ȘtiriTech&IT

Lansări ASUS la CES 2025 (Hands on)

Continuăm prezentările celor mai interesante lansări de la ediția de anul acesta a CES cu ASUS, o companie care de fiecare dată vine cu ceva impresionant la târg. 2025 nu e o excepție, și cu un nou competitor pentru ultra popularul MacBook Air al celor de la Apple și o mulțime de hardware dedicat pentru gaming, ar fi păcat să nu vă povestesc mai pe larg ce am văzut acolo.

ASUS Zenbook A14 – Copilot+ la sub 1Kg

Începem așadar cu ASUS, nu cu ROG, și vorbim despre noul Zenbook A14, unul dintre cele mai ușoare laptopuri pe care am pus mâna vreodată. Ba mai mult, cei de la ASUS glumesc cum că au fost la un pas să îi pună numele „Zenbook Air”, dar zic eu că ar fi fost prea pe față. Bine, nu e ca și cum nu ar fi meritat acest nume, dat fiind faptul că A14 cântărește sub un kilogram, cu peste două sute de grame mai puțin decât portabilul Apple, ceea ce nu e deloc puțin lucru.

Vorbim despre o diferență de 20% care se simte atunci când ai de cărat non-stop laptopul după tine în ghiozdan, deci dacă ai dureri de spate sau te preocupă asta, Zenbook A14 ar putea fi o alegere bună. Bateria de până la 70Wh asigură o autonomie imensă de până la 32 de ore, posibilă doar cu ajutorul chip-ului Snapdragon din interior. Pentru că da, noul Zenbook A14 nu vine cu procesor Intel sau AMD, ci Qualcomm, lucru care te-ar putea limita dacă lucrezi în programe care nu au încă suport pentru arhitectura ARM pe care este construit Snapdragon.

Am testat și noi mai multe modele de laptopuri cu procesoare Qualcomm și în general am fost impresionați de autonomia acelor dispozitive, dar compatibilitatea încă precară lăsa de dorit pentru utilizatorii mai serioși care intenționează să mai și lucreze diverse pe laptop. Vestea bună este că lucrurile se îmbunătățesc pe zi ce trece, și tot mai mulți dezvoltatori lansează versiuni de aplicații compatibile complet cu ARM, deci o să fie interesant de văzut dacă situația s-a mai îmbunătățit atunci când vom primi un ASUS Zenbook A14 la test.

O să fie la fel de interesat de văzut și ecranul, o bijuterie de OLED de 14-inch, iar configurațiile de stocare urcă până la 32GB RAM și 1TB SSD PCIe 4.0. Nu stăm rău nici pe parte de conectivitate, și am apreciat mult focusul inginerilor la capitolul porturi, astfel Zenbook A14 nu duce lipsă de mare lucru: avem un USB Type-A, două USB-C, un HDMI 2.1 full-sized și un jack de căști. Recunosc că ar fi fost frumos dacă era inclus și un port Ethernet, dar ținând cont că laptopul vine cu cel mai nou standard Wi-Fi 7, nu mă plâng.

Cu un preț de listă de 8.700 de Lei pentru varianta cea mai bine dotată, cu 32GB RAM și procesor Snapdragon X Elite, Zenbook A14 va fi un competitor adevărat pentru MacBook Air, și sunt nerăbdător să punem și noi mâna pe el pentru teste. Asus Zenbook A14 (UX3407) este disponibil la precomandă pe Magazinul oficial Asus.

ASUS Vivobook 14 și 16

Tot cu chip-uri Qualcomm s-au lansat și noile Vivobook-uri, în formate de 14 și 16 inch, deci te poți bucura de toate artificiile AI disponibile pe un laptop, acum la un preț mai mic. Dat fiind faptul că discutăm despre niște modele mai prietenoase cu buzunarul, principalul colț tăiat este ecranul, care deși este ok, cu o rezoluție de puțin peste FullHD+, rata de refresh de 60Hz este cam mică, cu toate că nu e un capăt de țară.

Și dacă tot am menționat de AI, un alt upgrade prezent pe noile Vivobook-uri este camera webcam, acum dotată cu inteligență artificială care poate bloca laptopul cu totul atunci când pleci de lângă el, sau care poate observa atunci când nu te uiți direct la laptop pentru a scădea luminozitatea în numele autonomiei, ceea ce mi se pare foarte ingenios.

Asta înseamnă că, cu aproape 20 de ore de autonomie, laptopurile astea se conturează a fi o opțiune bună dacă vrei cât mai mult timp departe de priză pentru cât mai puțini bani, mai precis începând de la 700 de dolari pentru 14-inch și 750 pentru 16-inch. Dar mai multe concluzii la momentul review-ului.

Asus Vivobook 16 (x1607qa) este disponibil pentru precomandă pe magazinul oficial ASUS.

 

ASUS ProArt P16 & ProArt PA32QCV

Altă lansare notabilă din tabăra ASUS are legătură cu seria ProArt, care a primit noi membri de seamă prin ProArt P16 (H7606) cu o minunăție de ecran OLED 4K de 16 inchi potrivit pentru sarcini de colorizare serioase, dar și cu un senzațional monitor ProArt de 32 inch.

