Cum ar fi să soliciți ajutorul ChatGPT nu doar pentru sfaturi, ci să îl pui să facă direct treabă în locul tău? La modul… Operator, uite aici lista de cumpărături, rezolvă tu pentru mine. Iar AI-ul să intre pe site-ul preferat de „aprozar online” și să-ți comande tot ce ai nevoie, triind la foc automat promoțiile disponibile și selectând ofertele cu cele mai bune prețuri. Ba chiar să te „sune” înapoi pentru a-ți reaminti că probabil ai uitat să cumperi ceva, sau că e din nou promoție la… tigăi, aia pe care vroiai să o comanzi data trecută și nu era pe stoc.
Lăsând gluma la o parte, ChatGPT folosit în modul Operator ar putea fi un ajutor redutabil, în timp ajungând să acopere tot felul de cerințe și domenii de activitate, inclusiv la birou. Știți voi, genul de angajat cu fișa postului ”operator calculator”, până la experta-contabila care lucrează într-o aplicație specializată, verificând datele și corectând mici (sau mari) greșeli de calcul. Un AI precum Operator s-ar putea dovedi extrem de capabil la îndeplinirea acelor sarcini repetitive, care implică aplicarea unor formule și calcule matematice. Și uite așa ajungem și la profesia de programator, ChatGPT putând în modul Operator nu doar să genereze cod pe baza instrucțiunilor primite, ci să interacționeze cu computere precum angajatul real, folosind aplicațiile relevante pentru a verifica munca acestora și, de ce nu, pentru a „lucra” în locul acestora. Spre exemplu, pentru a testa aplicația rezultată în fel și chip, simulând tot felul de interacțiuni cu interfața de utilizator, măsurând viteza acesteia și evidențiind potențiale bug-uri.
Dar pentru început probabil că se va limita la sarcini de nivel ”asistent personal”, cum ar fi verificare e-mail, rezervare bilete avion și altele.
Potrivit informațiilor obținute deocamdată pe surse, OpenAI plănuiește să lanseze funcția Operator în luna ianuarie, ca o versiune preview intenționată pentru cercetare și experimentare. Lesne de înțeles, cedarea controlului neîngrădit asupra interfeței PC-urilor către un AI atât de puternic precum ChatGPT vine cu unele riscuri-potențiale, în ce privește pericolul ca acesta să întreprindă acțiuni în afara controlului uman. Spre exemplu, dacă AI-ul cu acces la infrastructura informatică a unei companii este deturnat sau „corupt” de un factor extern.
Microsoft, un susținător cheie al OpenAI, a lansat, de asemenea, o suită de instrumente pentru agenți (ex. Operator) concepute pentru a gestiona sarcini precum trimiterea de e-mailuri și gestionarea înregistrărilor pentru angajați. În esență, plugin-uri care permit AI-ului să interacționeze sau să controleze aplicații Microsoft în mod direct.
Și în tabăra competiției, Google se pregătește să lanseze propriul agent AI, numit Jarvis , care de asemenea va putea prelua controlul asupra web browser-ului, pentru a efectua sarcini precum cercetare online, rezervări bilete și multe altele – probabil similar cu ceea ce va face agentul OpenAI.