ȘtiriTech&IT

Japonia este una dintre ultimele țări care declară victoria împotriva floppy disk

Parcă nu a fost chiar atât de demult nici pe la noi, când ANAF-ul și alte autorități de care nu poți scăpa solicitau trimiterea documentelor în format electronic, pe floppy disk. Ei bine, nu eram singurii, Japonia prelungind „agonia” dischetelor până în anul 2024, cu prevederi legale cale obligau folosirea acestora în mai mult de 1000 de situații.

Abia acum, când poți cumpăra un stick USB cu de peste 1000x capacitatea de stocare pentru nu mai mult de un dolar poți considera că elegantul floppy disk este de domeniul istoriei, de aceeași părere fiind și autoritățile din Japonia care tocmai ce au anunțat o victorie decisivă în reformarea aparatului legislativ, eliminând definitiv dischetele din procesul birocratic.

Totul a pornit în 2021, când un politician cunoscut drept domnul Kono declarase „război” dischetelor, promițând să elibereze contribuabilii de povara acestora. Și aproape trei ani mai târziu, chiar a reușit. Bonus, a fost eliminată și cerința trimiterii comunicărilor oficiale prin fax, o altă tehnologie arhaică pentru care tot mai puțini contribuabili dețin încă mijloacele tehnice necesare.

Deși era percepută ca o mare putere tehnologică, Japonia a rămas mult în urmă cu transformarea digitală prin care a trecut restul lumii, cultura și tradițiile locale încurajând o rezistență profundă la schimbare. De exemplu, faxurile au fost până de curând mai populare decât e-mailurile, ideea că mesajele trimise pe această cale sunt mai greu de interceptat și cumva mai personale. Iar planurile anterioare de a elimina aceste aparate din birourile guvernamentale au fost abandonate din cauza respingerii.

Anunțul a fost larg discutat pe rețelele de socializare japoneze: ”Guvernul încă mai folosește dischete? E atât de depășit… Presupun că sunt doar plini de bătrâni.”

Comentariile altora au fost mai nostalgice: ”Mă întreb dacă dischetele vor începe să apară pe site-urile de licitații”, a scris un utilizator.

Create în anii 1960, dispozitivele de stocare cu formă pătrată au ajuns demodate începând cu anii 1990, odată cu apariția CD-urilor înregistrabile iar apoi, dispozitivele USB Flash. Sony, ultimul producător de floppy disk-uri și-a încheiat producția în 2011, utilizatorii și instituțiile care folosesc aceste dispozitive de nevoie ajungând să vâneze stocuri rămase nevândute și în cele din urmă să le plătească la suprapreț.

Înapoierea tehnologică a Japoniei nu se oprește aici. În continuare rămân numeroase documente oficiale care trebuie aprobate folosind ștampile personale sculptate, numite hanko, eforturile guvernului de a le elimina treptat lovindu-se de reticența administratorilor de companii, care privesc ștampilele fizice ca pe simboluri de statut/mândrie profesională.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Nu tin minte cand am folosit ultima oara un floppy si desi lucrez in domeniu nu am idee cum as putea monta un floppy pe computerele moderne. Comanda de interfete specializate realizate la comanda?! Floppy pe USB?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button