TECHPC

Ai nevoie de o placă de bază? ASUS vine în ajutor!

Noua generație de procesoare Intel a venit nu doar cu o arhitectură nouă și cu îmbunătățiri pe partea de temperaturi și consum de putere, ci și cu o schimbare de socket și, implicit, una de placă de bază pentru cei care doresc să facă trecerea la noile CPU-uri Arrow Lake.

De aceea, nu-i de mirare că acum, la mai puțin de o lună de la apariția plăcilor de bază cu noul chipset Z890, mulți încă se întreabă care ar fi varianta cea mai bună pentru ei și nevoile lor. Există deja zeci, dacă nu sute de opțiuni pe piață, fapt care complică și mai mult luarea unei decizii de acest tip.

Intel Core Ultra 9 285K

Tocmai din acest motiv, mi-am propus ca astăzi să vorbesc despre câteva dintre plăcile de bază cu chipset Z890 din line-up-ul ASUS, gândite și pregătite atât pentru taskuri mai convenționale, cât și pentru AI, și să vă explic care-i faza cu fiecare dintre ele.

ASUS Prime Z890-P WiFi

Prima placă de bază din line-up este ASUS PRIME Z890-P WiFi, adică opțiunea cea mai potrivită pentru cei cu un buget modest. Chiar dacă nu este atât de impresionantă și de flashy precum celelalte modele – nu are heatsink-uri uriașe pentru SSD-uri și nu are elemente RGB care să sară în ochi – asta nu înseamnă că nu își face treaba eficient și că nu are caracteristici care să o facă o opțiune validă pentru potențialii clienți.

ASUS Prime Z890

Nu doar că dispune de WiFi 7 și Bluetooth 5.4, cele mai noi standarde în materie de conectivitate wireless, ci oferă și suficiente sloturi de expansiune pentru a îndeplini orice nevoie. Este vorba despre un slot PCIe 5.0 x16 și două PCIe 4.0, iar pentru SSD-uri are 4 sloturi M.2, o cantitate pe care o consider suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Etajul de alimentare este format din 14+1+2+1 faze, iar răcirea pe VRM-uri este asigurată de un heatsink solid, care nu doar că își face treaba în mod eficient, dar se potrivește perfect cu estetica generală a acestui model.

Pe partea de memorie RAM, PRIME Z890P WiFi suportă până la 192 GB de memorie, fie că vorbim despre memoria convențională sau despre noile memorii CUDIMM, care pot ajunge chiar și la 8666 MT/s în overclock. Acesta este un alt avantaj pe care noile plăci de bază îl au față de generațiile trecute și un lucru de care trebuie ținut cont nu doar în cazul acesta, ci și în cazul celorlalte plăci de bază din line-up.

ASUS Prime Z890

PRIME Z890-P WiFi nu m-a dezamăgit nici pe partea de porturi de pe I/O, cu o cantitate tocmai bună de USB-A la standarde corecte pentru categoria sa de preț. Chiar dacă nu sunt nici la fel de multe, nici la fel de performante ca în cazul modelelor mai high-end din listă, tot nu am cum să le consider dezavantaje ale plăcii.

Designul ei, chiar dacă minimalist, are o tonă de personalitate datorită elementelor inspirate de spațiul cosmic, cum ar fi mica planetă ce se află între primele sloturi PCIe. Contrastul de negru și alb face ca această placă să se potrivească foarte bine într-un sistem fără prea mult RGB, unde chiar se pot observa și aprecia aceste mici detalii care pot scăpa neobservate atunci când ai o „discotecă” în carcasa PC-ului.

ASUS Prime Z890

Prețul de sub 1.700 de lei nu mi se pare deloc exagerat pentru ceea ce oferă și consider că este un „jack of all trades” tocmai bun pentru utilizatorul de rând, care vrea să-și cumpere o placă de bază bună atât pentru gaming, cât și pentru productivitate, fără să-și bată prea rău capul.

