ȘtiriȘtiință

Samsung și Apple vor folosi acumulatori cu tehnologie silicon-carbon pentru a oferi mai multă capacitate pe noile dispozitive

Ceea ce ar fi părut de necrezut în urmă cu doar câțiva ani s-a întâmplat în 2025, Apple, Samsung și alți giganți tehnologici occidentali regăsindu-se într-o situație de inferioritate tehnologică și pierdere a competitivității în fața rivalilor din China, producători precum Xiaomi, Huawei, Vivo și Oppo/OnePlus remarcându-se prin inovații majore la partea capabilităților foto, tehnologia acumulatorilor și metode de fabricație. Toate acestea au contribuit la realizarea unor dispozitive care nu doar arată mai bine decât modelele echivalente oferite de branduri occidentale consacrate, dar și folosesc componente în mod obiectiv superioare tehnologic.

Cu excepția microprocesoarelor de înaltă tehnologie, pe care China încă nu le poate produce la un nivel suficient de competitiv fără ajutor occidental, progresele făcute în alte industrii cu importanță strategică sunt cu adevărat remarcabile. Spre exemplu, industria acumulatorilor pentru mașini electrice și electronice de consum, cele mai avansate versiuni apărând nu în echiparea telefoanelor Samsung și Apple, ci pe dispozitive semnate de branduri chinezești precum HONOR, Oppo și Xiaomi/Redmi.

Vorbim desigur despre tehnologia silicon-carbon, o adaptare adusă acumulatorilor Li-ion care permite creșterea cu până la 30% a densității de înmagazinare a energiei.

Cum ar fi, dintr-un smartphone cu acumulator de 5000mAh poți face unul cu 6500mAh doar schimbând la un acumulator cu tehnologie silicon-carbon. Fără să crești greutatea sau grosimea carcasei, noul acumulator intrând pur și simplu în același spațiu ocupat de vechiul acumulator.

Altfel spus, Apple și Samsung trebuie doar să-și schimbe furnizorul de acumulatori pentru a accesa noile capacități disponibile, aducându-le pe dispozitive fără cheltuieli majore și timp pierdut cu reproiectarea fiecărui model în jurul noului sortiment de acumulator. Atunci, de ce nu au făcut-o deja, lăsând producătorilor rivali un avantaj atât de mare?

O posibilă explicație ține de costuri și obligații contractuale asumate anterior, ambii jucători având contracte negociate cu mult timp înainte, care mai mult ca sigur prevăd și penalizări în eventualitatea selectării unui alt furnizor de acumulatori. Un alt posibil motiv este vârsta tehnologiei silicon-carbon, Samsung în special nedorind să repete „isprava” avută cu Galaxy Note7 adoptând prea devreme o tehnologie de acumulator care s-ar putea dovedi cu probleme.

acumulatori iphone apple samsung

Dar între timp, surse din industrie arată că marii giganți tehnologici se grăbesc să adopte la scară largă noul sortiment de acumulatori silicon-carbon, Samsung implicându-se în mod direct în fabricarea acestora, evitând astfel scenariul „periculos” al dependenței prea mari de furnizorii din China. Iar odată ce este făcut acest pas, devine practic inevitabil să vedem și telefoane Samsung prevăzute cu acumulatori silicon-carbon, rămânând doar de văzut de la ce serie de produse se va face schimbarea.

Din păcate este prea târziu pentru Galaxy S25, surse de încredere confirmând că noile modele vor veni cu același tip de acumulatori întâlniți și la predecesoarele Galaxy S24, Plus și Ultra. Și chiar dacă există mici șanse să vedem acumulatori aftermarket cu tehnologie silicon carbon, gata de instalat pentru obținerea unui upgrade instant de capacitate la telefoanele existente, primele telefoane Samsung prevăzute cu acumulatori îmbunătățiți vor fi cel mai probabil modele pliabile (ex. următorul Galaxy Flip/Fold), pregătite pentru lansare spre jumătatea lui 2025.

Din păcate, în tabăra Apple încă nu fost identificat un calendar precis pentru tranziția la acumulatori silicon-carbon, compania din Cupertino fiind de altfel recunoscută pentru reticența cu care adoptă tehnologii nou apărute. Însă așteptarea nu poate dura prea mult, inovații precum Apple Intelligence forțând deja limitele acumulatorilor oferiți în echiparea telefoanelor iPhone 16.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button