Huawei OptiXstar HG8147X6 este cel mai nou membru al familiei de echipamente ONT din portofoliul actual al celor de la Digi (RCS & RDS) și cum veți vedea, este un upgrade major, un moment foarte important pentru toată infrastuctura de Internet fix autohton.
Huawei OptiXstar HG8147X6: primul ONT WiFi 6!
Cum spuneam și în titlu, este o veste importantă. Modelele pe care le regăseați în oferta Digi până acum erau echipemente 2.4GHz și de cele mai multe ori pe Wireless erau foarte slabe (din categoria „să fie ceva acolo”).
Ei bine, Huawei OptiXstar HG8147X6 este primul ONT oferit de Digi care suporta banda wireless 5GHz și care adoptă tehnologia WiFi 6, și rezultatele Wireless obținute de noi confirmă upgrade-ul imens.
Dar să nu ne grăbim, să vedem momentul t0, punctul actual de plecare. Ce soluții avem în acest moment.
De exemplu, eu încă am un mediaconvertor ONT de la ZTE, o jucărie literlalmente, prin dimensiuni și capabilități, și care pe Wireless e destul de praf săracul. Da, pe fir merge cu aproape 1Gb/s, bătrânul PC este încântat de vitezele ireproșabile, însă pe wireless nu am depășit niciodată 15-18MB/s, ceea ce ne-a cam afectat în plin lock-down, când 3 persoane lucram acasă (școala online, plus un Zoom, Skype sau Teams eu și soția).
Și atunci apăruse, la cererea publicului, oferta WiFi6 (cred că toți știți reclama cu care Digi literalmente ne-a întoxicat – „SSST, Ține de șase- WiFi6!”). Și astfel, pentru doar 3 lei/lună am căpătat un router WiFi 6 de la TPLink, care momentan ne satisface vitezele de wireless în munca noastră de acasă.
Dar…nu ar fi mai frumos să ai un singur dispoziv, nu două, să-ți poți face treaba? Pentru că sincer, majoritatea dintre noi avem apartamente de aprox 50m2, unde un singur dispozitiv precum noul Huawei OptiXstar HG8147X6 este arhisuficient – atât prin funcții, cât și viteze.
El este în casa celor mai fericiți/norocoși dintre voi de la începutul verii. Deci pentru aceia dintre voi, rândurile de mai jos nu mai sunt o noutate, în schimb, pentru cei mai mulți dintre noi, marea schimbare de-abia acum începe.
Marele rol al acestui articol este să ducem vorba-n țară, către voi, toți utilizatori finali, să știe toată lumea că există o nouă jucărie pe piața fibrei optice (în curtea Digi) și vă încurajăm călduros să vă contactați furnizorul pentru a vedea dacă puteți beneficia de noile dispozitive. Poate în timp ce scriem / lucrăm la acest material, unii dintre voi chiar sunteți sunați de echipa Digi cu întrebarea retorică dacă doriți să faceți upgrade gratuit la noul și mult mai puternicul și mai eficient device (la fiberlink 1000 este gratuit, este posibil la abonamentul de 500 să existe o chirie, precum pt echipamentul WiFi 6, din oferta actuală).
Da, Digi are planuri mari pentru 2022. În Spania deja e realitate abonamentul de 30 EUR, PRO-DIGI 10 Gb. Probabil acest serviciu ultra-rapid va fi disponibil și la noi în România pe la mijlocul lui 2022, sau cel târziu ăn 2023.
Și că tot vorbim de România, chiar zilele trecute, pe când ne jucam cu noile echipamente Huawei, Digi anunța upgrade-ul gratuit de la Fiberlink 300 la Fiberlink 500 (da, gratuit, bătrânul abonament 300 Mbit/sec se pensionează, a făcut o treabă bună pentru mulți români).
Chiar și eu am făcut la doilea upgrade la Fiberlink 1000 de la 500 de curând, în una din cele două locații de unde lucrez remote (in prima locație am trecut la 1000 la începutul panemiei, în lock-down) – acest work from home la ZonaIT necesită de multe ori viteze mari – mie îmi plac laptop-urile de gaming, iar testarea acestora, ce implică și instalarea a 5-7 jocuri de 70-120 GB fiecare în câteva zile 2 poate deveni un challenge. Evident, și testarea unor echipamente de rețea puternice necesită viteze maxime de conexiune.
Huawei OptiXstar HG8147X6 – Viteze WiFi – într-un scenariu cu grad de dificultate mediu
Dar să revenim la oile noastre, adică la ONT-ul (Optical Network Terminal) nou Huawei OptiXstar HG8147X6, oferit de puțin timp de Digi. L-am testat într-un apartement mediu – spre mare (aprox 80m2), cu ziduri de beton (bloc serios, construit în anii 80 – da, după noile standarde de după cutremurul din ’77 – deci mai mult fier beton, mai gros, ziduri groase, solide, din beton, ce mai, coșmarul oricărui router wireless).
După ce vă asigurați că ONT-ul Huawei OptiXstar HG8147X6 este poziționat în casă/apartament într-o zonă cât mai centrală, pentru o acoperire maximă (cei de la Digi au bunul obicei să vă lase dispozitivul în holul de la intrare, de unde canci acoperire optimă în apartament), puteți să vă bucurați de viteze WiFi6 pe banda de 5GHz.
