Reviews

ROG Phone 8 Pro – cel mai cel telefon de gaming, acum într-un costum elegant (review)

Așa cum avem un iPhone și un Galaxy nou în fiecare an, și cei de la ASUS și-au făcut obiceiul să lanseze anual un ROG Phone, o bestie cu cele mai rapide componente și cea mai robustă răcire dedicată gaming-ului. Și în timp ce o nouă versiune a telefonului este aici, sub numele său ROG Phone 8 Pro, abordarea companiei pare să fie una diferită. Permite-mi să explic.

Dacă ești în căutare de un telefon de top și deschizi catalogul ASUS, opțiunile… e două: Zenfone 10, o bijuterie cu niște dimensiuni mici dar cu specificații foarte bune și legendarul ROG Phone, telefonul dedicat celor mai puriști și mai serioși gameri pe mobil. Dar ce faci dacă vrei ceva între astea două? Cum procedezi dacă vrei un telefon cu un ecran mai mare decât cel de pe Zenfone 10, mai practic, dar nu vrei ca bucata de metal și sticlă pe care o vei căra după tine peste tot în următorii ani să țipe „look at me, I’m a gamer!”

ROG Phone 8 Pro

Well, până acum răspunsul a fost să îți iei un model de la alt brand, dar acum ASUS vor să blureze linia dintre flagship obișnuit și telefon de gaming. Este mult mai subțire ca vechiul model (ceea ce atrage după sine și niște sacrificii, more on that later), o idee mai compact și mai cuminte din perspectiva design-ului dar vine cu aceleași funcții over the top pe care gamerii le apreciază. Astea fiind zise, întrebarea este: a devenit ROG Phone o variantă bună și pentru cei care nu se prea dau în vânt după estetica de gamer serios și vor ceva mega performant dar mai discret? Only one way to find out!

Care sunt diferențele?

Începem cu prima și poate cea mai importantă întrebare de azi: care sunt modificările făcute de ASUS pentru a face din bestia asta consacrată de gaming un telefon mai prietenos pentru folosirea de zi cu zi? Ei bine, primul loc unde producătorul a modificat serios formula este la capitolul dimensiuni. Noul ROG Phone 8 Pro este cu peste un milimetru și jumătate mai subțire decât modelul anterior, și credeți-mă când spun că diferența este sesizabilă. Noul telefon este mai îndemânos, mai ușor de folosit și mai comod în palmă, deci avem prima victorie pentru uzabilitate.

ROG Phone 8 Pro

Dar nu doar grosimea telefonului în sine a fost micșorată simțitor, ci și marginile ecranului. ROG Phone 7 avea niște bezel-uri măricele în partea de sus și cea de jos, o alegere de design caracteristică a seriei până în acest punct. No more, pentru că ASUS au reușit să micșoreze marginea de sus cu 71%, iar cea laterală cu 14%, făcând acum ecranul cu adevărat edge-to-edge. Bine, exceptând camera de selfie, care acum este un cutout în mijlocul display-ului.

Chiar dacă asta e de bine în mare parte, aici vedem și primul sacrificiu pe care ASUS au ales să îl facă: difuzoarele. În locul sistemului de difuzoare stereo îndreptate spre tine, care își avea locul în marginile alea groase despre care discutam înainte, telefonul nou trebuie să se mulțumească cu tot cu un sistem amplasat într-un format tradițional: un earpiece amplificat și un difuzor full pe muchia de jos. Asta se traduce într-o experiență audio o idee mai mai slabă, cu mai puțină spațialitate și definiție.

ROG Phone 8 Pro

Cu toate astea, difuzoarele în sine nu sunt deloc rele, sunetul este curat și volumul este mai mult decât suficient. Nu e un dealbreaker, dar e ceva de luat în vedere. Totuși, dacă preferi să asculți muzică la căști sau nu vrei urmă de lag atunci când te joci, ASUS au inclus aici și bătrânul jack de căști, o funcție pe care mulți producători au uitat-o și pe care mă bucur să o văd aici.

Și pe parte de design vedem niște schimbări majore, principala fiind modulul de camere de pe spate. Cum ASUS vor să facă din ROG Phone un telefon cât mai versatil, ansamblul de senzori de pe spate a văzut îmbunătățiri masive la capitolul hardware, cu un senzor principal de 50MP cu stabilizare gimbal îmbunătățită, despre care vom discuta mai multe imediat. Dar asta înseamnă și că grosimea insulei pentru camere a trebuit să crească. Este aproape comic de protuberantă, și mult succes să folosești telefonul ăsta pe o masă. Cu toate astea, după părerea mea nu arată rău deloc și noua formă mai pătrățoasă se potrivește bine cu limbajul de design al telefonului.

