ȘtiriTech&IT

Android 15 va folosi semnalul Wi-Fi ca alternativă GPS, permițând funcționarea modului de navigare și la interiorul clădirilor

Android 15 primește suport pentru tehnologia Wi-Fi Ranging, permițând folosirea rețelelor wireless pentru calcularea precisă a locației oriunde nu este disponibilă acoperire GPS, cum ar fi în parcări subterane sau la interiorul clădirilor.

Google continuă să îmbunătățească funcția de navigare Android prin includerea unei tehnologii care permite stabilirea locației în timp real chiar și fără nevoia semnalului GPS, precizia obținută la interiorul clădirilor putând fi chiar mai mică de un metru, dacă anumite cerințe sunt întrunite. În loc de semnale recepționate de la mai mulți sateliți care orbitează în jurul pământului, tehnologia Wi-Fi Ranging folosește metode de triangulare a semnalului pentru a calcula locația dispozitivului.

Merită amintit că poziționarea bazată pe Wi-Fi este suportată de mulți ani pe dispozitivele cu Android și nu numai, însă metoda bazată pe măsurarea intensității semnalului și cartografierea locației aproximative a rețelelor wireless a fost inexactă din cauza modului în care a funcționat, standardele Wi-Fi neoferind suport explicit pentru localizare. Astfel, urmărirea locației bazată pe puterea semnalului a oferit doar o precizie de 10-15 m în cel mai bun caz, totuși, insuficient pentru folosirea acestor informații în modul de navigare.

Adresând această limitare, IEEE Standards Association a creat standardul 802.11mc, sau Wi-Fi Round Trip Time (RTT), standard care permite o poziționare mult mai precisă bun calculând distanța mă prin măsurarea latențelor între diferitele puncte de acces. Wi-Fi RTT cu FTM măsoară timpul de zbor (ToF) dintre un pachet RF trimis de pe telefon la mai multe AP-uri din apropiere. În timp ce Wi-Fi RTT cu FTM a funcționat atât pe benzile standard de 2,4 GHZ, cât și pe cele 5GHz, nu a fost niciodată implementat pe scară largă în domeniu, până acum.

Android a adăugat de fapt suport pentru Wi-Fi RTT odată cu lansarea Android 9, în 2018 , iar multe dispozitive mobile au conțin deja cipuri Wi-Fi care acceptă tehnologia de poziționare. Google a creat chiar și o aplicație demonstrativă pentru a prezenta Wi-Fi RTT cu FTM, publicând și un videoclip demonstrativ ce arată cât de precisă poate fi urmărirea locației în interior utilizând Wi-Fi RTT cu FTM.

 

În timp ce Wi-Fi RTT cu FTM este deja destul de precis, IEEE SA a reușit să-l îmbunătățească și mai mult cu standardul 802.11az, cunoscut și sub numele de Wi-Fi Ranging, obținând o acuratețe de 40 cm la folosirea benzii de 6GHz.

Spre deosebire de implementările echivalente bazate pe conectivitate UWB și Bluetooth 6.0, Wi-Fi RTT oferă acoperire la distanțe mai mari și permite conectarea unui număr mare de dispozitive în mod simultan fiind mult mai apropiată de idealul unei alternative GPS pentru folosirea în spații acoperite.

Google descrie mai multe moduri în care poate fi utilizat Wi-Fi Ranging. Pentru început, ar putea ajuta aplicațiile magazinelor pentru a de ajuta să găsești un anume produs dintr-un magazin. Ar putea fi, de asemenea, folosit pentru a face comenzile inteligente ale casei mai contextuale. De exemplu, dacă îi cereți asistentului să aprindă luminile, aplicația ar putea identifica automat în ce cameră vă aflați pentru a determina ce lumini să aprindă.

Majoritatea telefoanelor Android nu au încă suport hardware pentru Wi-Fi Ranging, dar acest lucru se va schimba în câțiva ani. Noul cip de conectivitate FastConnect 7900 de la Qualcomm acceptă Wi-Fi Ranging, ceea ce înseamnă că noile telefoane flagship bazate pe Android vor putea oferi această capabilitate.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button