Swippitt pare a fi o soluție complicată la o problemă cândva extrem de simplu de rezolvat, oferind înlocuirea rapidă și automată a bateriei pentru dispozitive smartphone care nu vin cu acumulator detașabil.
Producătorii smartphone au renunțat la acumulatorul detașabil în urmă cu peste 10 ani. Nu pentru că manevrarea acestuia ar fi cumva periculoasă pentru siguranța utilizatorilor, ci pentru că mecanismul reprezenta o piedică serioasă în calea inovației, fiind extrem de dificil să proiectezi un telefon care să ofere în același timp rezistență structurală adecvată, aspect plăcut și cele mai noi tehnologii, iar în același timp să păstrezi jumătate din volumul interior al carcasei telefonului de forma unui compartiment ușor accesibil din exterior. Astfel de telefoanele cu acumulator detașabil rareori ofereau capacități mai mari de 3000 mAh, iar de extras-uri precum încărcare wireless și finisaje din sticlă la partea din spate nici nu putea fi vorba. Chiar dacă era disponibilă pe unele modele, protecția la apă nu era o certitudine (în cazul montării incorecte a capacului-spate) și venea cu compromisuri evidente (ex. construcție mai voluminoasă).
Astfel, renunțarea la acumulatorul detașabil s-a făcut din necesitate, producătorii smartphone reușind astfel să strecoare acumulatori de capacitate mai mare, camere foto și difuzoare mai bune, folosind cu maximă eficiență spațiul disponibil. Și tot pe atunci am început să vedem telefoane cu adevărat subțiri dar rezistente și durabile.
Revenind la accesoriul Swippitt, acesta ia forma unei stații de încărcare Swippitt Hub cu loc pentru mai mulți acumulatori. Un sistem complet automatizat monitorizează permanent starea de încărcare a fiecărui acumulator, asigurând că unul este pregătit pentru a fi strecurat în carcasa smartphone-ului tău imediat ce ai nevoie de el. Tot ce ai de făcut este să îndeși telefonul în compartimentul prevăzut la partea de sus a stației de încărcare și să aștepți cam 2 secunde pentru a avea din nou un smartphone cu baterie complet încărcată. Schimbul de baterie se face în mod invizibil, telefonul rămânând pornit și gata de folosit.
Sună bine, doar că telefonul nu face parte din ecosistemul Swippitt, funcționalitatea fiind „potcovită” prin inserarea acestuia într-un adaptor Swippitt Link de forma unei carcase de protecție voluminoasă. I-am putea spune powerbank „la purtător”, acumulatorul suplimentar „vărsând” energie în bateria internă a telefonului pentru autonomie aproximativ dublă. Spre exemplu, atunci când ești plecat de acasă și nu ai în apropiere acel Swippitt Hub de forma unei imprimante compacte.
Potrivit explicației oferite de compania producătoare, Swippitt este o soluție pentru întreaga familie, fiecare putând rezerva acumulatori dintr-o aplicație pe mobil, pe care să îi schimbe fără grija cablurilor de încărcare sau timpi de așteptare.
Rămâne de văzut cât succes va avea dispozitivul intenționat pentru utilizatorii de iPhone și Android, avantajele așa numitei tehnologii speed-swapping trebuind puse în balanță cu dezavantajele construcției voluminoase a adaptorului Swippitt Link și dependența sa de stația Swippitt Hub, ale cărei dimensiuni o fac nepractic de transportat în altă locație.