ReviewsPCTECH

SteelSeries Apex Pro (2024) – Switch-uri ajustabile și ecran OLED într-un format limitat de fir (review)

Pot să fac pariu că o bună parte din cei care citesc acum acest material se consideră gameri și că, pe lângă asta, sunt foarte mulți dintre aceștia care aleg să se bucure de jocuri exclusiv pe un PC. Ei bine, dacă te încadrezi în această categorie, probabil știi bine cât de greu este să decizi ce tastatură să cumperi atunci când cea veche e la capătul puterilor.

Există zeci, ba chiar sute de variante valide de luat în considerare, și fiecare încearcă să ofere ceva diferit sau să fie mai „cu moț” față de celelalte. Fie că vorbim despre switch-uri, design sau preț, sunt o tonă de factori care pot să te facă să consideri un anumit model drept cel care ți s-ar potrivi cel mai bine.

Totuși, chiar și în această mare consumeristă de periferice RGB, există un nume care mereu pare să iasă la suprafață drept unul dintre cele mai bune. Nu cred că e prima dată când spun că sunt un fan al SteelSeries și că în setup-ul meu de acasă se găsesc mai multe obiecte ce poartă logo-ul lor, dar asta nu înseamnă că mă abțin să-i critic atunci când este cazul.

That being said, acesta nu este cazul azi, pentru că tastatura despre care vreau să vorbesc, și anume cea mai nouă iterație de Apex Pro, este considerată de o bună parte a comunității pasionaților de gaming și e-sports una dintre cele mai bune opțiuni de pe piață la momentul de față.

SteelSeries Apex Pro

Design

Spre deosebire de versiunile anterioare de Apex Pro, iterația curentă nu dispune de o versiune de 60%, ci doar de cea Ten-Keyless (care se întâmplă să fie preferata mea), și de cea full-sized clasică, cu Num-Pad inclus. Nu pot spune că mă deranjează lipsa versiunii de 60% prea mult, deoarece sunt genul de om care nu prea poate să trăiască fără Alt+F4 sau butonul de Delete, dar consider că ar fi fost drăguț să existe o variantă pentru cei care își doresc o tastatură cu un footprint redus.

De dragul discuției și ca să ies puțin din zona mea de confort, azi o voi folosi pe cea full-sized, care, chiar dacă este ceva mai mare decât sunt eu obișnuit, s-a simțit destul de bine încă de când am pus mâna pe ea pentru prima dată. Chiar dacă este ceva mai groasă decât alte modele similare, acest lucru este cauzat de sumedenia de straturi de material de sound dampening și de stabilizare a switch-urilor.

Personal, n-am cum să zic că m-a deranjat prea mult acest aspect, mai ales din moment ce nu are o greutate exagerată, având mai puțin de 1,5 kg. Atât materialul din care sunt făcute keycap-urile, cât și cel al corpului tastaturii în sine, se simte bine la atingere, și este foarte ușor să-ți dai seama că nu este vorba despre un plastic ieftin, deci n-ar trebui să-ți faci griji dacă îți cade din greșeală pe jos.

SteelSeries Apex Pro

Nici backlight-ul RGB nu m-a dezamăgit deloc, și chiar pot spune că mi-a plăcut sistemul de iluminare al tastelor și modul în care acesta a fost implementat. Acoperă un spectru uriaș de culori și este foarte ușor de customizat în software-ul GG, specific SteelSeries.

Tot din GG se poate controla și customiza imaginea ilustrată pe ecranul OLED, care poate să servească și ca un control center on the go, din care poți să activezi Rapid Trigger, să controlezi switch-urile și multe altele fără să trebuie să ieși din joc.

Pentru mine, acest ecran OLED este un selling point uriaș pentru această tastatură, și nu doar pentru că arată genial, ci și pentru toată utilitatea pe care o oferă. Chiar dacă nu e singurul model care are un display atașat pe care poți să-l găsești, n-am cum să nu apreciez atât utilitatea, cât și factorul de coolness al ecranului OLED.

N-am să o lungesc mai mult de atât, chiar dacă aș putea să filosofez despre cum mi se pare mie că arată noua tastatură Apex Pro timp de ore întregi. Există un lucru pe care mai vreau să-l spun, totuși, și acela este că această tastatură dispune de o versatilitate cum mai rar găsești, mulțumită culorii sale și wrist rest-ului sleek cu care vine.

