Google Timeline ar putea fi sursa de inspirație pentru Windows Recall, funcția recent anunțată de Microsoft care-ți înregistrează fiecare mișcare pe Windows 11, Google Maps salvând de mulți ani un istoric pas-cu-pas al tuturor deplasărilor tale.
La fel ca Microsoft, Google a rezistat cu înverșunare presiunilor pentru eliminarea funcției Timeline, asta până ce Comisia Europeană a vizat gigantul american cu amenzi usturătoare pentru încălcarea drepturilor consumatorilor europeni la propria intimitate. Mai întâi Google a ales o cale de compromis, reducând durata de timp în care istoricul Timeline poate fi păstrat, de la ”nelimitat” la maxim 3 luni, încercând chiar să fenteze obligațiile impuse de aceeași Comisie Europeană prin introducerea unui criteriu de tip opt-in, utilizatorii europeni ai serviciilor Google trebuind să accepte în mod expres setarea istoricului Timeline cu un termen de expirare de 3 luni, în caz contrar rămânând cu opțiunea implicită, adică nelimitat.
Google a insistat pentru păstrarea pe termen nelimitat a istoricului deplasărilor, în ideea că informațiile colectate de-a lungul timpului ajută la o mai bună personalizare a serviciilor oferite, scurtarea „memoriei” Google la doar trei luni zădărnicind anumite oportunități pentru publicitate sezonieră. Spre exemplu, reclame în perioada sărbătorilor de Crăciun la pensiuni din apropierea stațiunii de schi pe care ai vizitat-o anul trecut.
Problema e că dacă contul tău Google a fost creat cu mulți ani în urmă și nu ai optat în mod expres pentru ștergerea automată a înregistrărilor mai vechi de 3 luni, sunt șanse mari ca istoricul să conțină TOATE deplasările tale, Google Timeline funcționând precum versiunea electronică a Dosarului păstrat de Securitatea din vremea comunismului. Problema nu e neapărat că istoricul detaliat al deplasărilor tale este păstrat de Google pe o durată de timp atât de mare, ci cât de ușor altcineva poate ajunge la aceste informații, obținând acces la contul tău Google deja autentificat pe un dispozitiv folosit, chiar și cu luni în urmă.
Vestea bună este că se va termina cu asta, curând. Adică pe 9 iunie 2025. Între timp, utilizatorii care din diverse motive vor să păstreze istoricul Google Timeline au posibilitatea să-l descarce pentru consultare offline până la data specificată.
Totuși, funcționalitatea Timeline nu va dispărea cu totul, tot Google informând că istoricul deplasărilor tale va fi păstrat în continuare, doar că offline, în memoria telefonului. Astfel, doar cine are acces fizic asupra dispozitivului poate consulta istoricul salvat, suportul pentru sincronizare cloud fiind abandonat. Google va putea folosi în continuare aceste informații, însă doar atât timp cât sunt păstrate în memoria telefonului, dar nu mai mult de trei luni de la data ultimei deplasări salvate.
De asemenea, Google va opri accesul Timeline din interfața web, oprind astfel principala modalitate pentru accesare neautorizată. În schimb, utilizatorii care doresc să continue să consulte istoricul deplasărilor vor trebui să se bazeze pe aplicația Google Maps pentru smartphone.