ReviewsTECHTelefoane

Xiaomi Redmi Note 13+ 5G, smartphone midrange sau premium? (REVIEW)

Solid la toate capitolele esențiale

Lansat pe piața din România alături de încă 4 smartphone-uri, un smartwatch și două perechi de căști, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G este cel mai performant smartphone al seriei Redmi Note în 2024 și totodată cel mai scump model de până acum. Acesta se remarcă prin câteva caracteristici cheie: ecran curbat protejat cu Gorilla Glass Victus, rezistență la apă IP68, o cameră principală de 200MP și încărcare super-rapidă de 120W.

Vom descoperi în rândurile următoare cum se împacă o serie de smartphone-uri care în mod tradițional este una dintre cele mai populare și mai accesibile de pe piață, cu un model care depășește binișor pragul de 2000 de lei.

Poziționare în lineup-ul Xiaomi și concurență

Seria Redmi Note se poziționează în portofoliul companiei ca o alternativă mai accesibilă și mai puțin pretențioasă a seriei Mi, care include modelele de vârf ale Xiaomi. Seria Redmi Note se adresează în special consumatorilor care caută un telefon bun pentru utilizarea de zi cu zi, fără a plăti prea mult pentru funcții suplimentare sau design premium.

Ce înseamnă popular, respectiv fără a plăti prea mult? Xiaomi spune că a livrat 338 de milioane de smartphone-uri în cei 10 ani de la aparația seriei. Cele 5 smartphone-uri Xiaomi Redmi Note, proaspăt lansate, au prețuri cuprinse între 219 și 469 euro.

Care sunt concurenții seriei Redmi Note, ținând cont că are o plajă atât de largă de prețuri?

  • seria Galaxy A de la Samsung;
  • Realme 8, 9, 10, 11, 12;
  • Honor 70, 80, 90;
  • Poco X4 și Poco F4;
  • seria Reno de la Oppo;
  • vivo X80 lite, vivo v23 5G.

Fiecare concurent are ceva în plus sau în minus și un preț ușor diferit, fie pentru a oferi o gamă cât mai largă de opțiuni utilizatorilor, fie pentru a-i dezorienta.

Construcție, design și comparație cu Xiaomi Redmi Note 12 Pro+

Am testat modelul negru, numit Midnight Black și mai există pe alb, Moonlight White, și un violet pal, Aurora Purple. Smartphone-ul e ca un tanc și are un design unitar, simplu, solid, cu o simetrie plăcută. Un tanc din sticlă, cu ecranul protejat de Gorilla Glass Victus și cu ramă de aluminiu. Ecranul și spatele curbate îl fac mai ușor de ținut în mână, ținând cont de dimensiuni, dar indiferent de asta este tot un smartphone mare.

Remarc poziția butoanelor de power și volum, pe dreapta, sunt plasate exact la înălțimea potrivită pentru acces ușor. Xiaomi spune că Redmi Note 13 Pro+ este printre cele mai rezistente Redmi până acum, cu o placă de bază întărită, groasă de 0.8mmm, consolidare cu metal în 7 puncte și absorbție a șocurilor pe 7 straturi, pe care am testat-o și eu involuntar.

Este foarte alunecos și a picat de pe birou, pe parchet, de la o înălțime de circa un metru, dar n-a pățit nimic. După această întâmplare, care s-a terminat fără urmări, i-am pus totuși husa gri care vine în pachet.

 

”Modulul” dorsal al camerelor nu iese în relief decât prin negru lucios mai accentuat, liniile fine care separă camerele de logo-ul Redmi și blitz. Din cele 3 camere, cea principală și cea ultrawide sunt însoțite de cercuri mari, cu margini accentuate, iar cea de-a treia, de macro, este cât o picătură pe lângă ele.

Redmi Note 13 Pro+ 5G seamănă mult cu modelul echivalent din 2022, dar este mai ușor și a pierdut câțiva mm pe înălțime și lățime, păstrând grosimea și diagonala ecranului. Mai exact are dimensiunile 161.4 x 74.2 x 8.9 mm și cântărește 199 de grame (varianta cu spate din piele vegană), respectiv 204.5 grame.

Alte diferențe față de seria precedentă sunt: ecranul curbat 3D, care își face debutul pe un dispozitiv Redmi, protecția Gorilla Glass Victus, precum și ratingul de rezistență la apă și praf IP68. Ecranul păstrează aceeași rată de refreh, dar panoul devine AMOLED din OLED și luminozitatea s-a dublat de la 900 la 1800 de niți. Procesorul a evoluat și el de la un proces de fabricație pe 6nm la unul pe 4nm. Modelul curent pierde mufa jack, care ar putea fi importantă pentru unii utilizatori. Camerele sunt identice cu cele de anul trecut, dar au primit noi capabilități software, aplificate de AI. Probabil sunt și alte mici diferențe, dar cele de mai sus sunt cele mai importante.