După cum am văzut în teste, folosind un laptop WiFi 6, ONT-ul Huawei OptiXstar HG8147X6 oferă viteze foarte bune chiar și în camerele aflate la 1-2 pereți de beton distanță. Evident, când echipamentul era poziționat la imediata intrare în apartament, cele două dormitoare aveau viteze sub jumătate din vitezele obținute de noi la final, după ce am re-poziționat ONT-ul de la ușa de intrare până în dreptul punctului 7
Iată și rezultatele inițiale:
Dar iată și detaliile:
- 891 dw / 553 up in hol la intrare (punctul 7)
- 515 dw / 367 up in bucătărie (punctul 4)
- 415 dw / 397 up în sufragerie (punctul 1)
- 375 dw / 391 up în dormitor 1 (punctul 2)
- 244 dw / 85 up în dormitor 2 (punctul 3)
Dacă în hol plecăm de la aproape 900dw / 550 up Mbit/sec pe wireless, vitezele scad ușor, în bucătărie, sufragerie și mai mult, așa cum era și de așteptat, în cele două dormitoare.
Dar partea bună este că aceste scăderi sunt normale, mici, nu sunt drastice, cum am văzut la multe echipamente, când dau de „greu”, adică de ziduri de beton sau pur și simplu distanțe.
Huawei OptiXstar K562e: pentru apartamente mari și /sau case
Pentru scenarii și mai dificile, iată, intră în oferta Digi un dispozitiv nou, un router (mai exact, un dual band Edge ONT de tip AX3000Mbps WiFi 6) Huawei, care este mult mai mult decât pare.
Inițial, până am reușit să-l conectăm la ONT-ul „mamă” HG8147X6, am zis să vedem ce potențial are micuțul router. (într-un alt apartament)
Am fost cu adevărat impresionat – într-un apartement mai micuț (50m2), ce-i drept, și pereți din cărămidă, micuțul router WiFi 6 Huawei OptiXstar K562e are un semnal puternic, impresionant – trec undele prin pereți ca prin brânză – iar rezultatele sunt excelente: peste 800 mbit/s dw si 500mbit/s up la 1 respectiv 3-4 m de router, peste 600/400 mbit/s în dormitor, peste 650/490 in bucătărie, 450/470 în baie și 390/270 in balcon, zona cea mai dificilă.
Sincer, astfel de rezultate am văzut la routere cu multe antene, puternice, și din altă gamă de preț – un punct forte și o surpriză pentru noi.
Mesh? DA, există și această opțiune la pachet!
Bun, acum că am văzut ce poate ăl’ micuț, partea frumoasă acuma vine: am conectat routerul Huawei OptiXstar K562e la ONT-ul Huawei OptiXstar HG8147X6 în care intră fibra în apartament, Huawei OptiXstar HG8147X6, wireless.
În mod surprinzător, sau ba, pentru că OptiXstar K562e nu are o bandă exclusivă pe care comunică cu OptiXstar HG8147X6, adică Backhaul-ul se face și pe 2.4 cât și 5GHz, am observat că folosind conexiunea wireless, sporul de performanță poate să nu existe. Asta se întâmplă când nu există o distanță mare între cele două echipamente ale rețelei Mesh.
În imaginea din stânga, am obținut viteze de 500 Mbit/s FĂRĂ micuțul router instalat în rețea și nu mai mult de 350Mbit/s CU micuțul router. DAR odată ce am conectat cele două device-uri PE FIR, situația s-a schimbat dramatic, micuțul router erătându-și adevăratul potențial: am obținut în cel mai slab punct peste 700Mbit/s dw și peste 600Mbit/s upload.
Și nu doar în dormitorul „buclucaș” (punctul 3), ci în fiecare încăpere am obținut această viteză!
Deci, evident, recomandarea mea ar fi să se conecteze cele două dispozitive prin Ethernet, astfel comunicarea dintre cele două părți ale Mesh-ului se va face pe bandă maximă, iar performanța rețelei Mesh va fi maximă.
Ce e din nou frumos, în secunda în care s-a pornit routerul OptiXstar K562e, el se va conecta automat în mai puțin de 1 minut la ONT-ul principal, user experience nota 10, fără bătăi de cap, fără să se necesite cunoștințe medii-avansate de rețelistică.
Concluzii – lucruri bine de știut
- din informațiile pe care le avem, să le numim „semi-oficiale”(vă recomand acest thread, o comunitate extraordinară care dezbate în timp real problema spinoasă a ONT-urilor și nu numai) se pare că momentan Digi oferă acest ONT cu prioritate la abonamente noi și de asemenea, la schimbarea unui echipament ONT ce prezenta disfuncționalități – evident, cererea este mare și deployment-ul de echipamente durează ceva, deci înzestrați-vă cu un pic de răbdare 🙂
- Da, noul ONT nu mai poate fi configurat în modul bridge, asta dacă deja aveți un router bun, ar trebui să șțiți din start – DAR îl puteți conecta la ONT folosind modul IP dinamic și veți putea utiliza rețeaua wireless atât pe ONT cât și pe router, evident, având routerul la o distanță cât mai mare de ONT pentru a acoperi o arie cât mai mare.
- Dacă aveți un apartament obișnuit (50-60m2), ONT-ul este arhisuficient pentru a acoperi toate zonele
- Dacă aveți o casă cu mai multe etaje, sau un apartament 70-100m2, vă recomand să menționați la Digi că ați dori și noul Huawei OptiXstar K562e, care se traduce prin același SSID, configurare automată. Și pentru rezultate maxime, sfântul cablu Ethernet între cele două dispozitive Huawei.
- Evident, ONT-ul Huawei OptiXstar HG8147X6 are și port CATV, astfel încât nu veți avea nevoie de un echipament separat pentru televiziune prin cablu.
- pentru mai multe detalii, specificații tehnice, accesați pagina producătorului aici
- pentru mai multe detalii despre micuțul router, accesați pagina produsului aici.