ȘtiriTech&IT

YouTube negociază cu casele de discuri acorduri pentru muzică AI obținută prin „clonarea” vocii muzicienilor

Chiar în timp ce artiști celebri și unele case de discuri dau în judecată pe aproape oricine încearcă să facă bani din muzică AI, Google pariază în continuare pe potențialul acestei industrii emergente încercând să negocieze parteneriate YouTube din care și muzicienii să aibă ceva de câștigat.

Principala nemulțumire a muzicienilor este că noile tehnologii de inteligență artificială generativă pot produce cu atâta ușurință muzică în stilul unor artiști celebrii încât devine aproape trivial pentru ca cineva să cloneze vocea unui cântăreț. Iar de la studenți și amatori care distribuie de acasă mix-uri și melodii cântate cu vocea unor vedete, până la „diluarea” întregii industrii muzicale prin operațiuni strict pentru profit, bazate pe cântăreți fictivi și melodii generate la foc automat de inteligența artificială, nu este cale lungă. Deja am văzut ce se întâmplă pe YouTube cu nenumăratele canale de documentare, știri și alte producții parcă trase la indigo, răspândind tot felul de informații neadevărate sau nonsensuri, având drept unic scop profitul obținut de pe urma afișărilor generate.

Și tot YouTube a debutat anul trecut o funcție de inteligență artificială generativă care produce muzică în stilul unor artiști celebri, precum Charli XCX, John Legend și T-Pain. Ignorând criticile primite din partea industriei de profil, YouTube le cere acum caselor de discuri să permită clonarea vocii muzicienilor care au semnat cu acestea.

Platforma deținută de Google se oferă să plătească „sume forfetare de numerar” la Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment și Warner Records, în schimbul licențierii portofoliilor muzicale ale artiștilor sub contract. Cu sau fără acordul expres al artiștilor respectivi, melodiile ar urma să fie folosite în mod legal pentru antrenarea instrumentelor AI folosite la generarea de muzică.

YouTube a declarat pentru Financial Times că nu intenționează să extindă proiectul Dream Track, susținut de doar zece artiști în timpul fazei de testare pilot, dar a confirmat că este ”în negocieri pentru alte experimente”.

Google ar vrea să lanseze noul instrument YouTube pentru generarea de muzică până la finalul acestui an, compania sperând ca până atunci să recruteze câteva zeci de artiști. Administratorul YouTube nu dezvăluie și cât este dispus să plătească pentru aceste licențe, dar potrivit informațiilor obținute pe surse cel mai probabil acestea vor fi plăți unice, artiștii care aleg să-și vândă vocea în acest mod neavând nimic de câștigat de pe urma succeselor viitoare. S-ar putea ajunge astfel la situații ciudate, unde artistul real concurează cu versiunea sa digitală, de pe urma căreia doar Google/YouTube are de câștigat.

Între timp, Sony Music a avertizat pe larg companiile AI împotriva ”utilizarii neautorizate” a conținutului său, iar UMG a mers până la retragerea temporară a întregului catalog muzical de pe TikTok, după ce protecțiile inadecvate împotriva muzicii generate de AI au dus la încălcarea generalizată a acordurilor de licențiere. Cu toate acestea, preocupările nu erau pentru artiști în mod direct ci mai degrabă pentru portofoliile muzicale asupra cărora respectivele case de producție dețin drepturile de valorificare.

Altfel spus, casele de discuri ar putea să nu mai fie atât de mult împotriva afaceroo ci muzică AI, odată ce companii precum Google le vor oferi condițiile necesare valorificării pentru profit. Iar de aici și până la întregi portofolii de melodii AI atribuite unor artiști și formații fictive, create pentru a vinde către o anumită categorie de public, probabil că nu vom avea prea mult de așteptat.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button