ReviewsTelefoane

ASUS Zenfone 10 – cel mai mic flagship impresionează la performanțe și autonomie (review)

Să zicem că ești în căutare de un telefon nou, fie din cauză că bateria celui vechi nu mai rezistă, fie că vrei ceva mai puternic și mai recent, iar atenția ta este îndreptată către un flagship. Că până la urmă, dacă tot dai banii pe un telefon, măcar să fie ceva de top, care te va ține lejer câțiva ani fără prea mari bătăi de cap. Și deschizi site-ul magazinului tău preferat și te pui pe căutat.

Singura problemă majoră este că aproape toate telefoanele astea de top au un singur lucru în comun: prietene, sunt imense. 6,7 inch a devenit în ultima vreme standardul atunci când vine vorba despre dimensiunea ecranului, iar unii producători (cum ar fi Samsung cu S23 Ultra) nu se sfiesc să treacă și de această barieră. Dar ce faci dacă nu vrei să cari după tine o paletă de ping-pong în toată regula, dar vrei totuși toate funcțiile unui telefon de top?

La fel ca și în anii trecuți, răspunsul vine din partea celor de la ASUS, care tocmai au ieșit pe piață cu noul Zenfone 10. Este un flagship în toată puterea cuvântului, de la performanțe brute până la funcții și camere, iar partea cea mai bună este dimensiunea. În loc de 6,7 inch, Zenfone 10 optează pentru un șasiu substanțial mai mic, cu un ecran de doar 5,9 inch. O zic din capul locului că este singurul flagship mic, iar dacă display-urile mari au devenit un inconvenient pentru tine, stai aproape și ascultă.

Design și construcție

Și vreau să încep cu primul lucru pe care îl vezi atunci când scoți telefonul din cutie: design-ul. Și nu neapărat pentru că ar fi ceva nemaivăzut, ci datorită dimensiunilor. Așa cum am zis, Zenfone 10 este de departe cel mai mic flagship, iar asta este evident încă din momentul în care iei prima oară telefonul. Prin comparație cu alte dispozitive de top de la ceilalți producători, Zenfone 10 se simte ca un telefon din 2015 în cel mai frumos mod posibil.

Zenfone 10

Asta înseamnă că nostalgicii vremurilor de mult apuse vor avea motive să se bucure aici, pentru că formatul ăsta „minion” a fost lăsat în urmă acum câțiva ani, iar cei care își doresc un telefon care se poate folosi cu o singură mână și în 2023 au în față o opțiune cât se poate de validă. Dar nu vreau să dau spoilere, așa că hai să mai vorbim puțin despre construcție.

Ca orice flagship care se respectă, materialele alese sunt de primă clasă. Astfel, avem așa: sticlă Gorilla Glass Victus pe față, o ramă din aluminiu mat care se simte foarte bine la atingere și un spate… mai altfel. În loc de obișnuitul sandwich sticlă-metal-sticlă pe care tot mai multe flagship-uri îl adoptă, Zenfone 10 are pe pe spate un capac de plastic texturat care este foarte plăcut, cel puțin inițial.

Vezi tu, unul dintre principalele critici pe care oamenii le-au avut la adresa predecesorului său, adică Zenfone 9, este că spatele acesta texturat se uza foarte repede, iar în mai puțin de o lună deja se decolora sau prezenta urme vizibile ușor. Ca să rezolve asta, inginerii de la Asus au optat pentru un alt material de această dată, iar compania spune că ar trebui să reziste mai bine în timp. Sigur, asta e o problema care, dacă va fi cazul, își va arăta fața în câteva luni, dar zic eu că merită menționată oricum.

Zenfone 10

În rest, nu am plângeri prea mari la capitolul construcție. Telefonul este cât se poate de solid și de robust în mână și are o formă foarte interesantă. Deși rama metalică este dreaptă și îți poate da senzația că ții în mână un iPhone, capacul de pe spate este rotunjit pe margini. Asta înseamnă că ai cumva the best of both worlds: senzația de premium pe care ți-o oferă o construcție pătrățoasă alături de aderența și confortul oferit de capacul rotunjit.