ASUS ProArt Z890-Creator WiFi

Fie că vorbim despre artiști, arhitecți, editori video sau orice altă îndeletnicire ce necesită un PC puternic pentru productivitate maximă, seria ProArt mereu a încercat să acopere toate nevoile persoanelor care își câștigă pâinea în acest fel. Nu doar că dispune de cele mai noi și mai bune tehnologii pe partea de hardware, dar mai are la dispoziție și software-urile specifice ProArt, care aduc un plus de utilitate pentru profesioniștii în căutarea motherboard-ului perfect.

ASUS ProArt

Are un etaj de putere format din 16+1+2+2 faze, trei sloturi PCIe x16: două PCIe 5.0 și unul PCIe 4.0, iar pe partea de sloturi M.2, are cu unul în plus față de Z890 PRIME, adică cinci în total, dintre care unul PCIe 5.0 și restul PCIe 4.0. Chiar dacă și acestea sunt caracteristici de apreciat, ceea ce o face cu adevărat deosebită sunt cele două porturi Thunderbolt 5 de pe rear I/O și faptul că poți să te conectezi la o rețea de 10Gb prin Ethernet, pe lângă Wi-Fi 7 și Bluetooth v5.4.

Mai are o mulțime de funcții și caracteristici care o fac o adevărată bestie pentru productivitate și muncă, dar consider că toate acestea merită să fie menționate într-un material separat, pentru că mi-ar lua prea mult timp să le enumăr pe toate aici.

ASUS ProArt

N-am cum să termin segmentul despre ProArt Z890-Creator WiFi fără să menționez unul dintre cele mai importante lucruri legate de ea: aspectul său. Este printre cele mai frumoase plăci de bază de pe piață, cu o schemă de culori cu adevărat unică și pe care o poți recunoaște dintr-o mie. Este, pentru mine, cea mai frumoasă placă de bază din tot acest line-up, care se va potrivi extrem de bine într-un PC elegant, dar serios, cu o carcasă din lemn sau metalice.

În momentul de față nu am găsit placa ProArt Z890-Creator WiFi în niciun magazin de la noi, dar dacă ne ghidăm după prețul său de listă din SUA, cred că putem să ne așteptăm la un preț care să se învârtă în jurul sumei de 2.000 de lei atunci când ajunge și la noi.

ASUS TUF Gaming Z890-Pro WiFi

Dacă Z890 Prime este o placă dedicată publicului larg, iar ProArt este dedicată profesioniștilor, TUF Gaming este cea mai potrivită pentru gamerul de rând. Nu doar că arată foarte bine, grație heatsink-urilor solide și culorilor alese de ASUS, dar vine și cu tot ce ar putea să-și dorească un gamer de la o placă de bază, fără să fie nevoit să spargă pușculița.

ASUS TUF Gaming

Ea vine cu un etaj de alimentare solid, format din 16+1+2+1 faze, două sloturi PCIe x16, unul 5.0 și altul 4.0, un slot x4 și unul x1, o cantitate tocmai bună pentru orice nevoie ai avea. Pentru montarea de SSD-uri M.2, are patru sloturi acoperite de heatsink-uri robuste, care asigură temperaturi optime.

Nu cred că există vreun gamer care ar putea să se plângă de ce are de oferit această placă, atât pe partea de aspect, cât și pe partea de utilitate. E genul de placă care nu încearcă să impresioneze prin cantitatea de luminițe și culori flashy, ci prin raw performance și prin ce are de oferit publicului țintă.

ASUS TUF Gaming

Dacă aș fi în căutarea unui upgrade pentru PC-ul meu de acasă, nu aș ezita să iau în calcul opțiunea TUF Gaming Z890-Pro WiFi. Prețul de aproximativ 2.200 de lei nu mi se pare deloc exagerat pentru ceea ce oferă această placă de bază, chiar dacă sunt conștient că depășește bugetul alocat de mulți gameri atunci când sunt în căutarea unui motherboard.

