ȘtiriTech&IT

Humane lansează AI Pin, o alternativă smartphone fără ecran

Adresat profesioniștilor care au nevoie să rămână conectați în timp ce-și desfășoară activitățile de serviciu, dar fără a-și ține privirea ațintită în ecranul unui smartphone, AI Pin promite să se integreze cu activitățile tale folosind inteligența artificială.

Creație a unui startup cu nume sugestiv, Humane, AI Pin vine cu un preț destul de piperat pentru un gadget aspirațional cu o utilitate încă nedovedită: 699 dolari. Iar dacă îl cumperi vei descoperi în scurt timp că nu poți să-l folosești pur și simplu. Mai trebuie să-ți înregistrezi și un abonament lunar în valoare de 24 USD pe lună preț ce include o cartelă SIM și pachet de date mobile. Da, acesta este un gadget care funcționează cu adevărat doar în prezența unei conexiuni permanente la internet, colectând toate datele despre tine și trimițându-le pentru procesare unui centru de procesare cloud. Dar nu-i nimic. N-ai de ce să-ți faci griji. Așa arată viitorul.Humane AI Pin

La suprafață, AI Pin amintește de celebrele ecusoane „communicator” din filmul Star Trek, dispozitivul intenționat pentru a fi purtat la piept și conceput pentru interacțiune vocală venind cu buton pentru activare. Desigur nu lipsește camera video conectată direct la AI-ul Humane, iar pentru momentele când chiar ai nevoie să introduci date există tehnologie laser. Și nu oricum, ci un proiector laser capabil să deseneze o tastatură sau alte elemente de interfață pe orice suprafață fixă sau în mișcare. Spre exemplu poți întinde palma pentru a vedea un keypad numeric pe care să tastezi un cod de acces.

Însă piesa de rezistență este asistentul virtual bazat tehnologiile ChatGPT. Conceput pentru a funcționa drept interfața unui ajutor intuitiv, AI Pin poate face aproape orice, evoluând odată cu tehnologiile generative AI pe care este bazat. Ca începător, îi poți cere să facă o poză sau să filmeze pentru tine, îi poți dicta un e-mail și indica adresa unde să fie trimis, crea înregistrări în calendar, căuta informații pe internet și multe altele.

De aici, este ușor de intuit cu un astfel de gadget poate deveni rapid un ajutor indispensabil în activitățile zilnice, creând chiar dependență utilizatorului care nu va mai dori să revină la un smartphone pe care să-l controleze cu propriile mâini. Până la urmă, ce poate fi mai frumos decât un ajutor care funcționează aproape în simbioză cu tine, învățând și adaptându-se în permanență pentru a-ți anticipa fiecare mișcare, oferind exact soluțiile de care ai nevoie la momentul respectiv.

Pentru a nu părea complet deconectat de la noțiunea de modă, Humane oferă AI Pin în trei versiuni de culoare Eclipse (complet negru), Equinox (negru cu margini argintii) și Lunar (alb cu margini argintii), cea din urmă costând cu 100 de dolari în plus. Doritorii pot achiziționa și carcase opționale din plastic colorat, oferind protecție suplimentară la folosirea în condiții mai puțin ideale dispozitivelor electronice.

Nu că ar conta prea mult, dar există și o listă cu specificații: greutate 55 grame, cameră ultrawide de 13MP, senzori de lumină și profunzime, proiector laser capabil să urmărească mișcările palmei. Proiectorul laser funcționează la o distanță de 20 până la 40cm.

Disponibil la precomandă începând cu 16 noiembrie și termen de livrare la începutul anului viitor, Humane AI Pin ar putea fi o avanpremieră pentru un viitor în care inteligența artificială se întrepătrunde cu toate aspectele vieții cotidiene. Chiar dacă pare de neconceput acum, ar putea veni o vreme în care smartphone-ul așa cum îl cunoaștem va părea la fel de demodat precum un aparat mecanic pentru dactilografia. Inițiative precum proiectul Neuralink finanțat de antreprenorul Elon Musk ridică deja fundațiile unei lumi în care nu mai există o graniță clară între tehnologie și psihicul uman. Iar AI Pin ar putea fi doar o bornă kilometrica spre acel viitor.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button