SteelSeries Apex Pro

Practic, poți să o faci să arate ca o tastatură old school de birou în doi timpi și trei mișcări atunci când îi dezactivezi backlight-ul și alegi o funcție ceva mai convențională pentru ecranul OLED, sau ca cea mai mișto tastatură de gaming, când dai RGB-ul în blană și setezi un GIF pe ecranul de pe margine.

Switch-uri și experiență de utilizare

Pentru noul Apex Pro, SteelSeries a mers pe cea mai nouă versiune a switch-urilor Omnipoint, mai exact, Omnipoint 3.0, care se disting de switch-urile mecanice clasice prin sistemul magnetic folosit pentru a detecta fiecare apăsare de tastă.

Acestea nu doar că sunt mai rezistente în timp decât switch-urile uzuale, dar oferă și un control superior. Cu Omnipoint 3.0, poți să controlezi punctul de acționare al tastelor din software-ul GG, deci poți să-ți setezi cursa tastelor după bunul plac.

M-am jucat ceva vreme cu această caracteristică și pot spune că o consider o bilă albă uriașă pentru Apex Pro. Mi-am găsit sweetspot-ul perfect pentru jocuri, dar și pentru scris, mai rapid decât mă așteptam, și am folosit tastatura atât pentru muncă; de fapt, chiar asta este tastatura de pe care scriu acest material, dar și cea pe care am folosit-o în majoritatea jocurilor în ultimele zile.

SteelSeries Apex Pro

N-am cum să trec mai departe fără să menționez faptul că SteelSeries nu sunt singurii care au switch-uri cu care poți modifica cursa tastelor, pentru că în ultimul timp am văzut din ce în ce mai multe branduri care vin cu tehnologii similare, dar consider că ei sunt cei care o fac cel mai bine.

Atât sunetul tastaturii, cât și felul în care se simt tastele atunci când le apeși sunt lucruri greu de comparat cu alte modele, și zic asta în sensul bun. Switch-urile prelubrifiate și padding-ul de sound dampening le fac să fie silențioase și foarte uniforme atunci când vine vorba de cum se simt, chiar și în puncte diferite de acționare.

Pot spune că este o adevărată plăcere să te joci pe tastatura asta, și asta vine din partea unui om care a testat zeci de tastaturi în ultimele luni și care nu se lasă surprins ușor de ceea ce poate să ofere una, fie ea și una high-end, cum este modelul de față.

Concluzii și preț

Până acum am vorbit doar de bine despre tastatură, însă există și un lucru care m-a scos puțin din pepeni. Acela este faptul că nu există opțiunea de tastatură full-sized wireless, ci doar TKL wireless, ceea ce m-a deranjat într-o oarecare măsură cât timp o foloseam. Da, pot să număr pe degetele de la o mână momentele în care chiar aș fi avut nevoie ca tastatura să fie wireless, pentru că nu stau să o mut prea des de pe birou, dar în valoare de gamer perfecționist care își dorește un setup cât se poate de clean, acel cablu în plus de pe masă m-a zgâriat puțin pe creier.

SteelSeries Apex Pro

Dacă alegi să mergi pe varianta Ten-Keyless, care, așa cum am zis și la început, se întâmplă să fie și formatul meu preferat, poți să alegi varianta wireless, care este cu aproximativ 250 de lei mai scumpă decât cea pe fir. You lose some, you win some.

Că tot am menționat prețul, acesta începe de la 250 de euro, cât costă cea TKL wired, și ajunge la 290 pentru cea TKL wireless. Nu este un model ieftin, ba chiar se încadrează în categoria de keyboard-uri high-end, deci nu pot spune că este un model dedicat maselor, ci unei nișe de consumatori care știu bine ce își doresc și sunt dispuși să plătească sume destul de mari pentru un extra de performanță.

Chiar și în rândul tastaturilor high-end, Apex Pro pare să aibă o personalitate ceva mai bine definită și am să o clasez liniștit în top cinci cele mai bune tastaturi de gaming existente în acest moment. N-am avut nici măcar un moment în care să mă facă să-mi doresc mai mult de la ea sau să nu mă surprindă cu vreo funcție interesantă.

Dacă ești un gamer înrăit care vrea să-și ducă experiența de joc la următorul nivel sau un profesionist care este în căutarea unei tastaturi noi, go for it. Pentru mine, SteelSeries au dovedit încă o dată că nu se joacă atunci când vine vorba de periferice și că-și merită cu vârf și indesat rolul de jucători de top pe piață.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button