ȘtiriTech&IT

Va fi Galaxy S25 mai bun decât Galaxy S24? Probabil că da, doar că în alte moduri decât te așteptai

Galaxy S25 ar putea fi la fel ca Galaxy S23, adică acel smartphone pe care îl cumperi o dată și apoi te ține mult și bine: vine cu procesor Qualcomm pe toate versiunile, design rafinat după generații succesive și software ajuns deja la a doua generație pe partea de AI. Ceea ce nu poate fi spus de alți mari jucători din industrie, cum ar fi marele rival Apple.

De ce să începem cu S23, vorbind despre S24? Pentru ca a fost una dintre cele mai iubite serii de S-uri din întreaga istorie a acestei game. S23 a fost telefonul Samsung aproape perfect. După multă vreme venea cu procesoare Snapdragon pe toate modelele din gamă, in toate regiunile lumii, fără discriminări și fara Exynos.

Galaxy S25

Adică exact așa cum au cerut fanii, care erau „un pic” nemulțumiți după rateuri succesive unde s-au ales cu altfel de experiență decât și-ar fi dorit. Așadar Snapdragon all-in și o serie de telefoane foarte bine făcute, unitară și demonstrabil foarte fiabil. Cine a cumpărat Galaxy S23 nu a avut motive să regrete decizia. Iar cei care detin unul și acum, știu din oficiu că îi va tine/mult și bine. Iar dupa S23 a venit la inceputul acestui an S24, o serie care are fără îndoială meritele ei, dar care a fost perceputa de o parte importantă a utilizatorilor diehard de Samsung, doar ca un update incremental al lui S23. Și din unele puncte de vedere, așa a si fost.

Designul nu s-a schimbat notabil de la S23 la S24, spre dezamăgirea capetelor înfierbântate care așteaptă o revoluție in fiecare an, camerele au rămas aproape aceleași, la fel si ecranele. Cu alte cuvinte, Samsung nu a reinventat mersul pe jos si apa calda de la o serie la alta. Mai mult, anumite alegeri ale companiei au fost considerate de catre unii chiar un downgrade.

Pe modelul Ultra, zoom-ul optic al camerei telephoto a fost redus de a 10x la 5x, iar argumentele insistente ale coreenilor cum ca înjumătățirea focalei a fost compensata cu gimmick-uri inteligente pentru a obține o imagine de calitate similara sau superioara, nu i-au convins pe prea multi. Tot la capitolul mici schimbări, de data asta de partea buna, a fost rama din titan in loc de aluminiu, dar si asta a fost perceputa de către unii doar ca o imitare a deciziilor constructive luate de Apple cu iPhone 15.

Așadar din punct de vedere al specificaților tradiționale, in special de design si construcție, S24 nu a fost considerat un salt fata de S23, ci mai degrabă un update. Și partea de motorizare a consemnat o dezamăgire pentru utilizatorii europeni, când Samsung a ales ca-n aceasta regiune sa folosească un procesor Qualcomm doar pentru varianta de vârf, Ultra, si propriul Exynos 2400 pentru celelalte doua modele din serie. Iar aici lanțul de iubire s-a cam rupt, chiar daca Samsung au folosit unul dintre cele mai bune procesoare produse de ei vreodată, diferențele fata de Snapdragon-ul echivalent nefiind mari. Dar din toate aceste motive, multi au ales sa nu facă un upgrade, iar alții s-au bucurat de preturile mai mici de care a beneficiat seria S23 o perioada, calculând corect că S23 avea sa rămână un telefon foarte bun pentru încă o bucata de vreme destul de îndelungată.

Dacă la toate astea mai punem la socoteala si suportul record-breaking de vreo 7 ani al celor de la Samsung pentru modelele lor din seria S, atunci păstrarea sau chiar achiziția unui S23 nu mai pare o idee atât de proastă. Dar indiferent ca le place sau nu fanilor die hard, seria S24 a avut niște calități incontestabile. Si probabil cea mai importanta dintre ele este aceea ca a fost primul telefon AI lansat vreodată, si asta nu doar înaintea tuturor celorlalți producători Android, ci si in fata rivalilor Apple, cu aproape 9 luni de zile.

Iar de atunci și până în prezent, S24 rămâne primul telefon AI pur sânge din istorie, ceva ce nu poate schimba nimeni. Chiar dacă Galaxy S24 a fost pentru Samsung platforma de testare pentru funcțiile AI, până la urmă experimentul a reușit. S24 a pionierat această direcție de incorporare a acestor capabilități de inteligenta artificiala in însăși structura software a telefonului. Iar Galaxy AI a progresat substanțial in acest an de zile de la lansarea sa odată cu seria S24.

Modul in care Samsung au reușit sa integreze AI pe S24 a fost unul inspirat si reușit, integrarea fără cusur si felul in care lucrează aceste funcții AI cu hardware-ul telefonului este excelent. Pe parcursul acestui an, rollout ul capabilităților AI noi a fost permanent si a îmbunătățit constant experiența: traducere in timp real, in si din diverse limbi in numeroase aplicații din ecosistem, sumarizare, concepere si redactare de mail-uri si notițe, editare avansata de imagine, notificări inteligente sau arta AI, in sensul de sketch-uri ce pot fi cu ușurința transformate in imagini artistice.

Dacă până și eu, care am două mâini stângi si alea rare, am putut sa schițez chestii pe care mai apoi AI ul le-a finisat magistral, atunci oricine poate. Samsung au monitorizat îndeaproape acest progres, iar îmbunătățirile au venit constant. Aceste îmbunătății s-au regăsit in toate cotloanele interfeței, de la notificări si pana la aplicațiile foto sau video, si de la mesagerie pana la securitate. Iar seria S24 a fost in centrul acestei revoluții.

Peste toate astea, s-au mai adăugat si funcții terțe de pe la Google de exemplu, cum este acel excelent si util Circle to Search, sau asistentul inteligent Gemini. Si desigur, nu te oprește nimeni sa-ti instalezi un ChatGPT sau orice altceva consideri ca ti-ar fi necesar. Iată deci tot atâtea motive de praise pentru seria S24, chiar daca ele nu se încadrează in ceea ce așteaptă fanii in mod tradițional.

Sigur, toate aceste extra-uri AI nu sunt încă la un nivel de adopție atât de mare încât sa influențeze decisiv vânzările unui telefon, așa cum probabil si-ar fi dorit Samsung, dar asta nu scade din meritele reale ale acestei serii. În vară au venit si modelele pliabile cu un update de interfață, OneUI 6.1.1, si cu alte câteva funcții AI specifice, dar nimic din toate astea nu ar fi fost posibil fără contribuția seriei S24. Si din perspectiva fiabilității, S24 stă foarte bine.

Chiar daca din punct de vedere al criteriilor tradiționale de design, construcție sau putere brută, n-a fost cea mai strălucitoare lansare Samsung, din punct de vedere al factorului fluture proof, daca ești posesor al oricăruia dintre modelele din aceasta serie, poți sa fii sigur ca telefonul ala te va tine fără probleme încă măcar 3-4 ani de acum încolo. Iar daca S25 va fi mai spectaculos sau încă si mai capabil din punct de vedere al inteligentei de la bord, se va datora in primul rând si acestei serii S24, prima care a sărit in trenul asta al inteligentei artificiale.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button