PCTECH

Maguay apasă F5 pentru gama de PC-uri și portabile

Fondat în 1992, Maguay este puținii producători de hardware, dacă nu singurul din țara noastră care a rămas neclintit pe piață de atât de mult timp. Îmi amintesc că prin anii 1997-2000, pe vremea revistelor LeveL și Chip, băleam la reclamele cu calculatoare făcute de ei. Țin minte că participau la toate edițiile CERF – expoziția anuală din domeniul IT din perioada aia – și mai mereu erau premiați pentru performanțele produselor lor.

Ulterior, Maguay a intrat puternic pe piața B2B, cu soluții foarte bune de infrastructură și servere. Odată cu aglomerarea pieței de hardware locale pentru clienți casnici și firme mici, Maguay și-a concentrat eforturile pe segmentul de business, iar una dintre cele mai notabile realizări a fost livrarea de servere pentru CERN, firma care administrează acceleratorul de particule din Elveția. Și nu două-trei servere, ci peste o mie, ale căror procesoare totalizează peste 16000 de nuclee!

Fast forward în 2024. La 27 de ani de când făcea primele stații desktop pe platforma Intel Pentium II 400MHz, Maguay este acum un grup care include firme de dezvoltare și producție de software, hardware și rețelistică, reușind să ofere soluții la cheie pentru clienți mari. Totuși, nu au uitat de unde au pornit, iar noua lor gamă de dispozitive pentru consumatori individuali a fost prezentată joi, în cadrul evenimentului Maguay F5 – Time to refresh.

În cadrul acestui eveniment organizat împreună cu Microsoft România, Maguay ne-a dat detalii despre produse noi din categoriile PC, portabile și dispozitive specializate. Nu doar atât, dar am și avut ocazia să vedem o bună parte din ele live, să le întoarcem pe toate părțile și să le filmăm în detaliu. Și să spun sincer, cel mai mult m-au impresionat nu PC-urile, nici tabletele, ci portabilele specializate. Am avut la dispoziție de exemplu câteva dispozitive mobile făcute pentru condiții de exploatare în medii periculoase.

Tableta Maguay MyWay T10A–MIL, care vine cu o carcasă de protecție proeminentă, dispune de conectivitatea normală pentru un astfel de dispozitiv, dar și cu cititor de coduri de bare, port de Ethernet, port HDMI și încă vreo două porturi pe care le-am identificat doar după ce am citit specificațiile tehnice. Terminația MIL, prezentă și pe alte dispozitive prezentate de Maguay la eveniment, indică certficarea militară obținută. GETAC UX10, cealaltă tabletă rigidizată, dispune de un procesor Intel i5-1235U, e certificat IP66, are un ecran cu până la 1000 niti luminozitate, SSD de 1TB și o capacitate a bateriei ce poate urca opțional până la 9240 mAH.

Laptopul GETAC X600 arată efectiv ca un tanc, cu porturi ascunse în spatele unor capace cu garnituri de cauciuc și cu baterii, două la număr, capabile de hot-swap. Ce mi-a plăcut la dispozitivele astea este faptul că acoperă un segment destul de puțin „vizitat” de alți producători de dispozitive mobile. Într-o lume în care electronicele și nu numai devin tot mai generice, abordarea asta specializată e binevenită.

Am mai remarcat și produsele pentru domeniul medical și cel educațional. Maguay ne-a arătat un ditamai computer all-in-one pentru spitale, cu cărucior, roți, o baterie de nu mai puțin de 215Wh și cu periferice special proiectate pentru a preveni acumularea de microbi. Dacă la aceste aparate, specificațiile care primează sunt cele legate de ergonomie, protecția la lichide și praf, la cele din domeniul educațional am remarcat materiale durabile și tot felul de funcții care se pot dovedi extrem de utile pentru elevi și profesori.

Laptopul MyWay H1412i-MIL-EDU este un 2-in-1 făcut dintr-un material foarte rezistent la zgârieturi și gândit special pentru utilizarea în școli. Ecranul care se poate deschide la 360 de grade este sensibil la atingere iar stylus-ul inclus în carcasa laptopului este foarte util la desenat sau scris. Conectivitatea fizică e impresionantă: trei USB-uri normale, două Type-C, card reader, audio jack, HDMI 2.0, port Ethernet și chiar și un slot pentru o cartelă SIM! Am mai remarcat și camera video, care poate fi orientată către utilizator sau către exterior, dar și tema de culoare plăcută și colțurile rotunjite care fac acest dispozitiv potrivit chiar și pentru clasele primare.

 

Maguay a venit și cu câteva laptopuri „normale”, potrivite pentru utilizarea la birou sau acasă. Laptopurile MyWay U1414i și U1614i vin cu procesoare Intel Core Ultra, baterie de 73Wh ce le oferă autonomie de până la 20, respectiv 18 ore, dar și cu certificare militară cu privire la condițiile de mediu. Diferența principală la nivel de construcție între laptopul de 14 inch și cel de 16 inch este prezența NumPad-ului pe acesta din urmă, altfel la conectivitate stau cam la fel. Greutatea laptopului de 14 inch este de 1.15 kg iar cel de 16 inch cântărește doar 1.5 kg.

