ȘtiriTech&IT

HP cumpără Humane. Cum un vis frumos a devenit o lecție de business

HP cumpără Humane, start-up-ul din spatele controversatului Ai Pin, pentru 116 milioane de dolari. Vânzarea Humane nu doar că închide un capitol despre gadget-ul care promitea o revoluție în tehnologie, dar ridică și întrebări despre viitorul dispozitivelor AI și despre ce înseamnă cu adevărat inovația în era smartphone-urilor.

Cred că sunt unul dintre puținii oameni care și-au dorit ca Ai Pin să fie un produs reușit, chiar mă gândeam să-l cumpăr. Dar pentru că „ne desparte un ocean”, cum a remarcat de curând și regele Donald Trump, achiziția n-a fost posibilă. Și ținând cont de faptul că începând cu 28 februarie 2025, dispozitivele Ai Pin vor deveni inutilizabile, iar toate datele stocate vor fi șterse, pot să spun că am avut noroc.

De la vis la eșec, ce a fost Humane Ai Pin?

Humane, o companie fondată de foștii angajați Apple, Imran Chaudhri și Bethany Bongiorno, a promis să livreze un produs care să „înlocuiască smartphone-ul”. Ai Pin era un dispozitiv purtabil cu inteligență artificială, conceput să fie atașat de haine și controlat prin comenzi vocale, care să proiecteze pe baza unui laser imagini în palmă. Care era ideea? Să ne răspundă la întrebări în timp ce ne scapă de dependența de ecranul telefonului,  oferind o interacțiune mai naturală cu tehnologia. De aici și sloganul  „See the world, not your screen”.

Sună bine? Poate prea futurist. Deși proiectul a atras investiții impresionante, inclusiv de la nume mari precum Sam Altman (CEO-ul OpenAI) și Marc Benioff (CEO Salesforce), crescând evaluarea Humane la 850 de milioane de dolari înainte de a-și lansa produsul, piața a fost dură cu ei. În cifre, acest lucru înseamnă că din cele 100.000 de unități planificate pentru primul an, doar 10.000 au fost comandate.

Unde a greșit Humane?

Utilizatorii Ai Pin au raportat numeroase probleme: răspunsuri greșite sau întârziate ale asistentului AI, supraîncălzirea bateriilor și chiar riscuri de incendiu în cazul folosirii carcasei speciale de încărcare. Probabil că a contat și faptul că utilizatorii erau obligați să încheie un abonament de telefon separat odată cu achiziționarea dispozitivului, ceea ce implica costuri suplimentare pe lângă prețul de 699 de dolari, nu tocmai mic al Ai Pin.

Toate aceste probleme au determinat compania să caute un cumpărător, iar achiziția Humane de către HP vine într-un moment critic pentru startup-ul american.

HP cumpără Humane. Ce înseamnă asta pentru cele două entități

HP nu preia doar resturile unui eșec, ci și ceva mai valoros: tehnologia din spatele Ai Pin. Aceasta include și asistentul AI dezvoltat în colaborare cu OpenAI, motorul principal din spatele funcțiilor de inteligență artificială ale dispozitivului. HP va achiziționa platforma software AI, proprietatea intelectuală, brevetele și o parte din angajați, deschizând astfel posibilitatea de a integra aceste capabilități în propriile produse și servicii. Angajații Humane vor face parte dintr-un nou laborator de inovație, numit HP IQ.

HP cumpără Humane creatorul Ai Pin

Mă întreb dacă această preluare parțială este mai mult decât pare la prima vedere. Va deveni oare acest acord un „cal troian” prin care tehnologia ChatGPT de la OpenAI va fi integrată mai profund în ecosistemul HP?

HP cumpără Humane nu pentru a-i salva, ci pentru integrarea unor funcții AI avansate în cele aproximativ 53 de milioane de PC-uri pe care le vinde anual; un element care le-ar putea aduce un avantaj competitiv.

O lecție despre viitorul dispozitivelor AI

De ce a eșuat, totuși, un proiect atât de promițător? Pe scurt, Ai Pin a ignorat realitatea – smartphone-urile sunt deja perfect integrate în viața noastră. Să-ți propui să înlocuiești telefonul fără să oferi ceva cu adevărat superior s-a transformat într-o Misiune Imposibilă. Și fără Tom Cruise în distribuție au pierdut!

Alte companii au înțeles această simbioză om-telefon ca pe un adevărat modus vivendi și nu au încercat să o rupă, ci să o completeze. Meta, de exemplu, cu ai săi ochelari Ray-Ban, nu încearcă să înlocuiască telefonul, ci să vină în completarea lui. Rezultatul? O legătură firească cu smartphone-urile și vânzări de peste 2 milioane de unități.

Humane a ales să creeze un dispozitiv complet autonom, care nu putea fi conectat la telefon și necesita un abonament separat de 25 de dolari pe lună. Rezultatul? Un produs scump, incomod și inutil.

 

Articole asemanatoare

Back to top button