
Într-un exemplu grăitor pentru eșecul aducerii platformei Apple Intelligence la un nivel comparabil alternativelor Gemini sau ChatGPT, un utilizator iPhone 16 a întrebat ”Siri, în ce lună ne aflăm?”, primind un răspuns năucitor: ”Scuze, nu am înțeles întrebarea”.
Dar potrivit sloganului de marketing Apple, iPhone 16 este „construit pentru Apple Intelligence”, consumatorii care aleg iPhone 16 urmând să beneficieze de cele mai avansate funcții AI dezvoltate până acum pentru telefoane inteligente.
Întinzându-și propria capcană, Apple a imitat în bună măsură strategia Samsung folosită pentru promovarea Galaxy AI, asociind Apple Intelligence și noile funcții bazate pe inteligență artificială generativă cu însăși identitatea iPhone. Iar dacă pentru Samsung această mișcare îndrăzneață a funcționat în bună măsură, permițând sud-coreenilor să concentreze aproape întreaga campanie de promovare Galaxy S25 pe îmbunătățiri legate de AI, în cazul iPhone 16 și Apple Intelligence deja putem vorbi despre un dezastru în plină desfășurare pe care Apple nu a mai reușit să îl ascundă, conducerea companiei fiind nevoită să admită că vor mai trece probabil ani buni până ce tranziția la Apple Intellingence va fi cu adevărat completă:
„Siri ne ajută utilizatorii să găsească ceea ce au nevoie și să facă lucrurile rapid și, în doar ultimele șase luni, am făcut Siri mai conversațional, am introdus noi funcții, cum ar fi tipul în Siri și cunoștințele despre produse, și am adăugat o integrare cu ChatGPT. De asemenea, am lucrat la un Siri mai personalizat, oferindu-i mai multă conștientizare a contextului personal, precum și abilitatea de a lua măsuri pentru tine în interiorul și mai mult timp. caracteristici și anticipăm să le lansăm în anul viitor.”
Dar investitorii Apple deja își pierd răbdarea, veștile tot mai proaste despre nereușitele Apple Intelligence și norii amenințători ai proceselor colective punând presiune tot mai mare pe prețul acțiunilor Apple, pe care mulți experți îl consideră mult supraevaluat în contextul economic actual.
Iar ultimele vești sunt acelea că Apple este vizat de un proces demarat la Tribunalul Districtual din San Jose, acuzând compania de promovarea înșelătoare a caracteristicilor Apple Intelligence și concurență neloială. Acțiunea judecătorească de tip proces colectiv vizează acordarea unor daune financiare nespecificate în numele celor care au achiziționat iPhone-uri și alte dispozitive compatibile Apple Intelligence.
Potrivit acuzațiilor, ”reclamele Apple au saturat internetul, televiziunea și alte emisiunile de radio pentru a cultiva o așteptare clară și rezonabilă a consumatorilor că aceste caracteristici transformatoare vor fi disponibile la lansarea iPhone”:
”Tactica folosită a generat entuziasm fără precedent la nivelul pieței, chiar și față de produsele Apple, așa cum oficialii companiei știau că se va întâmpla, și ca parte a efortului continuu al Apple de a convinge consumatorii să facă upgrade la un preț premium și să se distingă de concurenții despre care se consideră că câștigă cursa înarmării AI”.
”Spre deosebire de pretențiile pârâtului cu privire la capabilități avansate de inteligență artificială, Produsele au oferit o versiune semnificativ limitată sau complet absentă a funcțiilor Apple Intelligence, inducând în eroare consumatorii cu privire la utilitatea și performanța reală. Mai rău, pârâtul și-a promovat produsele pe baza acestor capacități AI supraevaluate, făcându-i pe consumatori să creadă că achiziționează un dispozitiv cu caracteristici care nu existau sau erau prezentate greșit.”
Conducerea Apple încă nu a oferit încă un comentariu pentru acțiunea judecătorească declanșată în cursul zilei de miercuri.