Legale în unele țări, noile plăcuțe de înmatriculare digitale au apărut ca o soluție pentru mesaje personalizate și chiar de folosit cu rolul de antifurt, permițând proprietarului să declanșeze de la distanță afișarea unei alerte de tipul „mașină furată”, dacă nu-și mai găsește autoturismul la locul de parcare.
Doar că tehnologia modernă vine cu unele… tentații. Cum ar fi posibilitatea ca respectiva plăcuță de înmatriculare, în esență un afișaj digital, să fie „convinsă” să afișeze la comandă alt număr de înmatriculare decât cel atribuit autoturismului respectiv. Spre exemplu, atunci când plănuiești să dai o fugă până la munte ignorând toate limitele de viteză de pe traseu. Tu conduci, iar proprietarul autoturismului căruia i-ai „împrumutat” numărul de înmatriculare rămâne să suporte consecințele, eventual, ajungând să se lupte în tribunal pentru anularea amenzilor de circulație primite una după alta.
Se întâmplă în Statele Unite, unde plăcuțele de înmatriculare personalizabile digital au fost cumva aprobate pentru comercializare în câteva state, iar odată ce sunt procurate pot fi folosite pe tot teritoriul SUA. În mod normal, opțiunea de personalizare este asigurată prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, numai după ce cumpărătorul și-a înregistrat și confirmat numărul real de înmatriculare. Astfel poți face doar anumite ajustări, cum ar fi afișarea unui anume text deasupra numărului de înmatriculare în clar, dar nu să ascunzi sau să înlocuiești ad-hoc numărul de înmatriculare. Spre exemplu ”Mașină furată, apelați 911”.
Doar că, ce să vezi, un grup de hackeri a dezvoltat un „jaibreak” care permite accesarea pentru configurare directă a respectivei plăcuțe de înmatriculare, în esență un ecran e-ink, ocolind orice restricții impuse de producătorul echipamentului.
Josep Rodriguez, cercetător la firma de securitate IOActive, a dezvăluit că plăcuțele de înmatriculare digitale vândute de Reviver, deja aplicate pe 65.000 de autoturisme aflate în circulație pot fi reprogramate îndepărtând un autocolant de pe spatele plăcii și atașând un cablu la conectorii interni. Circulat pe internet, firmware-ul deblocat poate fi astfel rescris în câteva minute. Apoi plăcuța de înmatriculare va accepta comenzi prin Bluetooth de la o aplicație pentru smartphone pentru a-și schimba instantaneu afișajul, afișând orice caracter sau imagine.
Plăcuțele astfel modificate permit șoferilor să evite orice sistem care depinde de numerele plăcuțelor de înmatriculare pentru aplicare sau supraveghere, de la taxe de drum până la depășirea vitezei și bilete de parcare, până la cititoare automate de plăcuțe de înmatriculare pe care poliția le folosește pentru a urmări suspecții dați în urmărire.
„Puteți pune orice doriți pe ecran, ceea ce utilizatorii nu ar trebui să poată face”, spune Rodriguez. „Imaginați-vă că treceți printr-o cameră de viteză sau dacă ești un criminal și nu vrei să fii prins.”
Și mai rău, Rodriguez subliniază că o plăcuță de înmatriculare cu jailbreak poate fi schimbată nu doar cu un număr arbitrar, ci și cu numărul altui vehicul – al cărui șofer ar primi apoi toate amenzile și eventual, deveni suspect în anchete pentru fapte criminale comise de cealaltă persoană.
„Dacă poți schimba numărul plăcuței de înmatriculare oricând dorești, poți provoca tot felul de incidente la volan, rămânând anonim”, spune Rodriguez.
Și mai grav este că producătorul Reviver nu are nicio modalitate de a corecta problema cu o simplă actualizare de software. Plăcuțele cu Jailbreak rămân deblocate definitiv: „Este o mare problemă pentru că acum aveți mii de plăcuțe cu această problemă și ar trebui să schimbați hardware-ul pentru a-l remedia”, spune el.
Cel mai probabil, autoritățile americane vor fi nevoite să retragă autorizația de folosire pentru plăcuțe de înmatriculare digitale, demonstrate a fi vulnerabile în fața tentativelor de hacking și folosire abuzivă.
Având în vedere diferențele de aspect și formatul plăcuței de înmatriculare pentru SUA, este puțin probabil ca astfel de „gadgeturi” să fie folosite de șoferii din România. Totuși, probabil că echipajele de poliție ar trebui informate despre noul pericol și instruite să trateze cu suspiciune orice plăcuță de înmatriculare care nu arată „cum trebuie”.