AMD RX 7800 XT + Gigabyte M27QX – un combo perfect pentru gaming 2K, fără să spargi pușculița
Este adevărat că piața plăcilor video este destul de competitivă în acest moment. Și chiar dacă nu oferă cele mai bune performanțe în jocurile cu ray-tracing, modelele celor de la AMD sunt o ofertă foarte greu de refuzat, dacă iei în calcul prețul pe care îl plătești comparativ cu competiția. Un exemplu foarte bun este RX 7800 XT, iar modelul GIGABYTE Gaming OC pe care îl avem azi în teste este o placă video extrem de corectă și de atractivă, dacă ești un gamer care vrea cel mai bun bang for the buck.
Dar trăim niște vremuri diferite, și climatul plăcilor video s-a schimbat încet dar sigur în ultimii ani. Ce vreau să zic este că, deși puterea brută și caii putere de sub capotă încă sunt importanți, tehnologiile auxiliare care le însoțesc cântăresc din ce în ce mai mult, și AMD au o suită de funcții dedicate îmbunătățirii performanței în jocuri. Vorbesc, bineînțeles, despre FSR, care deși nu este liderul în materie de calitate a imaginii, are câteva atuuri pe care competitorii au ales să le ignore.
În primul rând, FSR (și toate celelalte artificii care alcătuiesc suita) este open-source, deci oricine poate accesa codul sursă. Pentru mine și pentru tine, cei care ne jucăm jocurile și nu ne pasă prea mult de partea de dezvoltare din spate, nu prea ne dă pe spate, dar formatul open-source înseamnă că cineva care crează jocurile pe care noi le iubim poate implementa mai ușor FSR, și foarte multe dinte titlurile moderne suportă asta.
Dar ce e mai exact FSR? Ca să nu zăbovim prea mult aici, pe scurt FSR este un sistem de upscaling care randează imaginea la o rezoluție mai mică decât cea nativă a monitorului tău ca mai apoi să fie adăugate detaliile lipsă de către un algoritm inteligent. Asta se traduce într-o performanță mai bună fără un impact vizual negativ prea mare, dar dacă vrei cât mai multe FPS-uri cu putință, AMD Fluid Motion Frames (zis și AFMF) e aici pentru tine.
În mare, AFMF, ajuns deja la cea de-a doua generație, funcționează într-un mod relativ simplu dar cu un impact mare, iar sistemul interpolează cadre intermediare generate bazat pe ce s-a întâmplat în scenă înainte, pentru o performanță mult mai bună. Partea cea mai mișto este că AFMF este o soluție ce rulează la nivel de driver deci, în teorie, ar trebui să meargă brici în orice joc. Desigur, sunt și titluri care suportă FSR 3, acolo unde algoritmii sunt mai optimizați și calitatea imaginii încă și mai bună, dar faptul că nu ești limitat și că poți crește performanța oricărui titlu dorești tu este un plus mare, pe care mulți gameri îl vor adora.
Acum că am trecut rapid prin revistă metodele prin care poți beneficia de niște cadre pe secundă extra, e vremea să vorbim mai multe despre placa video care le randează, mai exact RX 7800 XT. La prețul de 2.700 de lei o putem clasifica drept o placă grafică mid-range, dar să nu lăsați prețul rezonabil să vă păcălească. Pentru banii ăștia primești un GPU care ține piept oricărui joc modern, și te poți juca fără nici cea mai mică problemă titluri solictante gen Cyberpunk 2077 sau Indiana Jones and the Lost Crown la rezoluție 2K.
Și ca să înțelegeți despre ce vorbesc, am aruncat placa asta în platforma noastră de test, echipată cu un procesor Ryzen 9 7950X și 32GB RAM DDR5, și am conectat-o la un super monitor, tot de la GIGABYTE, mai precis modelul M27QX. Așa cum îi spune și numele, avem în față un ecran de 27 de inch, o diagonală considerată drept standardul pentru gameri, iar rezoluția este 2560 x 1440, adică sweetspot-ul în materie de calitate a imaginii și performanță.