ROG Phone 8 Pro

Cât despre aspect în sine, noul ROG Phone 8 Pro este categoric mult mai elegant și mai curat decât modelul precedent. Spatele este dintr-o sticlă mată foarte plăcută la atingere și, la prima vedere cel puțin, ai zice că ASUS au renunțat la display-ul sau logo-ul iluminat, element specific seriei. Ei bine, în realitate, producătorul a făcut ceva mai mișto: a integrat un ecran AniMe Matrix sub sticla de pe spate, similar celor pe care le-am văzut pe capacul unor laptopuri ROG. Și recunosc că îmi place mai mult așa.

Îl poți configura după bunul plac și poți adăuga animații noi, dar ai și opțiunea să îl dezactivezi complet în cazul în care vrei ca telefonul tău să iasă nici un pic în evidență, întărind și mai mult ideea de telefon potrivit pentru orice ocazie, nu doar pentru sesiunile de gaming. Mai mult, dat fiind faptul că întreg spatele telefonului este acum o singură bucată de sticlă, ROG Phone 8 Pro este primul telefon de gaming cu rezistență IP68 la apă și praf, o funcție extrem de practică și binevenită aici.

ROG Phone 8 Pro

Totuși, ca să poată acomoda noul ecran AniMe Matrix într-un șasiu mai subțire, something had to give, iar în cazul ăsta bateria a suferit, pe hârtie cel puțin, un downgrade. Mai exact, acumulatorul lui ROG Phone 8 Pro este de 5.500mAh, cu 500 mai puțin decât cei 6.000mAh ai ROG Phone 7 Pro.

În realitate însă, grație noului chipset Snapdragon 8 Gen 3 de sub capotă, autonomia efectivă este extrem de apropiată cu modelul precedent, deci no harm no foul. În numele practicalității, ASUS continuă să includă în pachet și un încărcător mare și rapid, de 65W, capabil să încarce telefonul de la 0 la 100 în doar 39 de minute, o performanță demnă de un astfel de flagship. Nu în ultimul rând, și încărcarea wireless a primit niște atenție, iar acum telefonul se încarcă la 15W în modul fără fir.

În pachet, pe lângă încărcător vei găsi și noul AeroActive Cooler X, cea mai nouă iterație a sistemului de răcire activă a ROG Phone. Și am câteva chestii interesante de zis despre ăsta. Are o suprafață de contact cu spatele telefonului de peste două ori și jumătate mai mare ca modelul precedent iar ventilatorul se învârte cu 10% mai repede.

ROG Phone 8 Pro

Asta, în combinație cu un layout mai eficient al componentelor la interior și cu un nou element, numit „rapid cooling conductor” ce are ca scop să transfere cât mai eficient și mai rapid căldura pe sticla din spate se traduce într-o performanță mai bună cu 20 de procente, o valoare deloc mică. În plus, noul cooler are un volum mai mic cu aproape 30% și este și cu 10% mai ușor decât modelul vechi, ceea cel îl face și mai portabil, deci vedem îmbunătățiri la toate capitolele. What’s not to like?

Dar uite că am ajuns până aici și nu am discutat deloc despre display, una dintre piesele de rezistență a ROG Phone 8 Pro, deci haideți să remediem asta. Panoul este un Flexible AMOLED de 6,78 inch, cu o rată de refresh maximă de 165Hz și o strălucire care poate ajunge la valoarea colosală de 2.500 de niți. Este superb, extrem de rapid, are niște culori plăcute și este și extrem, extrem de luminos.

De menționat este că refresh rate-ul adaptiv, funcția care salvează bateria reducând rata de cadre pe secundă atunci când ecranul afișează o imagine statică spre exemplu, este disponibilă doar în modul 1-120Hz. Asta înseamnă că refresh rate-ul poate coborî până la minim 1Hz și poate urca până la maxim 120, nu toți cei 165Hz de care este capabil display-ul. Dacă vrei ca ecranul să fie cât mai rapid poți activa asta din setări, dar pregătește-te să simți o lovitură destul de serioasă atunci când vine vorba de autonomie. You win some, you lose some.

ROG Phone 8 Pro

Acum vreau să ne întoarcem la origini, la motivul pentru care primul ROG Phone a văzut lumina zilei în 2018: ca să fie cel mai bun telefon de gaming. Și spun cu plăcere că noul model nu dezamăgește la acest capitol, așa cum te-ai aștepta. Dar înainte de asta, trebuie să fac o mențiune. Deși știu că vreți să vedeți rezultatele noului Snapdragon 8 Gen 3 din testele sintetice, pentru a observa boost-ul de performanță față de generația trecută și, poate și mai important, cât de aproape a ajung flagship-ul Qualcomm de A17 Pro al Apple, nu avem voie să arătam asta.

ROG Phone 8 Pro

În schimb, pot să vă povestesc cum a fost experiența mea propriu-zisă în jocuri, iar ăsta e un capitol la care nu am ce să-i reproșez lui ROG Phone 8 Pro. Fiecare titlu pe care l-am instalat a rulat absolut exemplar, de la eternul dar încă foarte popularul Genshin Impact până la Call of Duty Mobile și Asphalt 9. Nu am întâlnit urmă de lag, totul a mers excepțional iar, asemenea tuturor celorlalte modele ROG Phone, gaming-ul este o plăcere.

