ȘtiriȘtiință

Google Search a eliminat toate marcajele Google Maps din listele cu rezultate, lăsând utilizatorii europeni fără o sursă de informare foarte utilă

Constrâns de autoritățile europene, Google a eliminat cu totul înregistrările Google Maps din lista cu rezultate Google Search. Astfel, pe criterii de protejare a datelor personale și conformitate cu legislația Digital Markets Act (DMA) europeană, Google nu mai afișează acum informații extrem de folositoare cum ar fi locația pe Google Maps a pensiunii/hotelului pe care îl cauți.

Spre exemplu, puteai accesa Google Search și folosi simple cuvinte cheie pentru a descoperi adresa unei locații de vacanță, restaurant de care ai auzit în treacăt pe cineva vorbind în autobuz, sau orice subiect asociat cu o locație/adresă reală. Dar nu, potrivit legislației europene în domeniu așa ceva nu mai este permis, Google trebuind să renunțe la integrarea funcționalităților Google Maps cu motorul său de căutare, restricționând modul în care consumatorii europeni (doar cei europeni) pot interacționa și folosi serviciile din ecosistemul Google.

Conceput pornind de la intenții bune, regulamentul DMA impus de acum cu strictețe tuturor giganților tehnologici care își oferă serviciile pe teritoriul UE țintește lucruri precum descurajarea practicilor monopoliste, promovând o piață digitală mai competitivă, deschisă pentru orice business emergent care încearcă să-și facă cunoscute serviciile. Spre exemplu, integrarea Google Maps cu Google Search intra cu ușurință sub spectrul practicilor monopoliste, dezavantajând în mod clar orice competitor Google Maps care ar fi dorit să-și ofere serviciile fără ca publicul țintă să fie interceptat cu rezultate inserate în paginile celui mai popular motor de căutare din lume.

Pornind de la aceleași considerente, Google este obligat să-și fragmenteze și mai mult ecosistemul de servicii, renunțând la integrarea cu Google Docs și aplicația Calendar. Spre exemplu, nu vei mai putea salva în Calendar alertă după ora de deschidere a unui restaurant descoperit pe Google Search și marca locația unde trebuie să ajungi direct pe Google Maps. Dacă ești în Europa, va trebui să faci toate astea accesând separat aplicația relevantă, ca în vremurile „bune”. De asemenea, funcționalitatea unor servicii precum Google Assistant/Gemini va fi sever limitată, anumite automatizări nemaifiind disponibile.

Ce-i drept, conectându-și ecosistemul atât de strâns Google s-a asigurat în mod eficient că utilizatorii rămân captivi ecosistemului său, rareori găsind motive pentru a apela la platforme alternative. Iar de aici pot porni tot felul de abuzuri. Spre exemplu, Google te-ar putea ține departe de serviciile oricărui business (ex. magazin, pensiune) care nu apelează la promovare plătită pe platformele companiei americane. Pe de altă parte, puteai obține indicații de orientare cu doar câteva click-uri pe Google Search, fiind apoi redirecționat pe Google Maps, această integrare fiind până la urmă benefică pentru orice business interesant să se conecteze cât mai rapid și ușor cu potențialii clienți.

Decizia UE de a impune aceste modificări are toate șansele să lovească nu doar în Google, ci și în micii întreprinzători care se bazează pe platformele companiei pentru a se face cunoscuți, frustrând utilizatorii care s-au obișnuit să folosească aceste instrumente.

Reglementări similare afectează și alți giganți tehnologici, inclusiv Apple, care trebuie să-și deschidă App Store pentru platforme alternative din UE. Scopul general este de a oferi utilizatorilor mai multe opțiuni și de a stimula inovația prin demontarea ecosistemelor monopoliste.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button