Specificații Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G (23090RA98G)

Ecranul lui Redmi Note 13 Pro+ 5G este un CrystalRes AMOLED cu o diagonală de 6.67 inch, rezoluție 1.5K (1220 x 2712 pixeli), densitate 446 ppi și raport de aspect 20:9. Oferă suport pentru 68 de miliarde de culori, are o rată de refresh de 120Hz și caracteristici precum Dolby Vision și HDR10+. Cu o luminozitate de 1800 niți, specifică smartphone-urilor flagship, și raport ecran-corp de aproape 90%, ecranul este impresionant pentru acest segment de preț. La acestea se adaugă și funcția „Always-on display”, un element practic pentru afișarea informațiilor importante chiar și atunci când ecranul este inactiv.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G ecran

Smartphone-ul are chipset Mediatek Dimensity 7200 Ultra (4 nm) cu un procesor octa core, cu o arhitectură simplă, format din două nuclee 2.8 GHz Cortex-A715 și șase nuclee 2.0 GHz Cortex-A510. Are un GPU Arm Mali-G610 MC4 și este compatibil cu RAM tip LPDDR5. Pe parte de stocare are o capacitate de 512GB (UFS 3.1) și memorie RAM de 12GB. Sistem de operare Android 13, cu interfață MIUI 14.

Xiaomi spune că noul procesor este cu 59% mai performant decât cel de pe modelul anterior, ceea ce e WOW, dar afirmația ar trebui verificată.

Pe parte de conectivitate, Redmi Note 13 Pro+ 5G dispune de wireless 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Bluetooth 5.3 cu A2DP, LE. La capitolul poziționare e compatibil cu sistemele GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS. Senzor pentru amprentă sub ecran, accelerometru, giroscop, busolă și port USB-C 2.0 cu OTG. Pentru pasionații de jocuri este dotat și cu o cameră de răcire cu vapori, de dimensiuni generoase. În prezentarea locală, Xiaomi a indicat cifra de 4000 de milimetri pătrați.

Camerele sunt un capitol pe care Xiaomi pune mare accent în promovarea acestui smartphone, dar din punct de vedere hardware nu sunt schimbări față de anul trecut, același trio pe spate 200MP+8MP+2MP și 16MP în față.

Sunt și câteva noutăți hardware și software: Ai Processing Unit, Image signal Processor, lentilele 7P cu acoperire ALD, viteză de captare mai rapidă a imaginilor, E2E AI Remosaic, Smart-ISO PRO și culori DCI-P3 etc.

Camera principală este wide (23mm) cu diafragmă f1.7, senzor Samsung ISOCELL HP3 de 200MP și dimensiunea de 1/1.4″. Pe parte de focus are multi-directional PDAF și foarte important – stabilizare optică (OIS). Camera ultrawide de 8MP are un unghi de cuprindere de 120˚ și diafragmă f2.2. Camera este macro la propriu și la figurat, cu amprenta redusă de pe spatele telefonului și senzorul de 2MP cu diafragmă f2.4, de 100 de ori mai mic decât cel principal. Evident, mă refer la numărul de pixeli, nu la suprafață. Caracteristici suplimentare ale camerelor dorsale Dual-LED dual-tone flash, HDR, panorama. În față are o cameră de selfie wide cu senzor de 16 MP, diafragmă f/2.4, HDR și panorama.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G camere spate

Interfața camerei este simplă și familiară. Orice persoană care a avut un telefon Xiaomi o poate înțelege rapid. Modurile principale din meniul camerei sunt: Documents (scanare documente), 200MP, Video, Photo, Portrait, Night etc. Ca opțiuni suplimentare și filtre are Portrait cu înfrumusețare, Depth Control, AI Camera, Înfrumusețare cu AI, Pro Mode,  Macro, Assist cam, Long Exposure, Procut, AI SkyScraping, Magic cutout etc. Pe parte de zoom, pornește de la ultrawide, marcat ca 0.6, trece prin 1x și 2x și ajunge la 4X. Dacă continui să micșorezi unghiul, zoom-ul digital merge până la 10x.

Redmi Note 13 Pro+ 5G filmează până la 4K cu 30fps, 1080p cu 120fps și are stabilizare gyro-EIS. În față, pe camera de sus, filmează până la 1080p cu 30fps.

Pe parte de sunet Redmi Note 13 Pro+ 5G este echipat cu un set de difuzoare stereo, unul comun cu casca, în partea de sus a telefonului și celălalt jos, în dreapta portului USB-C. Telefonul suportă Dolby Atmos și ieșire audio prin portul USB-C.

Redmi Note 13 Pro+ 5G integrează o baterie de 5000mAh, standard pentru seria Note în ultimii ani, și revine cu un încărcător care folosește tehnologia HyperCharge de 120W. Compania spune că telefonul se încarcă de la 0 la 100% în 19 minute, dar vom vedea.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G cu husă

Cutia smartphone-ului conține dispozitivul, un încărcător de 120W, cheiță SIM, husa și câteva hârtii: ghid de pornire rapidă, garanție, informații pentru siguranță.