Acum vreau să trecem la chestiunea de porturi, și da, am zis bine „porturi”, la plural. Pe lângă clasicul USB-C pentru încărcare de pe muchia de jos, pe marginea superioară regăsim și jack de căști, pentru cei care nu vor să lase în urmă calitatea audio mai bună oferită de cablu. Un jack pe un flagship! Asta este o chestie pe care sunt convins că mulți oameni o vor aprecia, chiar dacă majoritatea utilizatorilor au trecut deja pe căști wireless. Unii preferă ca muzica lor să sune cât mai bine, iar cele mai bune rezultate le vei avea pe cablu, fără excepție. Pe laterala din dreapta avem toate cele trei butoane, două de volum și unul de power care dublează și ca un senzor de amprentă care funcționează foarte bine.

Zenfone 10

Cât despre aspect în sine, trebuie să recunosc că apreciez abordarea asta mai conservatoare pe care cei de la Asus au ales să o păstreze. Pe spate o să găsești două module rotunde care ascund cele două lentile, o principală de 50MP și un ultrawide de 13MP despre care poți fi sigur că vom vorbi mai multe în curând. Zenfone 10 vine în nu mai puțin de 5 variante de culoare: negru pe care îl avem și noi la test, un albastru foarte drăguț, un roșu care bate spre roz, un verzui interesant și alb.

Experiența în utilizare

Acum că am întors telefonul pe toate părțile și am stabilit din ce e făcut și cum arată, e vremea să îl punem la treabă. Și din capul locului am făcut cunoștiință cu o versiune destul de stock de Android 13, lucru pe care îl apreciez. Nu spun că interfețele grafice implementate de alți producători sunt proaste, ba chiar îndrăznesc să spun că multe dintre ele aduc o groază de funcții utile pe care le-aș folosi regulat, dar prefer categoric aspectul Android-ului stock.

Dar asta nu înseamnă că cei de la Asus nu au pus pe ici-colo câteva chestii extra care să îți facă viața mai ușoară sau care să îți ofere noi posibilități. Spre exemplu, cu o dublă apăsare a oricărui buton de volum, telefonul face 3 poze într-un interval de sub 2 secunde și, la final, te lasă să alegi pe care vrei să o păstrezi. Partea cea mai bună e că funcția asta merge chiar și atunci când telefonul este blocat, deci nu vei mai rata momentul din cauză că trebuie să pornești aplicația de cameră înainte să pozezi ceva. O altă chestie utilă este meniul care se ascunde pe o margine a ecranului și care apare doar atunci când ai nevoie de el. De acolo poți deschide orice aplicație din telefon și poți modifica rapid setări.

Zenfone 10

Pe parte de performanță, Zenfone 10 se clasează acolo sus cu toate celelalte flagship-uri de pe piață. Asta înseamnă că chipset-ul folosit este Snapdragon 8 Gen 2, vârful de gamă din tabăra Android. Nici nu încape discuție că chip-ul ăsta este mai mult decât suficient pentru toate task-urile la care te-ai putea gândi, de la aplicațiile care se deschid parcă într-o clipită până la jocurile solicitante care rulează exemplar, iar un scor de 1960 de puncte în testul Geekbench 6 Single-Core și 5600 în Multi-Core cimentează afirmația asta.

Dar cred că putem cădea de acord cu toții că un chipset performant și o construcție bună nu ar însemna nimic fără un ecran cel puțin pe măsură. Și raportez cu plăcere că display-ul lui Zenfone 10 este o adevărată bijuterie. Avem, deci, un Super AMOLED de 5,9 inch, cu HDR 10+, rată de refresh la 144Hz (câteodată, mai multe imediat) și o strălucire maximă de 1.100 de niți. În afară de dimensiune, întreaga fișă de specificații face din Zenfone 10 un telefon demn de un loc pe raftul flagship-urilor, deci aici stăm bine.

 

Cam singurul lucru care nu mi-a plăcut legat de ecranul telefonului este camera selfie. Și nu pentru că nu ar fi bună, vom vedea curând că senzorul ăsta e chiar ok, dar mă deranjează mult modul în care lentila a fost integrată în display. Cutout-ul rotund este în partea stângă, ceea ce din punctul meu de vedere este o variantă mai bună decât în mijloc, dar camera are un cerc argintiu în jurul ei care o scoate în evidență atunci când nu trebuie (când te uiți la filme sau clipuri pe YouTube de exemplu).