ProArt P16 va avea, pe lângă panoul Lumina OLED 4K de 16 inchi, la bază procesorul AMD Ryzen AI 9 HX 370 și plăci video din seria GeForce RTX 40 de la NVIDIA.

Sub numele lui complet ProArt PA32QCV –  are un panou IPS cu o rezoluție amețitoare de 6.016 x 3.384 pixeli la o densitate și mai unheard of de 218 PPI. Pe lângă claritatea imensă, monitorul ăsta o să aibă și certificare VESA DisplayHDR 600, deci cu siguranță va fi o adiție bună pe biroul unui profesionist serios.

ASUS ROG Flow Z13

Trecem acum la gaming, mai exact la zona ROG, unde am văzut o mulțime de lucruri care mi-au atras atenția, primul și cel mai interesant din punctul meu de vedere este noul ROG Flow Z13, prima tabletă echipată cu noile procesoare Ryzen AI Max Plus de la AMD. Mai exact, modelul expus la convenție avea la bord un Ryzen AI Max+ 935, adică vârful de gamă, adică 16 nuclee Zen 5 tactate la o amețitoare frecvență de 5,1GHz, alături de cea mai puternică grafică integrată din lume.

40 de nuclee RDNA 3.5 au fost înghesuite în chip-ul ăsta, deci cu toate că vorbim despre un GPU intern, ne putem aștepta la performanțe uluitoare în jocuri. Pe lângă asta, Flow Z13 face și o chestie foarte interesantă care te ajută mult dacă ai de rulat local modele AI mari. Mai exact, poți configura tableta asta cu până la 128GB RAM (și nu, nu e o greșeală), dintre care 96GB pot fi alocați pentru GPU, componenta cea mai importantă atunci când vine vorba de procesare AI. Ce să mai, e o nebunie cu ciucuri, și se anunță o sculă foarte mișto pe care abia aștept să o testez.

ASUS ROG Strix Scar 16 & Strix Scar 18

Am văzut actualizări și la seria Strix, care include acum plăcile noi de la NVIDIA, dar și procesoarele noi de la AMD (adică Ryzen 9950HX) așa cum era previzibil. Astfel, dacă ai așteptat până acum pentru a face upgrade laptopului tău vechi și ai decis că acum e momentul, noile Strix Scar 16 și 18 par să fie opțiuni bune în spațiul high-end, cu răciri foarte complexe și eficiente care promit că vor ține sub control un RTX 5090 pentru laptop.

Modelele Intel integrează un radiator „sandwich” cu lamele metalice pentru disiparea căldurii, amplasate atât deasupra, cât și dedesubtul unui vapour chamber mai mare și mai eficient. Această soluție este completată de tehnologia Tri-Fan, care așa cum îi spune și numele utilizează trei ventilatoare care lucrează în tandem pentru a menține temperaturile scăzute în timpul sesiunilor intense de gaming.

 

Situația este similară și la AMD, unde modelele echipate cu procesor din tabăra roșie folosesc șapte conducte termice și un radiator mare care acoperă toată suprafața șasiului. Filtrele de praf și compusul din metal lichid folosit pe post de pastă termoconductoare asigură o răcire eficientă.

Ba mai mult, o chestie foarte mișto este că, la versiunile cu procesor Intel poți schimba memoria RAM și SSD-urile pentru upgrade, iar totul se face fără nici măcar o singură unealtă. Asta e super util în timp, atunci când hardware-ul începe să îmbătrânească iar cerințele programelor și aplicațiilor să crească. Iar să poți adăuga simplu memorie RAM extra sau un SSD mai rapid, lucru care ar putea face diferența în câțiva ani.

Pe lângă asta, panourile sunt de primă clasă, așa cum era normal la laptopurile din seria Strix. Mini-LED la 240Hz, cu rezoluție 2,5K și suport pentru Dolby Vision sunt doar câteva dintre specificațiile extrase de pe fișă, și nu mă îndoiesc că avem în față unele dintre cele mai bune și mai complete laptopuri de gaming de top.

 

ASUS ROG Strix G16 & G18

Păstrăm registrul laptopurilor și continuăm cu noile ROG Strix G16 și G18, variantele mai subțiri și mai portabile decât frații Scar. Totuși, aici am remarcat o chestie destul de ciudată care mi-a dat de gândit. Fiți atenți aici: poți opta pentru nou-nouțul procesor AMD Ryzen 9950HX3D, chip-ul care se preconizează a fi de departe cel mai rapid în gaming, dar placa video cea mai puternică pe care o poți pune este RTX 5080.

Și nu vreau să mă fac înțeles greșit, sunt sigur că 5080 va fi un GPU al naibii de puternic, dar nu era frumos să vedem o configurație și cu flagship-ul RTX 5090 ca să aflăm de ce e cu adevărat capabil noul procesor mobil cu 3D V-Cache? Nu a fost să fie de data asta, și sper că ASUS vor reveni cu un nou model mai târziu anul acesta care să unească vârful de gamă al AMD pe parte de procesoare cu nava amiral a celor de la NVIDIA.

