![VR lollipop](/wp-content/uploads/2024/12/VR-lollipop-1-780x470.jpg)
Denumit VR lollipop, dispozitivul de tip acadea electronică promite să recreeze orice gust indicat în conținutul pe care îl vizionezi pe video, cu mențiunea că experiența va fi și mai completă în modul VR.
Am mai auzit despre „inovații” menite să transforme experiența virtuală într-una aproape reală. Spre exemplu, unii entuziaști au experimentat cu dispozitive precum Kissenger, un accesoriu smartphone care promitea să recreeze experiența unui „sărut real” la distanță. Iar în unele studiouri de cinema spectatorii au fost stropiți cu apă, combinații de mirosuri și chiar „pârliți” cu sisteme menite să recreeze explozii și incendii reale.
Dar cum e cu gustul? O “VR lollipop” ar putea avea succes nebun nu doar în rândul amatorilor de senzații tari, dar și aceia care vor să recreeze la comandă orice fel de gust sau experiență de degustare, fără nevoia unei vizite la cel mai apropiat lanț fast-food.
Potrivit echipei de cercetători, acadeaua VR îți va permite să guși în realitate virtuală, mixând până la nouă arome diferite.
Pentru și mai mare efect, aromele simulate pot fi combinate cu mirosuri pentru a face senzația de gust să se simtă reală, explică oamenii de știință. Dar în actuala formă experimentală, acadeaua este de fapt o pungă cu microperforații prin care sunt eliberate diferite geluri, reprezentând arome de bază. Aceste geluri conțin substanțe chimice care, atunci când sunt amestecate cu saliva utilizatorului, pot simula aromele intenționate a fi redate în experiența VR.
Simplă în teorie, VR lollipop poate simula diferite gusturi care includ zahăr, sare, acid citric, cireșe, fructul pasiunii, ceai verde, durian, lapte și grapefruit. Fiecare aromă este eliberată printr-un mic curent electric care trece prin diferitele geluri. Cercetătorii susțin că dozajul de aromă furnizată se bazează pe cantitatea de tensiune aplicată. Practic, tehnologia este foarte asemănătoare unei cartele de imprimată inkjet, care poate doza cu o precizie remarcabilă cantitatea de cerneală depozitată în pagină.
Potrivit teoriei, multe arome pot fi obținute prin amestecare, recreând tot felul de gusturi și senzații.
Potrivit echipei de cercetători, tehnologia ar putea fi în special benefică la cumpărături online (ex. ajutându-te să alegi un anume sortiment de pizza sau parfum), simulări educaționale și chiar teste de gust efectuate de medici.
Există, evident, mult potențial pentru așa ceva, mai ales că aplicațiile de realitate virtuală continuă să aibă priză la publicul curios. Totuși, oare câți dintre voi ar accepta în mod repetat un dispozitiv de tip VR lollipop, extensie a căștii VR, în cavitate bucală? Doar pentru ca experiența obținută în VR să fie cât mai completă.