Experiența de utilizare

Vorbind despre performanțele în lumea reală, Redmi Note 13 Pro+ gestionează majoritatea sarcinilor de multitasking în mod fluid. Totul, de la lansarea aplicațiilor la comutarea între aplicații, este gestionat cu usurinta. Datorită ecranului mare, clar, luminos și rapid, experiența multimedia pe Redmi Note 13 Pro+ este una foarte buna.

Trecând la jocuri, Redmi Note 13 Pro+ se descurcă cu ușurință în titluri precum COD Mobile, Asphalt 9 și Need for Speed No Limits. În funcție de jocul în sine, poți alege între setări grafice medii sau ridicate, iar dispozitivul se ajustează în consecință.

Vorbind despre utilizarea în lumea reală, camera principală se descurcă bine aproape în orice condiții de iluminare. Redmi Note 13 Pro+ oferă un interval dinamic extins și detalii bune în imaginile realizate pe lumina zilei. Expunerea și reproducerea culorilor sunt bune, iar nivelurile de zgomot sunt bine controlate în condiții de iluminare normală. Autofocalizarea este rapidă, ceea ce o face potrivită pentru instantanee în mișcare. Îmi amintesc de întârzierea la declanșare pe camera de 200MP de pe Samsung Galaxy S22 Ultra, dar nu este cazul aici.

Telefonul se descurcă bine în fotografii cu zoom, datorită senzorului de 200 de megapixeli, iar imaginile cu zoom de 2x și 4X sunt foarte bune. Chiar și acel 10x digital e ok. Situația se schimbă atunci când începi să folosești camera ultra-wide de 8 megapixeli, pentru că fotografiile obținute au puține detalii. În aceeași linie este camera macro de 2 megapixeli, care produce fotografii acceptabile.

Telefonul suportă videoclipuri 4K la 30fps și, de asemenea, videoclipuri în slow-motion. Performanța video pe Redmi Note 13 Pro+ este decentă în condiții bine iluminate, dar în condiții de lumină scăzută am observat că videoclipurile devin neclare și cu un nivel vizibil de zgomot.

Camera frontală de 16 megapixeli funcționează bine în lumina zilei. Nu îmbunătățește artificial imaginea și nu adaugă filtre în mod implicit, rezultând imagini cu aspect mai natural. Tonul pielii este realist, dar se observă cum crește ușor contrastul și claritatea. Și selfie-urile realizate noaptea sunt destul de bune pentru a fi distribuite pe platformele de socializare.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G camera selfie

Sunetul nu este foarte puternic și pare că lipsește basul, dar cele două difuzoare sunt destul de bine echilibrate în tonalitate și volum. Coroborat cu imaginea oferă o experiență ok, dar punctual nu strălucește.

HyperCharge de 120W este un ajutor important pentru sesiunile scurte de încărcare. Cum ar fi atunci când întârzii la birou, iar telefonul este aproape descărcat și îl bagi pe fugă în priză. De la 0 la 100%, rezultatele testului de încărcare nu au atins niciodată 100% în sub 20 de minute. Se încarcă undeva între 25 și 30 de minute, ceea ce e oricum grozav.

La utilizare intensă, telefonul rezistă aproape o zi întreagă cu aplicațiile cele mai utilizate rămânând deschise permanent în fundal, câteva ore de jocuri și ceva streaming pe Netflix, HBO GO. La o utilizare medie a ținut până aproape 36 de ore. Cel mai puțin a rezistat 10 ore de ecran aprins, SOT (screen on time), ceea ce e bine.

Am rulat și câteva teste sintetice: Geekbench 6, PCMark și 3DMark și acestea sunt rezultatele.

Concluzie

Redmi Note 13 Pro+ 5G se evidențiază prin designul plăcut, display-ul captivant și autonomia bună, oferind o cameră principală impresionantă și caracteristici remarcabile, precum încărcare rapidă de 120W și rating IP68. Cu toate că se confruntă cu competiție în gama sa de preț, telefonul este o propunere solidă.

Smartphone-ul a fost anunțat, la nivel regional, la un preț de 469 de euro, iar pe piața locală prețul recomandat de vânzare este 2400 lei pentru varianta 8GB+256GB și 2700 Lei pentru varianta testată, de 12GB+512GB. Rămâne de văzut ce vor decide utilizatorii, dar este clară tendința producătorilor de a lansa smartphone-uri tot mai scumpe.

Contributors

Pe lângă echipa noastră uzuală de tocilari, colaborăm punctual cu diverși redactori și freelanceri la fel de pasionați ca și noi în ceea ce privește jocurile, gadget-urile și tehnologia, în general. Materialele scrise de aceștia sunt marcate cu denumirea Contributors și sunt evaluate cu atenție, pentru a ne asigura că vă oferim informații corecte și conținut de calitate, la standardele Zonei.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Da, se vede clar aceasta tendinta de a scumpi midrange-urile! Pai atunci nu mai bine te arunci la un flagship? Sau un flagship chiar si cu o generatie, doua mai vechi ? Sau asta o fi intentia? Sau pur si simplu e doar lacomie? Eram fan Xiaomi. Vazand ce se intampla, nu mai sunt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button