ASUS ROG Strix Z890-F Gaming WiFi

Așa cum gama TUF este dedicată gamerilor de rând, produsele ROG Strix sunt dedicate profesioniștilor din domeniu. Fie că vorbim despre streamerii sau despre cei care au făcut o carieră din e-sports, ROG Strix Z890-F Gaming WiFi este o placă de bază ideală.

ASUS ROG

Chiar dacă nu reprezintă vârful de gamă al plăcilor de bază pentru gaming fabricate de ASUS, este totuși una dintre cele mai bune de pe piață la momentul actual și vine cu o tonă de enhancement-uri și caracteristici ce o fac să iasă în evidență.

Până să ajungem la acest aspect, totuși, mă văd nevoit să vorbesc despre design-ul ei, care o face să pară ceva ieșit direct dintr-un film SF. Are RGB din plin și suprafețe strălucitoare care reflectă culorile, făcând din ea un adevărat show de lumini. Chiar dacă mereu am preferat design-urile mai minimaliste, n-am cum să nu apreciez look-ul „punchy” și cool al plăcii, pe care îl consider un mare plus pentru cei care vor un build plin de luminițe și care să iasă în evidență în mulțimea de build-uri plictisitoare și generice.

ASUS ROG

Power stage-ul prezent aici este format din 16+1+2+2 faze și, spre deosebire de celelalte modele enumerate, ROG Strix Z890-F are doar două sloturi PCIe: un slot PCIe 5.0 x16 și unul PCIe 4.0 x16. Chiar dacă nu are la fel de multe sloturi de expansiune precum celelalte, nici nu are nevoie de mai multe, pentru că acestea își pierd relevanța atunci când ai o placă video uriașă, de genul unui RTX 4080, în sistem.

Apreciez faptul că ASUS a ales să investească resurse acolo unde contează cu adevărat, mai degrabă decât să ofere o mulțime de „useless features” care nu ar fi fost folosite oricum. Consider că acest lucru îi oferă un plus uriaș față de alte modele similare, care vin cu o mulțime de caracteristici irelevante în plus, ce cresc prețul produsului considerabil.

ASUS ROG

Diferența de preț între această placă și TUF Gaming Z890-Pro WiFi este de puțin peste 500 de lei și mi se pare meritată. Cât timp modelul TUF se adresează unui public mai larg, ROG Strix Z890-F acoperă nevoile unei nișe mult mai restrânse, motiv pentru care reușește să facă ceea ce își propune într-un mod mult mai eficient, fără să coste cât un rinichi.

Pentru a oferi mai mult context despre ele și despre caracteristicile cu care vin, am să vă las mai jos un tabel cu specificații tehnice suplimentare, pentru a înțelege mai bine care sunt trăsăturile ce le definesc și le diferențiază.

Model ASUS Prime Z890-P WiFi ASUS ProArt Z890-Creator WiFi ASUS TUF Gaming Z890-Pro WiFi ASUS ROG Strix Z890-F Gaming WiFi
Chipset Intel® Z890 Chipset
Procesoare Compatibile Intel® Core™ Ultra Processors (Series 2), LGA1851
Memorie 4 x DIMM slots, max. 192GB, DDR5 Support up to 8666+MT/s (OC),Non-ECC, Un-buffered ,Clocked Unbuffered DIMM (CUDIMM) 4 x DIMM slots, max. 192GB, DDR5 Support up to 9066+MT/s (OC), Non-ECC, Un-buffered and Clocked Unbuffered DIMM (CUDIMM) 4 x DIMM slots, max. 192GB, DDR5 Support up to 9066+MT/s (OC), Non-ECC, Un-buffered ,Clocked Unbuffered DIMM (CUDIMM) 4 x DIMM slots, max. 192GB, DDR5 Support up to 8600+MT/s (OC), Non-ECC, Clocked Unbuffered DIMM (CUDIMM)
Grafică