Înainte să trecem la rezultatele propriu-zise, vreau să ne mai aplecăm puțin asupra monitorului și ce știe el să facă. Și în primul rând merită menționat că ăsta e primul monitor de gaming din lume cu switch KVM, deci poți controla mai multe dispozitive cu aceleași periferice. Asta e deosebit de util în cazul în care, pe lângă PC-ul tău de gaming mai ai și un laptop de pe care lucrezi.
Apoi, panoul. Este un IPS, deci te poți aștepta la timpi de răspuns foarte buni (1ms) și ghosting aproape insesizabil, totul în timp ce rata de refresh de 240Hz ar trebui să-i satisfacă și pe cei mai exigenți dintre jucătorii de titluri competitive. În plus, suportul pentru HDR nu lipsește, cu certificare VESA Display HDR400 la bord, deci poți profita de gama dinamică mai largă atât în jocurile care suportă asta, cât și atunci când vine vorba de vizionat filme sau seriale.
În rest, calitatea imaginii este foarte bună. Nu e un monitor profesionist pentru creație și nici nu vrea să fie asta, dar e bine de știut că, grație acoperirii a spectrului de culori DCI-P3 de 94%, monitorul ăsta e și rezonabil de precis dacă plănuiești să mai editezi câte o poză sau un clip video din când în când. Vine la pachet și cu un set de boxe de 2W fiecare, nimic spectaculos dar îți faci treaba cu ele dacă te-ai săturat să stai cu căștile pe cap dar vrei totuși să auzi ce se întâmplă pe ecran.
Ce am apreciat în trecut la monitoarele GIGABYTE, și se pare că nici cel de față nu e o excepție, este standul și cât de ajustabil este. Indiferent de înălțimea biroului sau poziția ta pe scaun, poți așeza monitorul încât să vezi perfect datorită sistemului bine gândit care îți permite să reglezi atât înălțimea, cât și tilt-ul. Pe lângă asta, standul în sine este robust și monitorul nu se bălăngăne atunci când scrii pe tastatură iar amprenta pe birou e mult mică decât la alte modele de la alte brand-uri, deci nu ai nevoie de cine știe ce loc liber. În acest moment am găsit monitorul online pentru prețul de plus-minus 1.700 de lei, un scor deloc rău ținând cont de ce oferă.
Acum că am dat toate astea la o parte, hai să discutăm jocuri. Și începem cu Cyberpunk 2077, un titlu care, deși s-a lansat inițial în 2020, numeroasele update-uri aduse de-a lungul timpului au îmbunătățit masiv grafica. Ba mai mult, este un joc de care oamenii încă sunt foarte interesanți, așa că am decis că e un candidat bun pentru început.
Iar cu setările date pe High la rezoluție 2K am obținut o medie de 65 FPS, fără FSR. Dacă activăm și upscaler-ul și îl setăm pe Quality lucrurile stau încă și mai bine, cu un average de 92 FPS, totul în timp ce imaginea arată foarte bine, așa că nu văd prea multe motive pentru care nu ai activa FSR. Cu tot cu Fluid Motion Frames am obținut lejer peste 110 FPS, iar input lag-ul de obicei asociat cu tehnica asta de interpolare de cadre intermediare era aproape insesizabil grație AMD Anti-Lag, o tehnologie care optimizează pipeline-ul de randare pentru un timp de răspuns cât mai bun.
Next up, în Indiana Jones and The Lost Crown, unul dintre cele mai arătoase, dar totodată printre cele mai greu de rulat jocuri de pe piață, RX 7800 XT s-a descurcat grozav, cu o medie de 75 FPS la setările maxime. De menționat aici este faptul că, deși la momentul scrierii acestui articol jocul nu are suport pentru FSR, dezvoltatorii au confirmat că lucrează din greu la asta și că un viitor update va include și funcțiile de la AMD, deci e doar o chestiune de timp. Oricum ar fi, jocul merge foarte ok și așa, și dacă vrei să te bucuri și tu de ultima mare lansare din 2024, poți sta liniștit știind că noua ta RX 7800 XT face față fără probleme.