ȘtiințăȘtiri

Elon Musk ne prezintă o maimuță cu implant în creier care poate să scrie la tastatură

Elon Musk este un om pe cât de faimos, pe atât de controversat. De la achiziția Twitter care s-a finalizat acum mai bine de o lună, până la numeroasele lui proiecte de renume cum ar fi Tesla sau SpaceX, Elon Musk a fost în lumina reflectoarelor în ultimii ani.

Acum, alt proiect ambițios al celui mai bogat om din lume tocmai a prezentat un chip ce se numește „brain computer interface (BLI)”, cu ajutorul căruia o maimuță a reușit să scrie pe o tastatură de pe ecran. BLI este de dimensiunea unei monede și a fost implantat direct în creierul animalului.

Sigur, maimuța nu a reușit să și înțeleagă ce scrie, ci doar apăsa cu puterea gândului tastele care se iluminau și la final primea o gustare. Pe lângă asta, Elon Musk a promis în cadrul prezentării că și el își va implanta un astfel de chip curând, spunând chiar că astfel de implanturi pe oameni ar putea avea loc în următoarele 6 luni, dar pentru asta are nevoie de aprobarea Food and Drug Administration (FDA), ceea ce nu e un lucru ușor de obținut.

Ce a prezentat Elon Musk pe scenă nu este o revoluție, conform experților. Astfel de tehnologii există deja de ani de zile, doar că se extind înafara craniului și au nevoie de o conexiune constantă la un calculator. Chip-ul lui Musk este o variantă wireless, mai elegantă și mai rafinată a aceleiași tehnologii, dar nu este nimic nemaivăzut.

Mai mult, Elon Musk a spus că, în viitor, invențiile companiei lui (denumite Neuralink) îi vor ajuta pe cei care sunt orbi să vadă din nou sau pe cei care sunt paralizați să meargă. Rămâne de văzut dacă aceste promisiuni cât se poate de serioase se vor adeveri, cert este că Musk mai are câteva probleme de rezolvat înainte ca tot ce a declarat să devină, sau nu, realitate.

Pe lângă aprobarea FDA de care am menționat anterior, mai intervine și problema defectării chip-ului. Mai exact, nu se știe cât timp poate rezista acel BLI în creierul oamenilor până corodează sau se strică, ceea ce poate deveni o problemă majoră ținând cont că chip-ul este implantat direct în interiorul craniului. Las mai jos link-ul de la prezentare:

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button