Zenfone 10

Prin comparație cu alte telefoane de vârf, pe hârtie cel puțin, una dintre componentele care a avut de suferit din cauza dimensiunilor mai mici ale lui Zenfone 10 este bateria. Nu ai să găsești aici un acumulator de 5.000mAh, ci unul o idee mai mic, de 4.300mAh. Totuși, grație ecranului mai mic și a chipset-ului al naibii de eficient, telefonul reușește să reziste fără probleme peste o zi de folosire intensă, ba chiar aș zice că poți atinge 2 zile complete dacă nu pozezi și filmezi constant și nu te joci titluri solicitante.

Iar dacă tot am menționat de astea din urmă, am o mențiune de făcut. Am zis mai devreme că ecranul lui Zenfone 10 este la 144Hz doar câteodată, deci trebuie să explic. Practic, funcția de 144Hz poate fi activată doar din Game Genie în anumite jocuri care suportă un refresh rate ridicat, și vă spun eu că nu sunt multe. În schimb, atât interfața telefonului cât și aplicațiile (adică lucrurile pe care le folosești în 99% din timp) merg la maxim 120Hz, fără să existe o variantă să urci rata de refresh mai sus.

Dacă mă întrebați pe mine, treaba asta mi se pare mai degrabă o găselniță de marketing. ASUS se laudă cu rata mare de refresh, dar în dreptul secțiunii care detaliază caracteristicile display-ului (unde vei găsi magica cifră de 144Hz) dacă te uiți cu atenție, vei remarca un asterisc, care în partea de jos a paginii explică faptul că modul de 144Hz este activ doar în jocuri. Mai țineți minte ofertele alea cu steluță de la operatorii de telefonie mobilă? Mie cam așa îmi sună: în teorie wow, în practică nu chiar așa.

Zenfone 10

Dar să lăsăm negativismele astea deoparte și să mai vorbim despre lucrurile bune pe care Zenfone 10 le face, iar un lucru care îmi vine în minte imediat este sistemul de difuzoare. Normal că avem de-a face cu difuzoare stereo, doar vorbim despre un flagship până la urmă, deci imersiunea atunci când te uiți la filme sau seriale este la ea acasă. În plus, deși difuzoarele nu ajung la un volum prea mare, am rămas plăcut surprins de calitatea audio în sine. Am auzit un bass profund pentru un telefon, niște înalte care nu zgârie prea tare nici la volum maxim și niște medii balansate foarte corect.

Și mai am ceva mișto. Știți cum zic unii că producătorii ăștia mari de telefoane nu ascultă de feedback-ul clienților și an de an fac lucrurile tot cum îi taie capul? Ei bine, Asus a plecat urechea la oamenii care chiar le cumpără telefoanele și, după luni de zile de plângeri și sugestii, au adăugat încărcare wireless la 15W pe Zenfone 10. Încărcarea prin fir a rămas la aceeași 30W ca anul trecut, și în timp ce recunosc că mi-ar fi plăcut să văd ceva mai mult aici, tot e ok.

Pe parte de conectică lucrurile stau așa cum te-ai aștepta: Bluetooth 5.3, cu tot cu codecul aptX HD care îți permite să asculți muzică lossless fără fir, GPS și, bineînțeles, 5G. Dar un alt lucru mi-a atras atenția, și anume suportul pentru Wi-Fi 7, cel mai recent standard de internet wireless. Iar asta se va dovedi un mare avantaj în viitorul apropiat, pe măsură ce tehnologia nouă devine din ce în ce mai accesibilă. Ce vreau să zic este că într-un an sau doi poți trece liniștit la un router Wi-Fi 7 acasă și să beneficiezi de toate îmbunătățirile de viteză și stabilitate pe care standardul nou le oferă.

Zenfone 10

Suportul software este sub medie, dacă e să ne luăm după promisiunea producătorului de 2 ani de Android și 4 de actualizări de securitate. Alți producători oferă până la 4 versiuni noi de Android, deci mi-ar plăcea să văd cum restul companiilor care au rămas în urmă, inclusiv Asus aici de față, îmbunătățesc suportul pe termen lung.