1 x DisplayPort

1 x HDMITM port

1 xIntel®Thunderbolt™ 4 port (USB Type-C®)

1 x HDMI™ port

2 x Intel®Thunderbolt™ 5 ports (USB Type-C®)

1 xIntel®Thunderbolt™ 4 ports (USB Type-C®)

1 x DisplayPort

1 x HDMI™ port

2 xIntel®Thunderbolt™ 4 ports (USB Type-C®)

1 x DisplayPort

1 x HDMI® port

2 xIntel®Thunderbolt™ 4 ports (USB Type-C®)

Sloturi PCIe

1 x PCIe 5.0 x16 slot

2 x PCIe 4.0 x16 slots (support x4 mode)

1 x PCIe 4.0 x16 slot (supports x1 mode)

2 x PCIe 5.0 x16 slots

1 x PCIe 4.0 x16 slot

1 x PCIe 5.0 x16 slot

1 x PCIe 4.0 x16 slot (supports x4 mode)

1 x PCIe 4.0 x4 slot

2 x PCIe 4.0 x1 slots

1 x PCIe 5.0 x16 slot (supports x16 or x8/x4/x4 modes)

1 x PCIe 4.0 x16 slot (supports x4 mode)

Stocare

4 x M.2 slots

4 x SATA 6Gb/s ports

5 x M.2 slots

4 x SATA 6Gb/s ports

4 x M.2 slots

4 x SATA 6Gb/s ports

5 x M.2 slots

4 x SATA 6Gb/s ports

Placă de rețea Ethernet 1 x Realtek 2.5Gb Ethernet 1 x Marvell® AQtion 10Gb Ethernet

1 x Intel® 2.5Gb Ethernet

1 x Intel® 2.5Gb Ethernet 1 x Intel® 2.5Gb Ethernet
Wi-Fi Wi-Fi 7
Bluetooth Bluetooth® v5.4
USB pe I/O 1 x Thunderbolt™ 4 port

(1 x USB Type-C®) 1 x USB 10Gbps port (1 x Type-A)

2 x USB 5Gbps ports (2 x Type-A)

4 x USB 2.0 ports (4 x Type-A)

 2 x Thunderbolt™ 5 ports (2 x USB Type-C®)

1 x Thunderbolt™ 4 port (1 x USB Type-C®)

6 x USB 10Gbps ports (6 x Type-A )

1 x USB 2.0 port (1 x Type-A )

 2 x Thunderbolt™ 4 ports (2 x USB Type-C®)

6 x USB 10Gbps ports (6 x Type-A)

 2 x Thunderbolt™ 4 (2 x USB Type-C®)

6 x USB 10Gbps ports (4 x Type-A +)

1 x USB Type-C® + 1 x USB Type-C® with up to 30W PD Fast-charge)

4 x USB 5Gbps ports (4 x Type-A)

2 x USB 2.0 ports

Sunet Realtek 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC Realtek ALC1220P 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC Realtek ALC1220P 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ALC4080

Concluzie

Cred că, până în acest punct, toată lumea și-a dat seama că avem de-a face cu modele complet diferite, fiecare dintre ele încercând să acopere nevoile unui segment diferit din piață. Avem modele pentru cei care își doresc să obțină cele mai bune performanțe, fie în gaming, fie în productivitate, cum ar fi cel ProArt sau ROG, dar și modele pentru cei care au un buget redus sau, pur și simplu, nu au nevoie de la fel de multe caracteristici high-end, cum este cazul modelelor TUF și PRIME.

Chiar și așa, le recomand pe toate în egală măsură, pentru că sunt sigur că își vor face treaba cum trebuie și că nu vor dezamăgi. Per total, pot spune că sunt bine construite și că reușesc să îndeplinească toate nevoile potențialilor clienți.

Articole asemanatoare

Back to top button