Reviews

Rowenta X-Force Flex – cel mai de încredere companion la curățenie (review)

Voi începe așadar discuția despre Rowenta X-Force Flex Neo cu o întrebare: „ce îl face așa special?” Ei bine, unul dintre răspunsuri se ascunde în nume, iar acest Rowenta se poate „rupe” de la jumate cu o singură apăsare de buton pentru a fi băgat sub mobilă fără să fie nevoie să te apleci. Este o funcție foarte mișto care te poate salva de niște dureri de spate, și te vei găsi folosind-o destul de des pentru a ajunge în locurile greu accesibile din casa ta. Este construit bine, cu plastic de bună calitate peste tot iar Rowenta se laudă că aspiratorul este produs în Franța, ceea ce ar trebui să însemne că nu te vei lovi de probleme de fiabilitate prea curând.

Rowenta X-Force Flex (14)

Apoi vine discuția despre curățare în sine, iar aici stăm foarte bine. Rowenta X-Force Flex Neo vine cu un motor foarte performant, de 150 AW (air watts) care are o forță surprinzător de mare. În combinație cu peria rotativă din capătul pentru aspirat, și ea foarte sofisticată și gândită în așa fel încât să strângă cât mai multă murdărie cu putință de pe pardoseala și covoare, face o treaba foarte bună în a colecta mai toată mizeria, praful și particulele mici și medii. Praful este depozitat într-un recipient cu filtru, ceva standard, și este foarte ușor de demontat și de golit.

Rowenta X-Force Flex (14)

Și în timp ce mai toate aspiratoarele moderne pot curăța cu brio o suprafață plată precum parchetul sau gresia, am fost impresionat de cât de bine se descurcă acest Rowenta pe covoare. Peria aia specială chiar își face treaba, și reușește să curețe în profunzime țesătura și să extragă cât mai mult din ea. Mai mișto este că aspiratorul poate detecta automat tipul de covor și poate ajusta treapta de putere în funcție de nevoi. Ai un covor gros, des și ațos? Aspiratorul poate vedea asta și alege singur puterea cea mai mare de aspirare. La fel dacă ai un covor subțire, atunci modul Eco va fi activat deoarece nu are nevoie de mai mult.

Iar acest artificiu are mai multe beneficii. În primul rând zgomotul, deoarece aspiratorul poate fi silențios atunci când aspiri pardoseala spre exemplu, și se comută pe modul cel mai puternic și implict cel mai zgomotos doar atunci când îl urci pe un covor sănătos din sufragerie.

Rowenta X-Force Flex (14)

În al doilea rând, și încă și mai important, bateria. În general, ăsta a fost călcâiul lui Ahile pentru aspiratoare de genul, iar multe dintre ele oferă autonomii de 40 de minute, ceea ce mi se pare cam puțin. Nu spun că nu ai putea aspira toată casa în 40 de minute, dar intervine ceva ce am mai întâlnit la mașinile electrice, și anume range anxiety. Cu o autonomie așa mică va trebui să te grăbești și să ții tot timpul un ochi pe indicatorul de baterie pentru a te asigura că nu rămâi fără curent în mijlocul acțiunii, moment în care fie aștepți să se încarce, fie lași treaba neterminată.

Well, Rowenta X-Force Flex Neo se laudă cu un „range” de 60 de minute, adică o oră întreagă, adică fix diferența aia între a face curat cu stres și relaxat. Desigur, pe setarea cea mai puternică numărul minutelor de funcționare scade, dar dacă lași activată funcția Auto despre care am vorbit mai devreme, autonomia reală chiar este pe acolo. O altă șmecherie pe care ai putea să o faci ar fi să îți mai iei o baterie extra pe care să o ții încărcată, dat fiind faptul că acumulatorul se detașează ușor și poate fi schimbat fără probleme. Ce nu mi-a plăcut este faptul că o încărcare completă durează la nord de trei ore, o valoare cam mare și una care te-ar putea încurca în lipsa unei baterii de schimb pe care doar să o înlocuiești și să îți vezi de drum.

Mergând mai departe, pe lângă peria pentru aspirat, acest aspirator vine la pachet cu încă un cap, numit Aerospin Aqua, care spală grozav pe jos. Este și ușor de folosit, cu un recipient pentru detergent direct pe cap și cu două perii rotunde rotative care lucrează în tandem. Face o treabă foarte bună în a îndepărta petele uscate și lasă pardoseala lună în urma sa. Ba mai mult, capul ăsta nu e doar pentru spălat și mai și aspiră pe deasupra, deci e un 2-in-1, dar puterea de aspirare e net inferioară față de capul dedicat pentru așa ceva, deci dacă ai de curățat mult praf, tot mai bine încerci cu ăla întâi.

