ȘtiriTech&IT

Un derivat al HarmonyOS ar putea înlocui sistemele de operare occidentale în China

Sancțiunile americane împotriva HUAWEI nu doar că n-au avut efect, dar au funcționat în favoarea chinezilor

HarmonyOS, sistemul de operare dezvoltat de HUAWEI, câștigă rapid popularitate și devine un punct de referință în eforturile Chinei de a-și asigura autosuficiența tehnologică. La centrul de inovație Harmony Ecosystem din Shenzhen, diverse dispozitive precum drone, roboți bipezi și case de marcat demonstrează viitorul software-ului chinezesc, scrie Reuters.

În prezent, poți veni în contact, în România, cu HarmonyOS, pe smartwatch-urile Huawei și pe tablete. Telefoanele păstrează în continuare interfața EMUI, bazată pe Android.

China a interzis utilizarea Windows pe computerele guvernamentale în 2014, iar acum folosesc mai ales sisteme de operare bazate pe Linux.

De ce a apărut HarmonyOS?

Accesul HUAWEI la serviciile Google a fost blocat în mai 2019. Aceasta a avut loc după ce administrația Trump a adăugat Huawei pe o listă de companii (Entity List).  Astfel, companiile americane au fost blocate să mai facă afaceri cu HUAWEI fără permisiunea guvernului SUA.

Decizia a fost luată pe fondul îngrijorărilor legate de securitatea națională și presupusele legături ale HUAWEI cu guvernul chinez. Ca rezultat, Google a fost obligată să înceteze furnizarea licențelor Android și accesului la serviciile Google Mobile Services (GMS) pentru noile dispozitive HUAWEI.

În același an, HUAWEI a lansat HarmonyOS, după ce sancțiunile impuse de SUA au blocat accesul companiei la Android-ul dezvoltat de Google și serviciile GMS.

Deși, Android (AOSP) e un sistem de operare open source, pe care-l poate folosi oricine, HUAWEI a pierdut accesul la versiunea Android dezvoltată de Google. Aceasta oferă acces la un ecosistem bogat de aplicații și servicii Google, dar necesită licențiere și certificare.

Ce e HarmonyOS și de ce poate înlocui alte sisteme de operare?

Numit Hongmeng OS în China, HarmonyOS nu se bazează pe Android. Deși primele versiuni ale HarmonyOS utilizau elemente ale Android, HUAWEI a evoluat și a creat o versiune complet independentă și distinctă de Android. În prezent, HarmonyOS este un sistem de operare distribuit, de tip microkernel-based.

Asta înseamnă că acest sistem de operare este conceput pentru a funcționa pe multiple dispozitive interconectate, oferind o experiență de utilizare unitară, în timp ce se bazează pe un nucleu minimalist (microkernel) pentru a asigura securitate, stabilitate și flexibilitate.

Spre deosebire de Android, HarmonyOS utilizează un microkernel propriu, simplificat, și este construit pentru a permite dezvoltatorilor să creeze aplicații care pot funcționa pe o varietate de dispozitive, de la smartphone-uri la televizoare inteligente și sisteme de operare pentru mașini.

În teorie, HarmonyOS nu mai suportă aplicații Android, marcând o separare clară între cele două sisteme de operare. Probabil că cel din China nu mai suportă apk-uri (extensie echivalantă cu exe pe Windows), dar HarmonyOS disponibil în Europa suportă instalarea de aplicații în format apk.

Sancțiunile nu doar că n-au avut efect, dar au funcționat în favoarea chinezilor

În cei 5 ani de la pierderea accesului la serviciile Google Mobile Services (GMS), Huawei a reușit să transforme această provocare într-o oportunitate de consolidare a expertizei în sectoare esențiale pentru viziunea Beijingului de autosuficiență tehnologică.

HarmonyOS, sistemul de operare dezvoltat de Huawei, a devenit un element central în această strategie. Președintele Xi Jinping a subliniat importanța securizării urgente a tehnologiilor critice, inclusiv a sistemelor de operare, în contextul restricțiilor comerciale impuse de SUA, conform Reuters. În acest sens, OpenHarmony, versiunea open-source a HarmonyOS, este promovată intens ca un „sistem de operare național”, menită să reducă dependența de tehnologiile occidentale.

Pe lângă dezvoltarea unui sistem de operare propriu, Huawei a demonstrat o reziliență ieșită din comun și în industria smartphone-urilor. Deși sancțiunile ar fi putut să afecteze grav compania, telefoanele Huawei nu doar că nu au dispărut de pe piață, ci au continuat să fie printre cele mai performante la nivel global. E adevărat că nu mai au aceeași cotă de piață ca în 2019, dar sunt pe val. De curând, HUAWEI a detronat Samsung pe pliabile și în toate cercetările de piață este pe un loc fruntaș în China.

Povestea OpenHarmony

OpenHarmony a devenit cel mai rapid adoptat sistem de operare open-source din China pentru dispozitive inteligente, cu peste 70 de organizații, contribuind la dezvoltarea sa și a peste 460 de produse hardware și software construite pe această platformă. Scopul de a face OpenHarmony open-source este de a elimina costurile de licențiere și de a oferi companiilor o platformă personalizabilă pentru produsele lor.

HUAWEI a promovat intens HarmonyOS și OpenHarmony, anticipând că această mișcare va eroda cota de piață a sistemelor de operare occidentale precum Android și Windows în China. Acest demers face parte dintr-un efort mai amplu al Chinei de a reduce dependența de tehnologiile occidentale și de a construi o infrastructură tehnologică autosuficientă.

HUAWEI a donat codul sursă al HarmonyOS către fundația non-profit OpenAtom, care acum gestionează dezvoltarea și promovarea OpenHarmony. Un raport recent al Jamestown Foundation a subliniat că OpenAtom coordonează eforturile între firmele chineze pentru a dezvolta o alternativă viabilă la tehnologiile din SUA, inclusiv pentru aplicații de apărare precum sateliții.

HUAWEI a anunțat că peste 900 de milioane de dispozitive rulează deja HarmonyOS, iar 2.4 milioane de dezvoltatori lucrează în acest ecosistem. Această popularitate în creștere și eforturile continue de dezvoltare a unui ecosistem mai larg oferă HarmonyOS un avantaj semnificativ.

Emma Xu, analist la firma de cercetare Canalys, a declarat că OpenHarmony va avea nevoie de mai mult timp pentru a câștiga încrederea dezvoltatorilor, dar reputația și succesul HarmonyOS vor aduce cu siguranță un efect pozitiv.

Din punct de vedere tehnic, OpenHarmony are potențialul de a înlocui Linux în anumite domenii specifice, cum ar fi ecosistemele de dispozitive inteligente și IoT, în special în contextul pieței chineze. Cu toate acestea, datorită versatilității, maturității și adopției globale a Linux-ului, este puțin probabil ca OpenHarmony să înlocuiască Linux pe scară largă în toate scenariile de utilizare.

 

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button