ASUS ROG Zephyrus G14 și G16

Următoarele pe listă sunt Zephyrus G14 și G16, modelele mai de mijloc pentru majoritatea oamenilor, iar la prima vedere nu s-au schimbat prea multe. Dar asta nu e neapărat un lucru rău, pentru că design-ul și construcția Zephyrus-urilor de anul trecut nu erau deloc rele, și cum nu-i bine să repari ceva ce nu-i stricat, ROG au păstrat aproape intacte aceste aspecte.

Desigur, schimbările adevărate au avut loc sub capotă, iar noile modele sunt echipate acum cu procesoare și plăci video noi. Spre deosebire de Strix-uri, ești limitat la un GPU RTX 5070, dar chiar și așa laptopurile ar trebui să se descurce onorabil în cele mai recente jocuri, în special cu ajutorul DLSS 4 pe care l-am detaliat în clipul nostru dedicat despre prezentările NVIDIA și AMD.

That being said, în ciuda faptului că discutăm despre niște modele mai prietenoase cu buzunarul comparativ cu linia Strix, ASUS au păstrat panouri ROG Nebula OLED atât pe versiunea mai mică de 14, cât și pe cea de 16-inch, deci ne putem aștepta la o experiență vizuală foarte bună. Recunosc că sunt un mare fan al panourilor OLED în general, deci nu mă deranjează deloc că trendul ecranelor de bună calitate continuă.

ROG XG Mobile – 2025 Refresh

O categorie de produs mai nișată și una pe care cu siguranță nu mă așteptam să o văd la CES este cea a plăcilor video externe. Well, să vezi și să nu crezi, ASUS tocmai au lansat primul GPU extern pe Thunderbolt 5, o mișcare interesantă care confirmă faptul că producătorul a lăsat în urmă standardul XG Mobile(nefericită continuarea cu același nume) pe care a încercat atât de mult să îl popularizeze.

Asta înseamnă că, dacă ai un ROG Ally din prima generație, care venea echipat cu un port XG Mobile tocmai pentru așa ceva, ghinion: ești limitat la soluția de anul trecut pe RTX 4000.

Trecerea de la XG Mobile la Thunderbolt mai are un dezavantaj, și anume lățimea de bandă. Chiar dacă Thunderbolt 5 suportă 80Gbps, boostabil la 120Gbps cu Bandwidth Boost feature, ASUS spun că maxim 60Gbps pot fi folosiți pentru procesarea grafică, care este o idee mai puțin decât performanța oferită de vechiul port. Chiar și așa, mă aștept ca standardul mai deschis să facă noul GPU extern o opțiune atractivă pentru mai mulți oameni, acum că merge conectat în mai toate laptopurile moderne.

ASUS ROG NUC

Tot aici merită menționat și update-ul pentru ROG NUC, care vrea să spele păcatele predecesorului său. Am testat și noi varianta din 2024 a ROG NUC și am concluzionat atunci că este un mini-PC ok, dar că îi lipsește ceva, și am remarcat un potențial mai mare care nu fusese atins de implementarea precedentă. Ei bine, noul ROG NUC vine echipat cu cu procesoare Core Ultra 9 de a doua generație, alături de un GPU RTX 5080 pentru laptop, un boost major de performanță față de capabila dar neimpresionanta RTX 4070 Laptop din trecut.

Suportă până la 96GB de memorie RAM dacă ai nevoie de atât de multă, iar sistemul de răcire mult mai sofisticat ar trebui să fie suficient de robust încât să țină totul în limite normale de temperatură. Partea cea mai bună este că reușește să facă toate astea în timp ce volumul șasiului nu este cu mult mai mare, astfel se păstrează formatul de PC minion care a consacrat seria NUC. Vine încărcat și de cele mai noi tehnologii cum ar fi WiFi 7 pentru o viteză cât mai mare și o stabilitate cât mai bună.

Plăci de bază și video ROG

Pe lângă toate astea am mai căscat ochii și la noi plăci de bază menite să acompanieze noile chip-uri atât de la AMD cât și de la Intel, dar și componente noi din familia BTF, cea cu conectorii de power ascunși. Am văzut și noile implementări de plăci video RTX 5000, cu de toate pentru toți: de la 5070-uri până la bestii de 5090 cu overclock din fabrică răcite pe lichid.

Monitoare ROG

La asta se adaugă și niște monitoare, firește tot noi. Două OLED-uri au fost anunțate, ambele de 27 de inch dar cu meniri complet diferite.

ROG Swift OLED PG27UCDM este gândit pentru jocurile cinematice acolo unde fiecare pixel contează, de aici și rezoluția mare de 4K.

ROG Strix OLED XG27AQDPG este gândit pentru fanaticii e-sports care vor cel mai rapid panou posibil. Și cu o rată de refresh maximă de 500Hz nu cred că există vreun gamer, oricât de serios ar fi el, care să se plângă de așa ceva. Dacă vrei ceva o idee mai mare, ROG au lansat și ROG Strix XG32UCG, un IPS de 32 inch cu rată de refresh de 160Hz la rezoluție 4K și 320Hz la FullHD, în funcție de preferințele tale.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button