Atât capul pentru aspirat cât și cel pentru spălat pe jos au în vârf câteva LED-uri cu scopul de a scoate în evidență particulele mici și murdăria fină. Asta e o chestie utilă pe care o mai vedem în aspiratoare high-end de genul, și pe lângă că e foarte satisfăcător să vezi particulele de praf pe care urmează să le aspiri, asta te poate ajuta să fii mai eficient și să insiști acolo unde e cazul.

Rowenta X-Force Flex (14)

Încă o chestie mișto legată de modurile de operare, fiind un aspirator vertical modern, are o formă similară cu un pistol, și vine la pachet nu cu unul, ci cu două tragace. Primul și cel mai ușor de acționat este, firește, pentru power iar cu al doilea poți activa dintr-o mișcare modul MAX, cu cea mai mare putere de aspirare.

Rowenta X-Force Flex (14)

Dar partea cea mai bună, după părerea mea, abia acum vine. Rowenta X-Force Flex Neo este foarte ușor și comod de manevrat, mai mult decât alte modele pe care am mai pus mâna în trecut. Ba mai mult, dacă detașezi brațul principal poți folosi acest aspirator și ca unul de mână, iar cu o greutate de doar 1.6KG în acest format, nu vei avea dificultăți prea mari.

Rowenta X-Force Flex (14)

Tot pe bază regăsim și un display pentru afișarea treptei de viteză și nivelul bateriei, dar te poate și notifica atunci când e vremea să schimbi sau să speli filtrele din dotare, o funcție foarte utilă care înseamnă că nu trebuie să îți bați capul cu asta și să ții minte când ai schimbat ultima dată filtrul. Aspiratorul ține cont singur de asta și te anunță atunci când ar fi cazul să faci o mică mentenanță. Vestea bună este că procesul durează puțin și este destul de intuitiv, cu doar câteva capace de deschis și clapete de acționat.

În cutie am găsit, pe lângă aspirator și capetele aferente, mai multe accesorii utile. Dacă ai animale de companie în casă, peria pentru tapițerii inclusă va fi foarte utilă, și deși nu am apucat să testăm asta pentru că la birou nu avem un patruped cu noi, am mai văzut și folosit astfel de perii în trecut și în general își fac treaba bine. Tot acolo am mai găsit și un capăt pentru spații înguste, alături de un set de două lavete de schimb, un suport gândit să te ajute să sprijini aspiratorul pe perete și un filtru în plus, potrivit pentru când cel care vine preinstalat e la spălat.

Concluzie

În final, trebuie să discutăm și dollars and cents. La momentul scrierii acestui material, Rowenta X-Force Flex Neo este disponibil pe site-ul oficial pentru prețul de 1.700 de lei, iar la banii ăștia sunt destul de puține alternative care știu să facă la fel de multe lucuri. Sigur, poți să îți cumperi un aspirator foarte mișto, dar de cele mai multe ori va mai trebui să urci bugetul pentru unul care și spală la fel de bine cum o face ăsta.

Rowenta X-Force Flex (14)

Nu vreau să înțelegeți greșit, eu știu că există și aspiratoare la 300 de lei care pot să aspire și să spele pe jos, dar alea nu o să aibă niciodată performanțele modelului de azi, deci ar fi incorect să facem comparația asta. Nu, e vorba de un model de top, deci trebuie comparate cu alte modele de top, iar în scenariul ăsta lucrurile capătă mai mult sens. Nu spun că e un aspirator ieftin, nici pe departe, dar te vei strădui să găsești alternative similare și comparabile de la alți producători în aceiași bani.

În final, merită sau nu să îți cumperi un Rowenta X-Force Flex Neo? Ei bine, ținând cont de cât de bine curăță mai toate suprafețele, de puzderia de accesorii din pachet și de design-ul practic al aspiratorului, văd foarte puține motive pentru care nu ai opta pentru așa ceva. Prețul este și el cât se poate de corect pentru un astfel de pachet, iar dacă vrei să lași în urmă aspiratorul vechi și obosit sau te-ai săturat să te confrunți cu capriciile unuia robot, atunci modelul ăsta merită cu siguranță atenția ta.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button