Camere

Așa cum v-am promis mai devreme, acum e timpul să discutăm despre camere, o zonă unde celelalte modele de dinainte nu reușeau să impresioneze. Dar nici nu trebuiau să facă asta, pentru că ROG Phone-urile anterioare aveau drept singur scop să fie cele mai bune mașinării pentru mobile gaming. Faza e că noile aspirații ale lui ROG Phone 8 Pro de a fi un telefon bun la toate, inclusiv la activitățile de zi cu zi, trag după sine și niște așteptări mai mari la capitolul camere.

Astea fiind spuse, raportez că ASUS au rezolvat una dintre cele mai neajunsuri ale seriei și au montat în sfârșit un obiectiv telefoto pe ROG Phone 8 Pro. Și nu este un telefoto amărât de 2x, ci o un senzor mare de 32MP cu zoom optic 3x. Rezultatele sunt bune, culorile sunt relativ naturale iar gama dinamică este suficient de largă. Un zoom digital de 30x este posibil, dar nu l-aș recomanda decât în cazuri speciale deoarece foarte multe dintre detalii se pierd.

ROG Phone 8 Pro

Focala asta se folosește de 4-in-1 pixel binning, deci pozele rezultate nu vor fi de 32MP ci de 8MP. Asta se traduce într-un nivel de detaliu ok dar nimic spectaculos și într-o performanță bună atunci când apune soarele. Nu am găsit vreo setare care să mă lase să modific asta și să pozez cu lentila telefoto la rezoluția maximă, dar chiar și așa pozele rezultate sunt surprinzător de bune.

Acum vreau să ne îndreptăm atenția asupra lentilei principale, un Sony IMX 890 flagship-grade de 50MP, cu f/1.9 și o dimensiune de 1/1,56 inch. În condiții de lumină bună, telefonul a reușit să scoată niște imagini cu adevărat bune. Nivelul de detaliu este ce trebuie, culorile sunt redate corect și precis iar balansul de alb este potrivit. Atunci când apune soarele cresc dificultățile pentru orice telefon, dar ROG Phone 8 Pro are o armă specială în arsenal: un sistem gimbal pentru lentila principală.

ROG Phone 8 Pro

Practic, cei de la ASUS au luat sistemul de stabilizare optică gimbal de pe seria Zenfone, l-au rafinat și l-au adus și pe ROG Phone, o premieră pentru familia asta de produse. Asta înseamnă că senzorul poate sta cât se poate de fix atunci când încearcă să adune lumină pentru o poză noaptea, lucru care se traduce și în viața reală. Pozele în lumină slabă sunt net superioare celor făcute de vechiul ROG Phone 7 la mai toate capitolele, de la detaliu la gama dinamică. O bilă albă, trecem mai departe.

Lentila ultrawide de 12MP nu e nimic special. Are un unghi larg de 120 de grade, dar pozele nu sunt cele mai strălucite, și la o privire mai atentă se pot observa cu ușurință probleme atunci când vine vorba de nivelul de detaliu. Cu toate astea, imaginile sunt cu siguranță utilizabile, și dacă te vei găsi în situația în care trebuie să folosești focala ultrawide nu vei avea probleme.

ROG Phone 8 Pro

Pe partea cealaltă vedem o îmbunătățire a camerei selfie, care beneficiază acum de un unghi mai larg decât la modelul precedent, de la 73 de grade la 90 de grade. Asta înseamnă că poți înghesui încă și mai mulți prieteni în cadru atunci când ai nevoie, iar calitatea pozelor în sine nu te va dezamăgi. Nu este la nivel de iPhone, dar cu siguranță este mai bine decât ce am văzut în trecut de la ROG Phone.

Concluzie

În concluzie, cred că ASUS au reușit în misiunea lor de a crea un ROG Phone bun la toate. Este mai elegant și are un set de camere net superioare modelului vechi, totul în timp ce păstrează specificațiile de top și funcțiile extra pentru gameri, cum ar fi cooler-ul ActiveAero X. Este disponibil în trei configurații: 12GB RAM cu 256GB stocare, 16GB RAM cu 512GB stocare care costă 6.000 de lei și un gargantuan 24GB RAM cu 1TB stocare pentru prețul la fel de mare de 7.500 de lei.

Ținând cont de cât costă și ce știe să facă, consider că ROG Phone 8 Pro este unul dintre cele mai capabile și mai complete flagship-uri de pe piață. Are un ecran imens, cele mai bune componente de pe raft, o construcție de tanc și, mai nou, un design mai cuminte și mai elegant. Nu este pentru oricine, la fel ca celelalte modele ROG Phone, dar grație eforturilor celor de la ASUS de a face din telefonul ăsta unul mai prietenos și mai utilizabil, ROG Phone 8 Pro a devenit un flagship adevărat, nu doar o bestie ce are drept unic scop gaming-ul. Mai multe detalii găsești pe site-ul oficial ASUS.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button