
Chiar dacă accesul la informație și educație modernă rămâne blocat pentru populația generală, Coreea de Nord s-a făcut remarcată printr-o veritabilă armată de hackeri foarte bine instruiți și motivați (financiar, sau prin alte mijloace) reușind la începutul acestei luni cel mai mare furt de criptomonede din istorie. Încă în desfășurare, operațiunea de „spălare” a fondurilor sustrase în moneda Ethereum va adăuga la bugetul „celei mai sancționate națiuni din lume” până la 1.4 miliarde de dolari, valută numai bună pentru achiziții de armament și operațiuni care depind de finanțare în valută.
Iar cel puțin o parte din fondurile astfel obținute vor merge la finanțarea Research Center 227, un nou proiect menit să transforme Coreea de Nord într-o forță cu adevărat de temut în spațiul online. Potrivit informațiilor obținute din surse apropiate regimului, proiectul vizează ”dezvoltarea de tehnologii și programe de hacking cu scop ofensiv”, oglindind în bună măsură operațiunile similare derulate deja de mulți ani în Israel, prin entități afișate în spațiul public ca și dezvoltatori software legitimi, dar cu clienți discreți din sfera actorilor statali și intermediarii acestora.
Și cumva e ușor de intuit că viitorii clienți ai „institutului” Research Center 227 nu pot fi decât „prieteni” din China, Rusia și alți „antreprenori” cu prezență foarte discretă.
Potrivit aceleiași surse, Centrul de Cercetare 227 va analiza în mod sistematic tehnologiile și sistemele occidentale de securitate cibernetică, întărind capacitățile regimului de a infiltra rețelele informatice și sustrage active digitale. De asemenea, este urmărită dezvoltarea tehnicilor bazate pe inteligență artificială specializate în furtul de informații. Iar operațiunile întreprinse vor avea acoperire globală, nord-coreenii finanțând și coordonând grupări de hacking localizate în vecinătatea sau chiar pe teritoriul națiunilor adversare, îngreunând cât mai mult detectarea și combaterea activităților clandestine de furt, spionaj și orice altceva asimilat terorismului.