunt sigur că un update viitor ar putea rezolva problema, dar merită menționat dacă plănuiești să faci multe poze portret după de apune soarele.

Motorola RAZR 50 Ultra

 

Dacă un telefoto nu te impresionează și preferi un ultrawide, fratele mai mic, pe numele său razr 50 simplu, păstrează senzorul principal actualizat de 50MP și include ultrawide-ul de anul trecut de pe ultra pentru un preț mai mic, dar asta e o discuție pentru altă dată, când vom pune mâna și pe varianta aia.

Nici pe parte de video nu stăm rău deloc, iar telefonul poate filma 4K în 60fps pe ambii senzori. Nu vei fi dat pe spate de clipurile înregistrate cu razr 50 ultra, dar este clar un improvement față de generația trecută unde puteai observa niște inconsistențe de stabilizare și de imagine. Toate astea sunt de domeniul trecutului însă, și mă declar mulțumit de cum arată clipurile filmate cu noul telefon.

Dar cu niște senzori mari vine și o problemă destul de mare de spațiu, deoarece pentru ca un astfel de senzor să funcționeze bine, întreg ansamblul are nevoie de mai mult loc în carcasă. Asta înseamnă că ambele camere ale noului telefon ies destul de mult în relief, și sunt cam de vreo trei ori mai înalte decât pe modelul vechi. Acest aspect ar putea fi o problemă dacă îți lași des telefonul cu ecranul exterior în jos, pe masă, dar suspectez că asta nu se va întâmpla prea des ținând cont că vei prefera să ai acces la ecranul secundar tot timpul, deci nu te vor jena prea tare camerele protuberante.

Motorola RAZR 50 Ultra

Nu avem în față un nou camera champ, asta e clar, dar nici nu ne puteam aștepta la asta. În schimb, am primit îmbunătățiri vizibile și de impact în locurile unde chiar contează, și acum pot spune cu mâna pe inimă că nu m-ar deranja să îmi pozez concedii întregi cu razr 50 ultra, ceva ce nu puteam susține despre modelul din urmă.

Concluzie

Ne apropiem de final, deci e vremea să discutăm despre preț. Pentru lansare, motorola are o ofertă specială care scade 1.000 de lei din preț, de la 6.000 de lei preț recomandat la 5.000 de lei, valabilă până pe 17 iulie. Totul depinde de următorul Z Flip de la Samsung, care va fi prezentat pe 10 iulie în cadrul evenimentului Unpacked din Paris. Nu mă aștept ca ăla să fie la un preț mai mic, ba din contră, dar sunt curios ce îmbunătățiri vor aduce coreenii, și nu ar strica să mai aștepți puțin ca să vezi ce oferă și competiția, măcar așa ai toate datele problemei și poți lua cea mai bună decizie pentru tine.

Motorola RAZR 50 Ultra

Cu toate astea, părerea mea e că moto razr 50 ultra este superb, are un ecran exterior care cu siguranță va fi mai mare decât cel de pe Z Flip 6, vine cu un chipset de top iar adiția lentilei telefoto este cireașa de pe tort. Dacă îți place modelul ăsta acum și vrei cu disperare să îl cumperi, nu vei fi dezamăgit. Balamaua se simte mai bine ca niciodată, este construit cu simț de răspundere și vine și cu o versiune relativ de stock de Android peste.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button