
Potrivit unei cercetări întocmite de Open AI prin analizarea a 4 milioane de conversații ChatGPT, provenind de la 4076 de utilizatori, interacțiunea frecventă cu servicii de tip chatbot este corelată cu o interacțiune socială proporțional mai redusă, participanții la studiu descriind singurătate crescută și manifestarea unei dependențe emoționale față de „prietenul” cu voce plăcută, cordial și mereu politicos.
Altfel spus, persoanele singure au tendința să dezvolte conexiuni emoționale cu chatboții bazați pe inteligență artificială, interacțiunile cu aceste servicii concepute pentru a imita cât mai mult conversațiile purtate cu persoane reale ajungând să substituie nevoia de a socializa cu persoane reale. Mai mult, se prefigurează un nou trend foarte periculos, unde persoanele singure renunță pur și simplu să mai urmărească relații reale, sau să-și îmbunătățească aspecte esențiale ele vieții personale, dedicându-și tot timpul și energia unor „relații” imaginare cu chatboți special concepuți pentru a maximiza interacțiunile cu utilizatorii.
Într-un alt studiu, cercetătorii MIT Media Lab au rugat 981 de persoane să folosească ChatGPT timp de cel puțin cinci minute zilnic, timp de patru săptămâni. Acești participanți au fost apoi chestionați despre percepția lor despre ChatGPT, precum și despre propria lor stare de singurătate și conexiune în lumea reală, interacțiunile sociale în care s-au implicat și dacă au considerat că utilizarea serviciului AI este problematică în vreun fel.
Pe baza celor două studii cercetătorii au determinat că majoritatea oamenilor nu dezvoltă conexiuni emoționale profunde cu ChatGPT, iar acest lucru este valabil chiar și pentru unii dintre cei mai frecventi utilizatori care folosesc Advanced Voice Mode, cea mai realistă interpretare ChatGPT.
Însă dintre aceștia, o mică parte ajung să poarte conversații „personale” cu ChatGPT, părând să uite pentru moment că nu vorbesc cu o persoană reală. Senzația de singurătate/depresie apare abia apoi la realizarea că partenerul de discuție prietenos și cordial de fapt nu există. În același timp, o astfel de utilizare a fost asociată cu o dependență emoțională mai scăzută. Însă pentru alți utilizatori mai puțin educați în ce privește aspectele de ordin tehnic este posibil ca interacțiunea cu „chatbot-uri suficient de convingătoare să-i îndepărteze pe oameni de conexiunile umane, făcându-i să se simtă mai singuri și mai dependenți de însoțitorul sintetic pentru care trebuie să plătească pentru a menține o conexiune”.