Dacă ai nevoie de un laptop mai puternic, Maguay MyWay G1614x vine cu un RTX 4070 cu 8GB VRAM, două SSD-uri și un procesor Intel Core Ultra 7 155H. Laptopul a primit certificarea NVIDIA Studio, deci este capabil să efectueze sarcini diverse din industria creativă în condiții excelente de stabilitate. Greutatea este rămâne destul de mică raportat la putere, 2kg, iar bateria este de 80Wh.

Fac trecerea la PC-uri cu Maguay OfficePower AI AiO 27 inch, un PC all-in-one foarte interesant. Înglobat în carcasa monitorului IPS de 27 inch avem un sistem bazat pe Intel Meteor Lake PS, ultima fiță în materie de procesoare. CPU-ul include atât un accelerator grafic Intel ARC, dar și un NPU care contează enorm în aplicații legate de inteligența artificială. În unele sarcini, acest NPU se bate de la egal la egal cu RTX 3090Ti, ceea ce pentru profesioniștii din domeniu înseamnă foarte mult.

Și dacă tot am menționat placa video, Maguay a prezentat la acest eveniment și un enclosure de tip eGPU, pe numele lui Studio-G 750. După cum îi spune și numele, acest enclosure are o sursă de 750W și deci suportă fără probleme și un RTX 4080. Singura condiție (una foarte importantă dealtfel) este ca sistemul la care se dorește a fi conectat acest eGPU să aibă interfață Thunderbolt, cam singura capabilă să asigure lățimea de bandă necesară pentru un GPU high-end.

Pe partea de PC-uri, Maguay GamePower Z7 BTF reprezintă vârful de gamă al producătorului român. Modelul prezentat la evenimentul F5 avea în componență un i9-14900KS, cel mai rapid procesor consumer de la Intel, o placă de bază Z790 cu WiFi7 dar și un RTX 4070 Ti. Denumirea BTF probabil v-a făcut pe unii dintre voi să ridicați o sprânceană, pentru că da, sistemul beneficiază de tehnologia Back to the Future, noul trend în materie de PC builidng.  PEntru cine nu știe, standardul BTF implică ascunderea conectorilor de curent de pe placa de bază pe spatele acesteia, PC-ul arătând astfel mult mai „curat”.

Am avut la această lansare și un GamePower Z7 într-o carcasă foarte interesantă de tip acvariu. Cu un i7-14700K și un RTX4080 de la ASUS, sistemul era utilizat în cadrul evenimentului pentru rularea unui simulator auto. Cel mai mult mi-a atras atenția însă PowerStation X1.i7, un sistem full Intel, cu un i7-14700F și un ARC A770. Motivul nu a fost atât configurația, cât carcasa, care dispunea de un ecran detașabil în partea din față. Ecranul putea fi folosit inclusiv ca ecran principal, deci nu era vreun LCD obosit. Mă bucură să văd că Maguay nu și-a pierdut spiritul inovator nici în acest domeniu, în care văd tot mai multe produse care arată similar.

Am văzut la eveniment și două stații de lucru serioase, PowerStation X1, în varianta Intel și AMD. Dacă varianta Intel se bazează pe un procesor din gama consumer, i9-14900K, în combinație cu un GPU NVIDIA QUADRO RTX 6000 ADA, varianta AMD vine cu un Threadripper Pro 5995WX si un Radeon W6800 Pro.

Mai menționez aici doar cele trei mini-PC-uri din seria OfficePower pe care le-am studiat. Dacă modelul EX vine într-un form-factor comun, micro-ATX, și cu un procesor i5-14500, variantele MiniPC și NanoPC sunt de-a dreptul liliputane, cu carcase de 2, respectiv 1.5 litri. NanoPC mi s-a părut cu adevărat special, pentru că într-o carcasă cât a unui router (sau chiar mai mică), cei de la Maguay au făcut cumva să pună un Intel Core i9-14900T și 64 GB RAM. În plus, toate PC-urile din seria asta dispun de o conectivitate fizică excelentă, inclusiv pe față.

Parteneriatul cu Microsoft se traduce, nu doar prin certificări peste certificări, dar și prin faptul că toate sistemele vin cu Windows 11 inclus, lucru care scutește utilizatorul de câteva ore de instalare și configurare.

Ultima secțiune pe care am studiat-o a fost cea de servere pentru utilizatori casnici și companii mici. Denumită Maguay homeServer, această serie își propune să aducă funcții de server într-un format mai accesibil și fără dezavantajele prezente în mod tradițional la astfel de echipamente. Astfel, avem Maguay homeServer E (cu e de la eficiență), bazat pe un Intel Pentium Gold, Maguay homeServer M (cu m de la multimedia), bazat pe un i3-13100 și cu spațiu pentru patru HDD-uri de 3.5 inch și Maguay homeServer P (cu p de la, ați ghicit, performanță), având ca procesor un Xeon E-2324G. Toate serverele dispun de Dual Intel Server LAN și au surse de 350W.

La evenimentul F5, Maguay au prezentat și o serie de monitoare de la ASUS, ViewSonic și EIZO, monitoare potrivite pentru domeniul creativ și cel de producție, dar sistemele și dispozitivele mobile au fost cele care au captat cel mai mult atenția invitaților.

Asistăm oare la o revenire a lui Maguay pe piața B2C de la noi? Sperăm că da, pentru că experiența companiei nu va face decât să ridice standardele de calitate pentru PC-uri și portabile.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Back to top button