Camerele

Acum trecem la arguably unul dintre punctele slabe ale lui Zenfone 10: camerele. Și ce alt loc mai bun să începem decât cu camera principală? Probabil funcția cea mai interesantă este stabilizarea gimbal pe care Asus au continuat să o rafineze după implementarea de anul trecut, și asta se vede. Pozele pe timp de zi ies foarte sharp și pline de detaliu, gama dinamică este largă în modul standard de fotografiere (HDR nu este disponibil în modul de 50MP) iar culorile sunt ceva mai plăcute și mai naturale decât pe Zenfone 9, predecesorul telefonului de azi.

Totuși, principala lui Zenfone 10 nu este la același nivel cu ce oferă Samsung, Apple sau Google. Pozele scoase de alte telefoane de vârf sunt mai curate, au ceva mai puțin zgomot și o gamă dinamică mai largă, iar dacă te știi amator mare de poze, ai opțiuni mai bune.

Zenfone 10

A doua și ultima lentilă de pe spatele telefonului este un ultrawide de 13MP care, în mod ciudat, a primit un downgrade față de generația trecută. Mai precis, senzorul ultrawide de aici nu mai suportă autofocus, o funcție foarte importantă atunci când vrei să fotografiezi un subiect care este aproape, spre exemplu. Asta înseamnă că, deși în majoritatea situațiilor pozele ies bine, cu un nivel de detaliu suficient și un ton al culorilor corect, nu vei avea la fel de multă flexibilitate.

Afirmația asta este susținută și de faptul că nu vei găsi un obiectiv telefoto pe spatele lui Zenfone 10. Chestia asta poate deveni o problemă destul de des dacă iei în considerare faptul că peste 2x, zoom-ul digital nu este optim și o să te trezești cu mult zgomot în imagine dacă alegi să mergi peste, la 3x sau 4x. Nici măcar cei 50MP ai senzorului principal nu sunt suficienți în acest caz, și aici este locul unde consider că Asus mai au de lucru pentru anul viitor.

Zenfone 10

Totuși, la capitolul video stăm ceva mai bine. Poți filma până la 8K 24fps cu Zenfone 10, dar nu știu de ce ai face-o, ținând cont că filmarea 4K 60fps merge blana și se vede foarte bine. Poate de la anul vom vedea măcar 8K 30fps, ca să merite nivelul de detaliu crescut, pentru că 24 e cam puțin, chiar și pentru cinefilul din mine.

Zenfone 10

În schimb, camera selfie este un punct forte pentru Zenfone 10. Pozele sunt detaliate, culorile sunt ok dar am observat mici sughițuri atunci când vine vorba de balansul de alb, în special în zonele întunecate. Dar asta nu e tot, pentru că cei de la Asus au implementat un senzor RGBW pe camera selfie, lucru care se traduce în poze nocturne substanțial mai bune decât anul trecut, grație pixelilor albi adăugați.

Concluzie

Acum a venit vremea să discutăm și despre preț, iar aici am o veste chiar bună. Am tot spus pe parcursul acestui material că Zenfone 10 este un flagship în toată puterea cuvântului, și l-am comparat cu vârfurile de gamă de la Samsung sau Apple la mai multe capitole. Asta înseamnă că și costă pe acolo cu restul, nu? Ei bine, nu! Varianta cu 8GB RAM și 256GB stocare este disponibilă în acest moment pentru 4.200 de lei, în timp ce varianta cu 16GB RAM și 512GB stocare este 4.700. Sigur, nu sunt puțini bani, dar dacă iei în considerare că un S23 Ultra este cu peste 1.000 de lei mai scump, parcă nu mai pare atât de mult.

Și ce primești în banii ăștia? Păi Asus îți asigură un flagship adevărat, cu cele mai rapide și mai puternice componente dar într-un șasiu mult mai mic decât celelalte variante de pe piață. Camerele ar putea fi mai bune, dar ecranul este superb, autonomia este lăudabilă iar, pentru persoana potrivită, telefonul ăsta nu e doar singura variantă, ci și o opțiune a naibii de bună.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button